Vie mi prosím niekto poradiť ako premôcť strach z vojny ? Viem že tieto diskusie sa mažú ..nechcem aby sa tu zase rozprúdila diskusia medzi tými čo si myslia že kto za to môže ..ale reálne mi vie niekto pomôcť ako fungovať ? Som úplne paralyzovaná zo strachu že začne svetová vojna ..čo budem robiť ..ako umriem čo bude s deťmi atd atd ..lieky nemôžem brat lebo dojčím ..strasne ma to ničí psychicky že neviem vôbec fungovať :(
Obrat sa na psychologa, nauci ta pracovat so svojimi emociami
Tak zrejme si labilna osoba. Mala by si v prvom rade vyhladat pomoc odbornika.
A ako ti to ovplyvnuje den?
Nastiv psychiatra, pohladaj si psychoterapeuta, lieky môžeš vráť aj keď si tehotná.
S takouto úzkosťou vychovas úzkostné dieťa a to dobre nebude.
@solange7 nie som praveze labilná prežila som už toho dosť v zivote len odmala mám strach z vojen neviem preco ..kym sa to nestalo na Ukrajine často som mala sny že je vojna a umriem ..a keď to začalo tak to bolo pre mna strasne ..deň mi to ovplyvňuje tal že od februára som neustále v nepohode bojim sa ísť spat ..min raz za hodinu na to myslim ..čítam o tom čo sa deje ..bojim sa že keď nebuďme citat tak nebudem v obraze a nestihnem utiecť a take myšlienky mám ..každý mi radi že nemam citat a to mi robí ešte horšie stavy že neviem čo sa deje vo svete
@viestta som aj objednaná už na psychológiu lenze najskorsi termín bol o dva mesiace ..a to som volala asi na 10miest ..takze musím čakať do konca januára
Podla mna by si mala zajst za psychiatrom. Nie psychologom. Normalne za psychiatrom. Mas evidentne problem. Zijes v zajati vlastneho strachu. Terapia by ti mohla pomoct. Alebo sa odstahujte cez pol sveta. Ale aj tam moze vzniknut nejaky lokalny konflikt. Takze si strach zbalis aj tak so sebou do kufra.
Zbytočne stresujes ...aj tak to neovplyvnís, vojny vždy boli a aj budú ... nepozeraj,nečítaj správy...a máš po probléme, xy rokov nemám TV, v aute počúvam audio knihy,svoju hudbu... zbytočne myšlienky čo keby,čo keby, no aj tak nevieš lebo v takej situácii by sa asi každý správal,úplne inak ako v predstavach. Ja osobne si myslím,že na SVK nič také aj tak nehrozi.
ja viem, ze ti moj nazor uplne nepomoze ale ja sa na to pozeram tak, ze zial neviem ovplyvnit co nas v zivote caka - napr. vojna, tak sa snazim uzivat co mame a ze sme zdravi ako travit (teraz to prezeniem) posledne dni pred vojnou strachom 🤷♀️ je x socialnych experimentov ako sa ludia spravaju, ked napr. zistia, ze maju chorobu v terminalnom stadiu - snazili sa si zvysok zivota uzit, zazit co nestihli a nie zit zavreti doma v strachu
Tak začni čítať,čo dobre sa deje vo svete....je tiež milión peknych,dobrých skutkov, inštitúcií, organizácii čo pomáhajú kadekomu.... mozno sa ti zmení uhol pohľadu a zistíš,že existuju aj iné veci ako vojna...a umries raz tak,či tak,potom ti to bude asi jedno lebo tu už nebudeš...takže teraz sa totálne zbytočne stresujes iba, ale že uuuplne zbytočne. Koľko generácii ľudí žilo pred nami a ešte v bude po nás, takže si to uži kým žiješ, by som ti poradila 🙂 choď na túru, popozeraj prírodu, výhľady ...to je paráda 😎
Keď už je to v stave, že nevieš sama čo s tým, tak by bolo dobré vyhľadať odbornú pomoc, nejakú psychologičku, ktorá ti pomôže.
Zacni sa chystat na tu vojnu. Plan uteku na Zapad, doma mat potrebne veci ako potraviny, lieky, čelovky, baterky a pod.
