Ahojte , dlho som tu nebola.
Svojho bývaléhé muža som nevidela asi pol roka. Teraz má znalec prísť ohodnotiť majetok aby sme sa vedeli rozdeliť. Bohužiaĺ muž chce vyplatiť aj z bytu ktorý mi dali rodičia - neriešme v tejto diskusii právnu stránku prosím - a ja to veľmi zle znášam. Zo znalcom príde aj on, a ja už teraz mám nervy v kýbli, nespím celé noci. Je mi zle už len z toho že sa tu bude prechádzať , okukovať a bojím sa aby u mňa neprepuklo slzavé údolie a nepraskli mi nervy keď sa mi bude rehotať do očí. O tento byt sa súdime, ostatný majetok je jasný.
Prosím poraďte mi ako to prekonať. A ak ste niekto riešili podobnú situáciu , osobné skusenosti su k nezaplateniu.
maminuska presne tak, zozen si ludi, ktori ta podrzia, resp. slusne tvojho ex niekam poslu, mozno by to stalo za par eur zaplatit si pravnika, aby jednoznacne ex aj znalca usmernil, ak by moc vyskakovali. co sa tyka bytu, povedz muzovi, ze z neho neuvidi ani cent (kedze je, podla toho co pises, vylucne vo tvojom vlastnictve). no a ak mas nejake blocky na vacsie vaci, ktore si kupovala ty z tvojich penazi, resp. si ich dostala darom, tak to vsetko treba zo spolocneho majetku vylucit.
maminuska, ak byt darovali rodicia tebe, on narok nema, ak sa nic nezmenilo.....
narok by si mohol robit jedine ak uz ste ten byt napriklad spolu odkupili, alebo zaplatil vela penazi za prerabku, alebo vylucne on platil po celu dobu seky, ale aj tak by mu narok sud mohol zamietnut.... takze podla mna hlavu hore, namas sa coho bat.
maminuska, ak napises odkial si, mozno ti tu nejaka mamina ochotne pojde zahrat bojovo naladenu kamosku, ak sa potrebuje odreagovat a je frustrovana popri materskej 😉
drzim palce, len dufam, ze nicim takym nebudem musiet prechadzat ja, ani moji blizki 😖
maminuska, ak Ti byt darovali rodicia, byvaly manzel by na podiel z bytu nemal mat narok. Nechaj si poradit od pravnika a nenechaj sebou mavat.
maminuska
ako TI písali kočky, popros niekoho ,aby bol s tebou. Ak máte dieťatko, postaraj sa aby tam nebolo. Byt si daj do perfektného stavu a kúp si niečo nové, alebo aj požičaj. Ide o to, aby si mu ukázala, že aj keď si na dne, žiješ Ďalej a aj keď Ti ublížil, nedáš sa zlomiť. Niečo podobné som prežila, bývalí prišiel sám, ale mala som až teplotu, ako som bola o nervy. Ale podarilo sa mi to prežiť bez revu, snažila som sa byť nad vecou naoko. Jasne, že hneď ako zaklepli dvere som bola hotová, ale to on nevie. A pri druhom životnom fiasku s názvom rozchod to už bolo ľahšie.
Ale iste si niekoho zavolaj, ak sa cítiš sama. A hlavne, aj keď to právne tu nechceš riešiť, tak si celý čas, čo tam bude pobehovať opakuj. DAROVANÉ, NEMÁ nárok na podiel. Ľahko sa to píše ja viem,a le skús to. Určite to zvládneš 😀
No ono to nie je doslovne darované ,bol to byt rodičov ale držstevný. Chceli na mňa previesť družstevné práva
a iba na mňa, ale to sa v m období nedalo - teda ten prevod družstevných práv . Tak previedli, ale už to bolo na obidvoch, rodičia ten byt predtým družstevný odkúpili za ťažké peniaze a potom mi dali ešte aj peniaze na odkúpenie do osobného vlastníctva. Takže celé naše bývanie zafinancovali oni a exmanžel chce z toho vyplatiť. Po právnej stránke je to dosť diskutabilné , preto sa súdime. Keď to vidím že nemá ani trocha morálky , smial sa mi do očí že budem platiť až budem čierna, tak mi je na odpadntie. Každé stretnutie s ním mi prináša iba nevolnost, potenie rúk , nespím a schudlka som už niekoľko kíl. Je mi zle keď uvidím ako po byte chodí v špinavých topánkach, obzerá to tu a debilne sa na mňa usmieva.
