Ako reagovať na cudzieho psa, keď máte malé dieťa v náručí?

andreatytler
24. apr 2021

Ahojte baby. Viem ze je vas tu vela psickariek a tak mi budete vediet dobre poradit.
Ako najlepsie reagovat na cudzieho psa, ked sa k vam rozbehne?
Bola som so 17 mesacnym synom na prechadzke na nasej ulici. Sama, bez kocika, kabelky. len mobil do vrecka a ideme. Zastavili sme sa pred jednym domom, lebo syna nieco zaujalo. Dom mal asi 10 metrovu prijazdovu cestu. Branka do zahrady bola otvorena a z nej vybehol pes a rozbehol sa smerom k nam. Nevrcal, nestekal, len vystartoval k nam. Bol strednej velkosti, hnedy, kratkosrsty s vacsou hlavou. Neviem co za plemeno. Neposobil extra nahnevane ale ja sa psov bojim a nerozumiem im. Hned som zobrala syna na ruky, tak vysoko ako sa dalo a zacala kricat o pomoc, lebo som si vsimla ze v tej zahrade su aj ludia. Nechcela som pred psom utekat. Potrebovala som len ziskat par sekund na to aby ti ludia k nam dobehli a psa spacifikovali ak by zautocil. Tak som sa k nemu otocila chrbtom, s tym ze ak zautoci, nech skoci na mna a syna som drzala na rukach a chcela som ho chranit telom. Nastastie pes sa nas ani nedotkol, len behal okolo nas. Ludia hned pribehli a psa zobrali prec. Ale ja som sa z toho adrenalinoveho soku triasla a plakala ako osyka. Ti ludia sa velmi ospravedlnovali, hlavne starsia zena... vravela ze pes patri jej synovi a ze chape ako sa citim, lebo aj ju uz uhryzol. Ja som len povedala ze tadialto chodime casto a nech uz nikdy nenechaju branu otvorenu a isla som domov. Syn bol uplne v poriadku, neplakal a nebol nalakany.
Teraz uvazujem o tom ako spravne reagovat ak sa nam znovu stane nieco podobne.
Existuje nejaky postoj, ktory je najucinejsi pri utoku psa? Predpokladam ze otocit sa chrbtom nie je spravne (aj ked v tomto pripade to malo logiku). Ale ak drzim v naruci dieta, ako mozem tomu psovi celit? Prehodit dieta cez plece a drzat jednou rukou a druhu mat volnu na obranu? Kopance sa mi zdaju ako najlepsia obrana ale vtedy by som musela psovi celit. Alebo len dat dieta za seba a postavit sa psovi s volnymi rukami? Vravia ze nie je dobe utekat pred psom, ale mozno ak odbehneme o kus dalej a tym padom prec z jeho teritoria, nebude na nas utocit, alebo ano? Da sa povedat ze pes ktory nebrese alebo nevrci k vam uteka len zo zvedavosti a nezautoci?
Dakujem za rady.

lintu
24. apr 2021

Pripnem sa tu. Starý dedinský zvyk hovoril, že dupnúť nohou a čo najrýchlejšie zakričať niečo na psa. Aj opakovane. Nejde tak ani o obsah ako o hĺbku tónu. Mala som možnosť to raz vyskúšať a pomohlo. Necivieť psovi do očí je samozrejmosť. Ideálne je nebyť pritom v strese.
Útekom si asi veľmi nepomôžeš. Nevieš, o čo psovi ide. Nevieš, kde to jeho teritórium končí. Bežiace objekty sú navyše zaujímavé na naháňanie.
Ak sa otočíš chrbtom, zneprehľadňuješ si situáciu. Pes ťa drapne za nohu, v šoku pustíš dieťa....
Niekde raz odporúčali nosiť so sebou zväzok kľúčov vo vrecku a capnúť nimi psovi po ňufáku. Malo by ho to dočasne paralyzovať, ale či je to tak aj naozaj...

hennyinnsbruck
24. apr 2021

Ja som psickar, ale takúto skúsenosť som našťastie nemala...

Ale dieťa na ruky by som asi nebrala. Aby psa nenapadlo ist po dieťati. Ak by som bola v tej situácii možno instinkt by bol brat dieťa na ruky ale neviem no.. Ked sa zahryzne? Dieťa na rukách a co potom...