@janaolas332 ,,kchoď na túru, popozeraj prírodu, výhľady,,:DDDDDD este jej porad nech si precita dobru knihu, zacvici si a berie vitamin B
@martina1985ba isto lepšie ako doma stresovať a čakať na nemožné, ja zbožňujem turistiku ... vyčistí to hlavu, dodá energiu... turisti asi chápu 🙂 ale každý nech robí čo uzná za vhodne
@janaolas332 aj ja som turista ale vobec nic mi to nedava, chodim kvoli muzovi lebo to ma rad. vyleziem na nejaky vrch, poobzeram sa a idem dole. ja uz ani neviem na akych vrchoch som bola, vsetko sa mi zlieva dokopy. mozon preto, ze slovenska krajina je pomerne jednotvarna.
Na ziaciatku vojny, všetko som čítala predstavovala si rozne scenare co urobim,kam pojdem atd .casto sa mi o tom aj snivalo, ako utekam pred vojnou...a potom to to prestala sledovať, ono tv nepozerame vobec, žiadne správy atd..u nas fici len YouTube alebo Netflix ked tak..a na telefone som to prestala sledovať..a ani neviem vôbec co sa tam deje..Aj ked prispevam, nesledujem to vôbec...a co sa zase niečo stalo,ci hrozi svetova? Som mimo🙈
@mamula20 sorry ale zahodit vsetko za hlavu clovek nedokaze ani ked ide na debilne testy do autoskoly. keby to tak funguje, tak na svete nie je ziaden strach a stres. prave tento strach a obavy su zaklad, ze clovek ma pud prezit. mozno prave ona vdaka tomu bude lepsie pripravena na vojnu ako my co sa miesto pripravy tesime zo slniecka, turistiky a pod. Pripomina mi to tu rozpravku o cvrckovi a mravcovi a ktory z nich bol lepsie pripraveny na zimu. Kym autorka bude mat trebars vdaka zasobam cim krmit deti, ja mojim detom budem miesto jedla vraviet ake pekne slniecko svietilo v decembri. Dufam, ze ich to nasyti.
Druha vec je aby ju tento strach nezomlel uz teraz a neparalyzoval v beznom zivote. Preto odporucam robit nieco ,,prakticke,,. Nie tvarit sa, ze ziadna vojna nebude, ale pripravit sa na nu (ano, je to siroky pojem). A ako autorka pisala, ist tomu psychologovi aby ju naucil tento strach udrzat v norme.
Mna to trapila prve dni ked to zacalo, uplne som stratila chit zit a nieco robit, ze vsak naco. A potom vies co? Prestala som to sledovat. A moj zivot sa vratil do normalu ;) Telku nemame uz roky rokuce a kto zdiela nieco na fb negativne tak davam unfollow
Pár mesiacov dozadu som to prežívala úplne rovnako, ešte aj tie sny s vojnou som mala presne tak ako ty, dávno pred tým než sa niečo stalo. Keď som bola ešte úplne malá, často sa mi snívalo že je vojna a schovávali sme sa u babky v pivnici.... No ale k veci, tiež som strašne veľa sledovala všetky články ohľadom vojny a v jednej chvíli som mala pocit že čím viac čítam, tým horšie to je. Až som si povedala že nesmiem, kazím si tým čas, ktorý môže byť pekný a príjemný a prestala som čítať. Prvý deň som so sebou musela bojovať aby som žiadne správy neotvárala druhý deň už menej, potom som na tie správy zabudla aj na týždeň a keď som si zo zaujímavosti klikla, tak sa vlastne ani nič svetoborné nedialo. Strašne mi to uľavilo na psychike, a medzičasom ani nebolo treba utekať, ani nenastal koniec sveta. Ver mi, ak by bolo zle, vieš to zavčasu. Dúfam, že ti moje slová pomôžu.
nesleduj TV a bude po probléme. Takéto veci neovplyvníš, čo sa má stať , stane sa.
@martina1985ba ja zas chodím dobrovoľne a rada,asi v tom bude rozdiel v tom užití si momentu.
@janaolas332 dakujem za info
Tak si sprav plán pre prípad, že na Slovensku bude vojna. Ja mám v tom jasno, hneď by som sa pratala niekam, kde vojna nie je, takže ma to vôbec nestresuje