Ako prekonať strach zo šoférovania?

20. dec 2023

Ahojte, vodičák mám už pár mesiacov a však do teraz som v aute sedela len pár krát a stále tú istú trasu (vždy so mnou šiel skúsený spolujazdec). Zajtra večer budem musieť ísť cca 25km sama (iná možnosť nieje), je to pre mňa nová trasa a ešte k tomu aj po tme (bola som si ju raz odsoferovať s spolujazdcom).
Za volantom som opatrná, križovatky ktoré budem musieť prejsť mám zvládnuté....dá sa na to ešte lepšie pripraviť? Tipy čo vám pomáha za volantom.
Ďakujem za každý radu

la_dolce_vita
20. dec 2023

Chce to len prax, verit si a davat si stale vacsie vyzvy.

thereisabear
20. dec 2023

Mne pomáha pozrieť si nové trasy na street view, teda aspoň križovatky a tak.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
20. dec 2023

Nič iné ako prax Ti nepomôže. Teda len šoférovať a šoférovať a šoférovať
Uvidis, že keď to zvládneš budeš na seba cela pyšná 😊😊

muchacici
20. dec 2023

Presne tak, prax ti pomôže 🙂 keď idem ja na nejaké miesto po prvýkrát, vždy mám zapnutú aj navigošku, že na mobile vidím trochu dopredu a z vtáčej perspektívy aká cesta je predo mnou. Píšeš, že strach.. ten bude s nervozitou stále menší, keď budeš mať viac skúseností. Aj keď napríklad zle odbočíš alebo zazmätkuješ, alebo nejaký iný šofér, vždy musíš obavy prekonať a stále si znovu sadnúť do auta. Nakoniec budeš na seba hrdá 🙂

autor
20. dec 2023

Ďakujem za povzbudenie 😊 dúfam že to dám. Je tam jeden úsek kde je 90 ale skáče tam zver tak som tam šla 70 a všetci ma predbiehali. No mám celkom rešpekt budem sedieť prvý krát v aute sama a ešte aj po tme.

felycity
20. dec 2023

pokiaľ to máš prejdené, vieš aké križovatky, tak je to fajn, choď pomaly, vtedy máš vždy väčší priestor si všetko kontrolovať...uvidíš to dáš a prekonáš samu seba. nenechaj sa vyprovokovať, že ťa niekto bude tlačiť, nech ťa obehne, keď sa ponáhľa..

pribinak
20. dec 2023

Kľudne nech Tá predbehnú, naberies prax a potom už pôjdeš rýchlejšie aj Ty
Netreba sa hrať na prezrela, treba mat zdravý rešpekt, najmä ak vieš že je to úsek, kde je často zver

ariannazara
20. dec 2023

Ja si vždy zapnem GPS a idem 😅

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
20. dec 2023

Ďakujem za povzbudzujúce slová 😊 je to dlhá rovinka tak sa tam často šoféri čistia a idú aj 100/110 (aj keď je tam 90) tak som tam medzi nimi ako taký slimák 😂

autor
20. dec 2023

*cítia

muchacici
20. dec 2023

To nevadí, že ideš ako slimáčik 😃 nikdy sa nepreceňuj a vždy jazdi tak, aby si sa cítila sebaisto, že tú jazdu zvládaš. Keď idem rýchlo ja, tak predbehnem. Keď niekto iný, tak predbehne mňa, vôbec to nerieš. A radím držať si stále bezpečný odstup od vozidiel pred tebou

jazula
20. dec 2023

Ja jazdím rok (po 20rocnej prestávke 😅) a pri kondicnych jazdách som dostala radu, ktorou sa riadim - jazdi tak, ako sa ty cítiš. Nesiľ sa do ničoho len preto, že ostatní idú rýchlejšie. Keď sa zákruty bojím, kľudne do nej idem 60, aj keď je tam 70 a ostatní idú ešte rýchlejšie.
Trasu si si prešla so spolujazdcom, pomaly treba pridávať aj tie samostatne (ja som z toho mala strašný stres, ale zvykla som si a už mi je aj najlepšie samej v aute…). Neznáme trasy si zvyknem pozrieť na google Maps street view, ako sú robené križovatky, či sa nejaký pruh zrazu nezmení na odbočovací a tak…urobím si plán napr hneď po vjazde na most sa pokúsim preradiť do tohto pruhu a potom mi už stačí ísť len rovno cez tuto križovatku…a podobne.

autor
20. dec 2023

Trasu som si už hádam 20 krát pozrela aj ju poznám viac menej ako spolujazdec tak toho sa nebojím že sa stratím. Už som si aj pozrela všetky značky, stopky, križovatky 😂.
Nebojím sa ani tak tej trasy ako tej cesty kde je 90ka, je to cesta kde bolo už dosť nehôd.

jazula
20. dec 2023

No 90ka je maximálna rýchlosť, takže kľudne chod menej 😁. Ja som si na začiatku na niektorých miestach na diaľnici musela dať pozor, nech nejdem pod minimalku 😂.

maryetta
20. dec 2023

Ja ked som takto isla. A viem ze idem pomaly tak sa stiahnem ku kraju nech ma obehnu a idem si svoje. Naco riskovat? 90 je maximalna rychlost. Nie minimalna.
Tak ale ked pojdes cca 70 je to ok. Zase 50-tkou to uz mozes ostatnych obmedzovat v cestnej premavke. Kazdopadne ak nebudes mat za sebou kolonu tak… to zvladnes. Nadych. Vydych.

autor
20. dec 2023

Ďakujem už sa cítim lepšie 😊 Dám magnézium, dobrú večeru a pôjdem 😂.

basulaak
20. dec 2023

Zapni si waze ked pojdes. Vopred vidis ako sa cesta bude menit, ci pojdes rovno alebo budes zabacat a pod.

erikavesela
22. dec 2023

Soferovat, soferovat, soferovat...zober auto skoro rano, ked uz je svetlo a malo aut a soferuj ...tym ziskas rutinu za volantom a lepsie sa ti bude sogerovat pocas dna, ked je horsia premavka

gabika0825
27. dec 2023

Mala by si sa v prvom rade ukľudniť a začať častejšie jazdiť sama. Aj krátke trasy ak sa bojíš dlhšej, potom postupne pridávať km a zložitejšie trasy. Zapni si navigáciu, budeš sa cítiť istejšia, aj keď si už trasu išla. Ja keď som robila vodicak, tak v autoškole som nechápala ako som mohla prejsť, vždy som so strachom chodila na jazdu, ostatní žiaci boli uvoľnení, tešili sa a ja vystresovaná, kŕče v žalúdku aj ked to bola iba jazda s inštruktorom. Na skúšky si ani nepamätám v akom strese som bola. Ale potom som dostala auto, hneď po úspešných skuskach, čiže som hneď jazdila, nemala som žiadne prestávky od autoškoly, ze kým kúpim auto alebo tak. Hneď som jazdila a sama. Nemal kto somnou chodiť, ja som potrebovala vybavovať veci, do prace a bola som nútená keďže sme sa vtedy ešte aj sťahovali mimo mesta, kde chodil autobus 3x do dňa. Takze som chodila sama, ked som mala volno tak len tak som sa vozila aj pól dňa, každý deň som autom niekde išla, no a po mesiaci už úplne v pohode bez stresu. Takze len jazdiť a hlavne sama, nespoliehať sa na nejakého spolujazdca

autor
27. dec 2023

Dala som to nakoniec celkom dobre 😂😊