Skôr dieťa za seba... A kľúče mat po ruke alebo "peprak". Ten mam stále u seba.alebo paralyzer... Ostala stať samozrejme, možno by som na psa zakričala nie! Fuj! Ťažko radiť v keď človek v tej situácii neni...

Možno odveci.... Šli sme s mojimi psami (2 ja Yorkovia) a vlčiak bol v pozícii že sa hneď na nas rozbehne. Tiež som psov na ruky nedala... Vedľa nohy šli (ja som bola medzi nimi a vlciakom ) a presli sme okolo....

mattkapd
24. apr 2021

Keď je pes necvičený, môže sa stať to, že nás ten pes zahryzne, pustí a uteká preč. Akože on vyhral. Ale ak je cvičený, alebo ak sa mu podarilo pohrýzť človeka predtým, môže zostať zahryznutý, alebo môže znova ďalej útočiť. Vtedy je najideálnejšie obetovať nejakú časť tela," vysvetľuje skúsený profesionál Scherhaufer.

Odporúča sa ruka, alebo noha. S prílivom adrenalínu takéto zahryznutie znesiete, pričom druhou rukou môžete útok odvrátiť. Ak nemáte po ruke zbraň, ktorou by ste mali mieriť na dýchaciu trubicu, ostáva vám vaša päsť. "Už jednu ruku máš dohryzenú, tou druhou útočíš, preto si ju musíš chrániť. Úder a naspäť, úder a naspäť," vysvetľuje kynológ techniku obrany figurantovi. "Päsťou už potom musí byť presne smerované na nos. Nos je dosť citlivý, a tam keď sa zasadí dobrá rana, zaleje ho krv, rozhodí ho to z tej eufórie, že ide niekoho dohrýzť. A takisto aj tá bolesť ho zastaví v ďalšom útoku," dodáva kynológ zvyšok návodu ako útočiaceho psa definitívne zastaviť.

zuvelyn
24. apr 2021

Ja som tiez psickar a úprimne neviem tiez ako by som asi zareagovala. Niekde sa hovorí ze mat pri sebe slzný sprej, ale úprimne, neviem ze ci by to psa este viac nevyprovokovalo. 🤔 Skor zachovať pokoj, nepanikarit, dieťa na ruky skor nie aby po nom pes nevystartoval - je to prudký pohyb.
Inak u nas na dedine mame (bohužiaľ) par utekacov, tých napríklad ja ignorujem úplne a oni sa stratia. Ale nie su to agresívne psy, ktoré by útočili.

Inak odporúčam zbytočne sa nepristavovat pri cudzích branickach, ani tych zatvorených. Mame dvoch psov, nie su to vonkajsie psy a vonku su len ked my sme doma takze vidím co sa deje a zial stáva sa ze sa deti prisavia pri branicke a smejú sa ze aký smiešny havko a nase psy ide roztrhať od zlosti. Vtedy čakám ktorému skor rupnu nervy a preskočí dvojmetrový plot (a absolútne nepochybujem o tom ze by to nedokázali ak by dostali správny podnet). Aj som nakricala na par rodičov co len stáli obďaleč a len sa prizerali. Je to nepríjemné aj z toho dôvodu, ze pes za bránou sa rozhoni, vyskočí, brechne decko sa zľakne a odskočí do cesty, nedajbože pôjde vtedy auto a nešťastie je na svete. Takže aj takáto prevencia a edukáciu detí je dôležitá. (To tak všeobecne, netvrdím ze by tvoje dieťa nejakého psa provokovalo)

mabenn
24. apr 2021

Toto sa podľa mňa stane asi každej mame aspoň raz, podľa mňa si správne reagovala. Mne sa to stalo viackrát v meste dokonca, lebo ľudia nechávajú psy pobehovať, je to nepríjemné. Ty nikdy nemôžeš dopredu vedieť, čo sa ten pes chystá urobiť. Sú ľudia, že jeeej psík, nechajú dieťa si aj cudzieho psa hladkať, ale ja som ten typ, že nemá čo sa cudzí pes obtierať o moje dieťa a oblizovať ho ani nič. Psa na hladkanie známeho má u babky pod dohľadom. Viackrát som takto dieťa na ruky vzali v tom veku, čím je väčší už to robím len tak, že sa postavím pred neho a dám čas majiteľovi sa uvedomiť, že si neželám prítomnosť jeho "miláčika". V meste je ale väčšinou majiteľ blízko, na dedine keď vybehne z brány tá situácia môže byť nebezpečnejšia. Akonáhle by dieťa pes poškrabal alebo pohrýzol, potrebuješ ísť k lekárovi na ošetrenie a majiteľa kontaktovať+polícia. To nie je len tak.