Nad tým čo ste mi navrhli som uvažovala, ale možno to celé prevezme môj terajší manžel ktorého splnomocním a ja odídem s deťmi niekde preč. Čo vy na takéto riešenie, nebude to útek a signál že sa ho bojím ?
Inak som z ZA.
maminuska podla mna ti moze byt jedno co si bude mysliet, ak nebudes pri spisovani majetku pritomna. ak je tvoj sucasny manzel ochotny, tak tu neprijemnost na neho hod a chod s detmi prec, urcite nepotrebuju vystresovanu, placucu mamu. no a na ten byt si najmi pravnika (resp. skus sa popozerat tu v diskusiach, pisu tu aj pravnicky,mozno by ti niekoho dobreho odporucili, alebo ta aj same zastupovali), ak to teda dobre chapem, tak na lv ste uvedeni obaja ako majitelia v bezpodielovom vlastnictve. neviem, ci by zavazilo to, ze vsetky peniaze na kupu bytu si dostala od rodicov, preto radim pravnika.
ahojte,aj u nas je to tak že mame družstevny byt,ktory mi darovali rodičia a ked sme ho odkupili do osobneho vlastnictva(10 000sk),tak sa to dalo zapisať len tak že na obidvoch,čo je podla mna dosť blbe a nespravodlive...našťastie žijeme pekne,šťastne, už 13 rok sme mangelia a mangel dobre vie či je to byt,ale zato ked sa podpichujeme(nehadame)tak mu vždy nezabudnem pripomenuť že keby nahodou tak si veru on bali kufre...takže to ma takto zafixovane....maminuska...chcela by som sa do teba vtedy prevteliť a byť tam namiesto teba, no by uvidel,garantujem že by zostal šokovany a stal by ako obareny lebo tyto hajzli su len dovtedy ťažky machri,kym citia že sa ich niekto boji....že špacir v byte v topankach???!!!...no ani by som ho nevpustila do bytu a povedala by som aj tomu znalcovi nech sa laskavo vyzuje....bez debaty....ale viem že je to lahke cudziemu radiť...držim palce a hlavne maj niekoho pri sebe kto sa ho neboji,hoci aj terajšieho mangela hlavne aby sa ho nebal zasrana....fu normalne som sa vytočila 😠
maminuska, a prava na druzstevny byt ste mali tiez spolu ako manzelia?
inak ja si myslím, že máš šancu v spore uspieť. Z pohľadu zákona, ak ste byt nadobudli do svojho vlastníctva počas manželstva, patrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Treba však na súde argumentovať tým, že ex sa nijakým spôsobom o nadobudnutie bytu nezaslúžil, a poukázať aj na súdnu prax (ak chceš, napiš mi mail, pošlem Ti jedno súdne rozhodnutie (Judikát), ktorý by Ti mohol pomôcť. Dokonca aj v prípade, ak z Vašich spoločných finančných prostriedkov bolo financované zveľaďovanie bytu, Ty ho môžeš jednoducho vyplatiť - 1/2 skutočne spoločnej financovanej sumy - a k tomu si to môžeš započítať s inými vecami, ktoré by Ti mal vrátiť/vyplatiť on. Ďalej treba poukazovať aj na záujmy maloletých detí. Zo zákona totižto nevyplýva, že by súd v konaní o vyporiadanie BSM nemohol rozhodnúť aj tak, že byt sa prikáže do výlučného vlastníctva len jednému z manželov, bez povinnosti peňažnej náhrady.
Určite stoj za svojimi právami. A kašli na neho.
ešte prepáč, viem, že si to nechcela rozoberať z právneho hľadiska, ale proste sa nenechaj oklámať a vodiť za nos.