mattkapd
24. apr 2021

Nedávno sa mi stalo vo Vrakunskom lesíku že na prechádzke s deťmi sa deti začali v parku naháňať.. V tom sa za nimi rozutekal pes a panička ktorá zrejme nevedela ze tam pes musí byť na voditku a ze ho nemá výchovaného začala na neho nech stojí a nech ide k nej a bla bla proste ten pes ďalej utekal k deťom.. Na deti som kričala nech stoja a ja som utekala k nim.. Ta pani krava sa neprišla ani ospravedlniť.. Chvalabohu sa nič nestalo ale po tomto zážitku budem volať policajtov na všetkých čo majú na ihriskách puste ných psov

katus226
24. apr 2021

Ako dieta som si raz listovala v knizke o boji so psom. Pamätám si zbezne, ze tam pisali pichnut prstami do oci, pastou do nufaku a do krku. a este nez zautoci, zavrcat na neho a natiahnut lavu ruku od tela. Pes vraj pojde po vycnievajucej casti. Vrcanie ho moze zastrasit, cviceneho naopak moze vyprovokovat este viac.

jumama
24. apr 2021

Nie som sice velky psickar, psa mame pol roka, male plemeno. No mam skusenosti dva extremy - moja mama sa strasne bala psov, ked siel nejaky psickar so psom po ulici, na vodzke pritom, tak mi chytila a stisla ruku, az bolestivo a museli sme prejst na druhu stranu ulice. Moja dcera zase od malinkata bez obav za kazdym havinom... vzdy som ju zastavovala, spytala sa panicka, ci moze psika hladkat. No a teda si myslim, ze tvoj postoj je niekde blizsie k mojej mamine. Ze sa psikov bojis a predpokladas u nich zly umysel, ked sa za tebou rozbehnu. Lenze psy su prirodzene zvedave a preto sa rozbehnu, vsetko nove ich bavi, chcu sa hrat. Ich pozdrav je onuchanie. Ak sa stretnu dva psi, onuchaju si hlavy a zadky a maju o sebe vsetky info, co potrebuju. A preto aj voci cloveku su taki, ze chcu len onuchat a zistit info, co je to za cloveka. Psickar by mal svojho psa vychovat tak, aby neskakal na ludi. Kym to pes nedokaze, mal by ho mavat na vodzke, nie navolno. A vzdy aj ludom aj navstevam povedat, aby netolerovali skakanie psika prednymi labkami na cloveka, lebo presne len tak sa vychova, ze to robit nebude, ani ked mu to niekto, kto sa psikov neboji nedovoli. Proste mu tie labky zo seba zhodit a povedat nie, nie ze vela ludi tutuli mutuli, aky si ty zlaty psicek... z tohoto pohladu, ak niekde stretnes psika navolno a majitel nie je sibnuty, tak by si sa ho nemala bat, mal by byt vychovany a bezpecny. Je ale pravda, ze aj tato moja odvaha a skusenost konci, ak vidim velke plemena so silnejsimi celustami. Na psovi vidis, ci je hravy, ak mava chvostikom a neceri zuby, nesteka zlostne... ak je to strazny pes, mozno brecha pretoze si strazi svoje teritorium, ale aj u neho sa mozes naucit citat signaly a to ta moze spravit istejsou. Pozri si na stranke stastnypes.sk taku rubriku Vodicak na psa, tam je vysvetlene, co vsetko sa da vycitat zo spravania psa. Vravi sa poznaj svojho nepriatela. Ak budes vediet “precitat psa”, tak sa mozno, aspon niektorych plemien, budes bat menej.

mabenn
24. apr 2021

Teraz som si uvedomila podla tvojho popisu psa, ze to muselo byt dost zle, uplne chapem, ze ti zostal sok....plus, ked sa ta zena vyjadrila, ze aj ju uz pohryzol, tak to je na hlavu, ze taky pes vybehuje z brany...

dencii
24. apr 2021

@andreatytler psi na dedine sú nevyspytateľni, moja kolegyňa chodí svojho psa venčiť len s elektrickým paralyzerom na druhých psov a u nás zas keď ideme na prechádzku s malou dcérou muž vždy berie aj taky malý obusok. Zatiaľ sme problém chvalabohu nemali, ale napríklad ja mam od neho zakázané brat naraz na prechádzku aj nášho malého psa aj dceru, lebo ten pes ešte viac priťahuje pozornosť iných psov. Keby mam skúsenosť ako ty tak bez podobných záležitosti by som už ani ja z domu nesla

kitycat
24. apr 2021

No asi pojdem proti prudu. Ale ved ten pes ti nic neurobil. Ty si prisla k jeho uzemiu a on sa prisiel pozret a mal ta uplne na haku zatial co ty si tam robila sceny ako z Rome a Julie. Vobec nepises, ze by si mala zly zazitok len sa ich bojis. Kto ti vstepil toto presvedcenie?

Nehovorim, ze netreba mat pred psami respekt, ale tvoje chovanie je tak trochu na konzultaciu u psychologa alebo na kanisterapiu. Nehovori sa nadarmo, ze pes je najlepsi priatel cloveka a ty sa snazis syncekovi vstepit to, ze pes je nebezpecne nevyspytatelne zviera po ktprom treba hadzat granat. Stretnes este vela psov a ak sa prechadzas po dedine mala by si velmi dobre vediet, za ktorym plotom psa maju. A prikazovat susedom, ktori si hadzali este aj popol na hlavu, aby si branku nechali otvorenu tak alebo onak?

Z tvojho prispevku mi je velmi smutno pretoze ano, pocuvame o psoch, ktore zautocia ale nemozes sa na vsetkych psikov pozerat nenavistne. Ak mas zo psov taku paniku tak k telefonu pridaj paralyzer alebo slzny sprej... Ale s tvojou labilitou, aku prezentujes, sa radsej so syncekom prechadzaj po vlastnej zahrade lebo sa mi zda, ze by si sa mohla branit aj bez dovodu a psa doslova vyprovokovat k obrane.. 🐶🐕🦮🐕‍🦺🐩🐾

0silvia0
24. apr 2021

@andreatytler ja zo psov nemam strach, ani z cudzich. Ked som bola vencit mojho psa, stalo sa parkrat, ze mi do cesty vosiel cudzi pes a tahal sa za mojim psom. Raz dokonca vecer. Moj instikt sposobil, ze som raznym hlasom zacala na psa revat, aby siel domov. Ono to pomohlo, vzdy pes odisiel. Na psa vylezeneho z branky by som reagovala rovnako. Ukazala by som rukou pred seba a zrevala, ze ma ist domov.
Predpokladam, ze takmer kazdy pes ovlada nejake tie povely a chape, co od neho chcem.

gabika128
24. apr 2021

@andreatytler baby tu dali super rady ohľadom útoku psa a aj ja ako psíčkar a zároveň mama si z toho veľa zoberiem. Ja by som ešte odporúčala potom popracovať aj na sebe, aby si pred dieťaťom extra neplakala pri takýchto situáciách. Môžeš v ňom vypestovať neprimeraný strach zo psov. Kamarátkina mamina sa veľmi bála psov a kamarátka s tým má teraz obrovský problém.

gbgb
24. apr 2021

@andreatytler pipnem sa... Ja som vo vysokom stadiu tehotenstva s starsim dietatom na prechadzke stretla samovenčiaceho nemeckého ovčiaka.. dieta som dvihla až nad hlavu,no nebolo ho kam dať.. Skoro som sa posr... By mazaujímalo komu volať? Bývame na dedine a obecnú políciu nemáme. Ten pes sa tak občas venčí, ale neviem kto je majiteľ. Už pre istotu nechodím ani na ihrisko sama s deťmi.