Ahoj viki, poslala som ti email. Veď práve sa o to s právničkou bijeme, aby prišlo k tejto situácii.
ešte som chcela povedat že vám všetkým moc a moc ďakujem za podporu, s rodinou o tom odmietam hovoriť lebo sa vzájomne obviňujeme a aj doma je z toho peklo. Otec ma viní za to že som si ho vraj zobrala, za to že som ich včas nevarovala aký je a nakoniec že som sa z ním aj rozviedla, že oddelene sme mohli žiť a majetok by sa nedelil. Nejako však zabudol že ja som nesúhlasila aby tieto práva boli prevedené aj na exmanžela, tvrdo som bola proti a chela som aby byt previedli na brata a ten aby to odkúpil do osobného vlastníctva a následne mi to daroval. Nedal si však povedať, chcel byť grant a takto to dopadlo.
maminiska
tvoj otec reaguje v podstate "normálne" On si podľa mňa veľmi dobre uvedomuje, že spravil chybu a preto kričí okolo seba, všetkých ostatných obviňuje a verí, že čím viacej to bude okolo seba pokrikovať, tak o to skôr sa to stane nakoniec pravdou. Keď som sa rozišla s prvým partnerom, bol to až príliš harmonický vzťah, ktorý sa mi zrútil doslova bez varovania z večera do rána( vyšlo najavo, že je gambler) Tak aj môj otec sa správal ináč, ako bolo u neho zvykom. Dosť ho to vzalo. Ale prebolelo 😉 NAšťastie, on mi naopak môj byt zachránil, keď trval na jednej zmluve 😵 Ale vedel o nočných potulkách toho hráča a keďže sa mi nechceli rodičia pliesť do života a ovplyvňovať ma, tak mi to nepovedali 🙂
Zdravím Vás všetkých, ešte som neprispela žiadnym príspevkom, akurát som sa na radu mojej známej zaregistrovala, nakoľko mi odporučila, že môžem takto získať veľmi dobrú radu a viac hláv-viac rozumu emoticon)
Môj problém, ktorý už konečne budem musieť asi vyriešiť, je rozdelenie majetku po rozvode manželov, ale nie BSM, ktoré je do 3 rokov, ale už po 6tich. Neviem, asi som spala doteraz, alebo som bola naivná, nechcela som čerstvo po rozvode takúto vec riešiť. Bola som šťastná, že som konečne voľná, slobodná, deti ma tak nezväzovali ani nezväzujú doteraz ako bývalý manžel... 3 roky prebehli ako voda a z BSM sa stalo podielové vlastníctvo presne napoly z vecí nehnuteľných. Bývalý manžel bol aj je alkoholik, pre toto sme sa aj rozviedli, už sa to nedalo znášať. Počas manželstva sme postavili chalupu, ktorej vlastníkom aj na papieri sme obaja. Problém je v tom, že som strašne silne fixovaná na ten dom, neviem si predstaviť, že by som odišla aj s najmladším synom /12-13 rokov, ktorý mi ale nechce ísť z domu. A zatiaľ ani starší /26 a 28/ nie sú na "svojom. Ale pri otcovi zostať ten najmladší nechce. Starší by tam zostať mohli aj sami...
Aj ex býva v tom dome vo svojej bytovej jednotke, má aj samostatný vchod, ale nie je to ONO. Už by som ho najradšej nevidela, ale nedá sa to, stretávam sa s ním v jednom kuse pri riešení nej. réžie voči chalupe. Spoločné kúrenie, voda, plyn, rôzne opravy...všeličo sa vyskytne... Keď má vypité, chodí, otravuje. Aj starším chalanom to vadí, aj keď majú svoje záľubmoc si ho nevšímajú, najmladší ho vôbec nemá rád. Na druhej strane ale ex má "zlaté ruky", čo oko vidí, to ruka spraví, ale musím byť veľmi vďačná, "že to robí pre nás".
Viem, že by som sama tú chalupu neobhospodárila, neviem zariadiť ani OPRAVU, radšej by som bola asi na byte, kde mám postarané o vodu, teplo, ale nemám toľko priestoru. Pravdepodobne by súd rozhodol tak, že by ma musel vyplatiť. Nemá ale z čoho. Ako to funguje? A to by som musela hneď odísť ako mi dá peniaze? Veď yt hneď nekúpiš...
U nás ten dom má hodnotu väčšiu trhovú ako by som dostala naozaj, lebo sme na dedine, neviem, či polovica by bola 35tis.eur, dal by sa za toto kúpiť byt , kde by mal chlapec aj ja svoju izbu aj keď menšie a obývačka by bola spoločná s kuchyňou a príp. nej. zariadenie, nakoľko pôvodné - hoci niečo by som zobrala, má to všetko viac ako 20r. To je už asi trojizbový byt, však? Možno by stačil aj dvojizbový, ale to by som musela vidieť...
nemôžeš si zavolať nejakú oporu? mamu? otca? kamarátku? niekoho kto ťa podrží - tebe radím nekomunikovať s ním