0silvia0
24. apr 2021

@gbgb na dedine tulavych psov riesi starosta.

amelie2017
24. apr 2021

Ja uz som mala dieta nad plotom, ze ho prehodim, ked po nas vyleteli 2 pitbully. Preskocili ich branku, asi metrovu, a hybaj za nami. Nastastie vybehol ich majitel a posluchli. Ale musel po mna prist muz, co som ani kracat nemohla zo soku. Uz nikdy som po tej ulici nesla.

callisia
24. apr 2021

Síce som to nezažila s dieťaťom, ale naposledy keď som šla so svojím submisívnym psom z obchodu, sa oproti mne rozbehol čuvač . Tak som sa mu rozbehla oproti, svojho psa za chrbátom na vodítku a zahnala som sa na neho igetilkou s rožkami a jogurtom a zakričala vypadni. Si mala vidieť ako zabrzdil. Treba im ukázať že sa nebojíš. Ešte sa snažil priblížiť ale zas som naň vybehla a dal pokoj. Teraz keď už chodím s dieťaťom v nosiči a psom tak beriem kaser.

bagre
24. apr 2021

@andreatytler no aj mňa by zaujímalo ako sa správne zachovať - ja som sa psov nebála, až kým na mňa neskočil v 18 taký malý skrčok na ulici... našťastie si to odniesol len kabát. Odvtedy nemám dobrý pocit keď stretnem "voľného" psa. Nerobím extra paniku, ale dieťa som vždy vzala buď na ruky alebo spravila bariéru. Mne príde dieťa na zemi ako ľahký cieľ pre psa, okrem toho ak som tvárou k psovi, neviem kontrolovať dieťa za mnou...a také 1 a pol ročné je celkom neorganizovaný tvor.
Mne sa stalo, že sa dcéra zľakla šteniat - na sídlisku a takmer vbehla pod auto. Ja som plesla tašky s nákupom na zem a chytala ju, viac som nestihla, lebo psy sa bez vodítka vyrútili na ňu spoza rohu. Ja som síce chápala, že sa chcú hrať, ale ona nie a takú paniku chytila... no a majiteľ sa smial.

0silvia0
24. apr 2021

Prave dnes ako naschval nejaky chlapec mal pusteneho psa, nejaky koker to bol. Pes nevychovany asi sa chcel hrat, bezal mi v ustrety.
Tak som na neho zrukla, pes chvost medzi nohy a bezal k chalanovi. Teda ja neznasam psov, ktori chcu vyskakovat na cloveka. Ale ten silny hlas na psov funguje.

mariejenka
24. apr 2021

@andreatytler plne ta chápem,mne sa to stalo dva x. Raz som sla s hlbokým kočíkom,a zautocili na mna dva menšie ( krizence) jeden len stekal a obchádzal ma,druhy utocil na nohy. Nebolo mi to milé,ale.dostal kopanec,a kricala som tak vybehol sused s metlou. Psiky nevedno koho, ale vraj ich potom odchytili,lebo som adi nebola prvá obeť.. druhý krát to bolo uz s dvoma deťmi, mladšieho 4 mesačného som mala v nosiči, starší 4 ročný siel pešo, a zrazu z dvore dva bavorské farbiare poľovné psy,mna skoro vystrelo..syn starší mi div na hlavu nevyšiel. No našťastie nic nam neurobili a majiteľ migal k nám,ale hrozne som sa triasla😖😖
Hned som doma čítala,a kukala na YouTube videá ako sa brániť k prípade útoku.

mabenn
24. apr 2021

@kitycat ty si dobre mimo...pisala ze pes dokonca pohryzol majitelovu matku...a plus nevies aky to bol pes, ake plemeno. Mas ty dieta? Vies si vobec tu situaciu realne predstavit?

andreatytler
autor
24. apr 2021

Zeny, uzasne ste❤. Velmi ste mi pomohli radami a navodmi. Vdaka. Idem si nastudovat vsetky tie odporucane videa a stranky.
Nemam zo psov panicky starch a priatelskeho psa rada pohladkam alebo idem s nim na prechadzku, ale neviem im na 100% verit. Ked som mala asi 10 rokov, mali sme maltezaka, ktory sa spraval velmi cudne. Jeden moment bol velmi priatelsky a chcel sa hrat a ako som sa s nim maznala a hladkala, tak zrazu sa mu nieco znepacilo a chnapol po mne alebo zacal vrcat. To iste robil aj mojmu bratovi. Na dospeleho cloveka si nikdy netrufol. Choval sa ako macka, ktora uz ma dost hladkania. Macky poznam a viem presne kedy prestat, ale nevedela som ze aj psi to tak maju a nevedela som citat jeho rec tela, ze uz ma dost hladkania. A potom mal dni, kedy sa k nemu nedalo ani priblizit. Odvtedy proste nedokazem psovi uplne verit a preto ich nemam rada. Syna ale samozrejme vediem k tomu ze psiky su super a priatelske. Pozname niekolko psickarov, ktorych pravidelne stretavame na prechadzkach a syn ma moznost si jedneho z nich pohladkat. Tu kde zijem skoro nikto nechodi s detmi von na prechadzky, tak ti psickari su jedinne vzruso, co vonku zazijeme (okrem aut smozrejme🙂).

andreatytler
autor
24. apr 2021

@lintu Tie kluce su super napad. Dakujem... tie vzdy nosim.

andreatytler
autor
24. apr 2021

@mattkapd To muselo byt hrozne, byt od deti daleko a vidiet ako k nim bezi neznamy pes. Ved to ze majitelia nevychovanych psov su vacsinou idioti, ktori si nikdy nepriznaju chybu a tak ten pes zostane nevychovany cely zivot.

andreatytler
autor
24. apr 2021

@katus226 Uz som raz skusila na psa zakricat a dupnut (ked som este nemala dieta) ale iba to toho psa viac nahnevalo. Myslim ze psi vedia vycitit ze sa ich bojim a tak vedia ze moja hrozba nie je skutocna☹. No urcite musim na sebe popracovat a nabrat viac odvahy a sebaistoty.

andreatytler
autor
24. apr 2021

@mabenn Ked k nam ten pes vystartoval, nevidela som to az tak cierne, lebo ako vravim nevyzeral nahnevane, ale ked mi ta zena povedala ze uz ju uhryzol, tak som si uvedomila ze sme mali velke statstie, ze v tej chvili nemal chut si zahryznut.

mabenn
24. apr 2021

@andreatytler neboj sa, si mama, ty dokážeš viac ako si vieš predstaviť keby prišlo k niečomu horšiemu...tam totálne vypína mozog a ide pud

elementissa
24. apr 2021

Ja suhlasim s tym, ze tvoja reakcia bola neprimerana a hystericka. Kazde normalne zviera by na teba zaútočilo po takomto výstupe, zvieratá sú prirodzene dobre, ciste, neublizuju len tak pre zabavu a zaútočia, len ked sa citia ohrozené. Ja byt na mieste toho psa, tak zaútočím. Pride nejaky cedzi clovek k mojmu dvoru, ja sa chcem iba pozriet a zoznámiť a cudzia osoba zacne jacat a plakat a triast sa, akoby sla nejaka katastrofa... Mas ku zvieratam prístup ako moja mama. Každé jej ide ublížiť a kazde ju rovno ide zabit. Ved u vas v Kanade pobehuju medvede od dvoru k dvoru... Popracuj trochu na svojom strachu, prenesies ho iba zbytočne na dieťa. Žiadne zviera na teba nezautoci pre nic za nic. Pri stretnutí s akýmkoľvek zvieraťom, aj divo žijúcim, platí zásada, že treba zachovať pokoj, nehucat, nevyplasit ho, lebo prave tvoja prehnanna reakcia v nom spusti vlnu strachu a v strachu sa zvierata brania. A druha vec, ak prjstupujes k akémukoľvek zvieraťu so strachom, tak si automaticky korisť.

lucia147852
24. apr 2021

Baby tu už veľa radili. Ja napíšem len aby si nenechávala dieta pri cudzích bránach. Lebo nikdy nevieš odkial vybehne a bude si brániť teritórium. Taký dobre stavaný plot preskočí. Aj moja dcéra to rada robí a vždy ju lákam na dačo iné lebo presne tohto sa bojím. A keď už ten pes je pri tebe nikdy mu neukáz strach. Akonáhle cíti strach si pre neho obeť. Aké ani neprovokovat prudkými pohybmi a pohľadom priamo do oci. Viem si predstaviť aký zlý zážitok to musel byt.