Ahojte, je tu ešte niekto v podobnej situácii, alebo ako by ste to riešili vy? Minulý rok som si spravila vodicsky. Nebol to môj sen, dovtedy som existovala aj bez toho, ale po nástupe z materskej do prace to uz bola nutnosť, uz som musel byt flexibilná, nemohla som viac vysedavat v busoch. Nastúpila som do práce, začala som denno denne jazdiť, začala som prekonávať svoj strach z dopravných situácii. Prišla však korona, vsetko zmenila, ja som ostala doma... Po pol roku si budem musieť sadnúť opäť do auta a začať odznova... Ja viem, hovori sa, kto sa lesa boji nech doňho nechodí a podobne prirovnania... A niektori si radi za to iných doberaju, že takýto si do auta ani sadat nemajú. Ale keďže robím v BA a bývam mimo, inú možnosť, kvôli logistike s dieťaťom, nemám. Ja nemám problém technický, ako riadiť auto, chodím podľa predpisov, dodržiavam rýchlosť ale pritom nikoho ani úmyselne nezdrziavam, napríklad na 90 jazdiť 70 a podobne, používam spataky, smerovky, tak ako by sa malo, co niektorým nič nehovori. Napriek tomu ma vie vyviezť zo psychickej rovnováhy , keď sa na mňa zozadu niekto lepí, alebo keď sa mam v hustej premávke nastrčiť do potrebného jazdneho pruhu, alebo len obyčajná zmena dopravy, napríklad kvôli prerabkam cesty... ...treba uznať, vacsina soférov je bezohľadna a tym mi naháňajú viacmenej
vnútorný strach. Ako to mam prekonať??? Co mam spraviť pre to, ak sa to vôbec dá, aby som pri nasadnúti za volant nemala žalúdočné kŕče? Dá sa to vôbec???
Len jazdiť a jazdiť. Nič iné.
Každého normálneho šoféra vytláčajú idioti ktorí si myslia že cesta je len ich, ale takí vždy boli aj budú.
Ty musíš len jazdiť a získavať skúsenosti
cim viac budes na cestach, tym menej ta taketo veci budu vytacat. takze jazdit, jazdit.
@papi30 poradim len to iste, co ti radia baby predomnou. Jazdit do nemoty, casom strach prejde.
Bola som taka ista ako ty, ale stresovalo ma este aj radenie prevodovky - vyriesila som to automatom.
Jazdim aktivne par mesiacov a akonahle mam ist trasou, ktoru nepoznam, oblieva ma studeny pot, ale co uz. Radsej budem jazdit autom, spotena a smradlava, ako sa prisposobovat busom 😁 a ten euforicky pocit, ked prejdem, vybavim si co treba a vratim sa bez ujmy na zdravi a aute naspat domov je na nezaplatenie 😊
Len jazdením to prekonáš, keď sa niekto na mňa lepí, tak to je jeho problém. Nech sa ponáhľa. Mne to nestojí za to aby sa čosi stalo. Aj teraz naposledy som vychádzala z jedného parkoviska a je tam taký úzky výjazd a strašne veľa áut šlo, aj z jednej aj z druhej strany, keďže ja som chcela ísť doľava, ale za mnou, čo stál chalan, tak zase vpravo a vytrubovať začal nervózny. Tak som zastala, vystúpila z auta, že aký je problém a hneď skrotol 😀 Neviem či nemá vodičák pár mesiacov, lebo taký mladý 😀
Zapamataj si, ze kazdy raz zacinal. A kazdy zaciatok je tazky. Rutinu ziskas iba praxou. Strach postupne prekonas. Ty len dodrziavaj predpisy a na ostatnich kasli. Aj oni raz zacinali.
podla mna cim viac budes jazdit tak tym viac to budes povazovat za rutinu a strach opadne. viem ze sa to asi tazko pocuva ale zvyknes si aj na tych hnupov za volantom. niektore veci si proste netreba az tak moc pripustat, bo sa nikam potom nepohnes
@hettinka nejazdila som kvôli tomu, že som pracovala z domu, takže počas pracovného času som sedela doma na riti a načo by som chodila a zabíjal čas na cestach a palivo, ked nebolo treba... Neprestala som úplne jazdiť, malu som vozidla k starým rodičom, len to je niečo iné ako premávka do/v hlavnom meste.
@halabolka mňa prevodovka nestresuj, to je najmenej 😂 ale ako píšeš, ja chodím, resp chodila som iba jednu trasu, do prace a späť, božechrán niekde pomimo, co sa Bratislavy týka... Ked musím z Ružinova( z prace) do Petrzky k lekárovi, to si radšej sadnem na bus 🙈. Včera sme išli mojou obvyklou trasou, nastastie šoféroval manžel, a ja som len pozerala ako puk, ako sa za tých 5mes po menila cesta... Tu kruhac, tam sa inak zaraďuje, tu sa inak toci, tam nová križovatka...ten euforicky pocit som poznala aj ja, no som opat na samom začiatku ☹️
Najhoršie na celom je, že už mi aj manžel začal vytykat, že sa len furt vyhováram na nejaký strach, že som už smiešna... Že to je blbosť, vsak všade sú tabule, alebo tie fasa vyblednute šípky, vodiace čiary na cestach, nemám ako nevedieť kadial ísť...nemôže však porovnávať mňa so sebou, keď on jazdí už od 18, ma xtisic km v kolesách a pre jazdil celé SVK.
@papi30 toto iste som si aj ja vzdy hovorila, ked mi moj ex vytykal, ze som posero 😂 vzdy som pouzila argument, ze on jazdi uz 10 rokov. Pravda ale je, ze chlapi taky strach za volantom nemaju snad ani na uplnom zaciatku, kym velka vacsina zien ho prekonava iba velmi tazko. Nespravis s tym nic, manzel nech si frfle, ty sa len do toho dokop a uvidis, ze sa nic nestane. Prejdes a budes spokojna 🙂
@papi30 aha, ja som myslela, že mas celkovo problem sadnúť za volant. Ja žijem v menšom meste, preto mi stačilo sa prebehnúť večer po prázdnych cestách. Ist sa prebehnúť do Blavy, je už pre teba asi dalej. Mam este jednu radu. Prejdi si cez google, earth trasu, cez počítač pories teoreticky dopravne situacie, a pod. Aj to pomáha. Mat v hlave križovatky, istotu, že mas prednosť a pod.
@katka0123 nienie, nemám problém so sadanim ako takym za volant, skor s ostatnými autami a dopravou okolo 🙈😂 Ono v menšom meste to máš fajn, v Bratislave už menej. Je niečo úplne iné prebehnúť napr. večerný Prístavný most, ako v dennej špičke. A s tými mapami by nebol zlý nápad, len to krváca z viacerých rán. Veľa miest nie je vôbec aktuálnych. Ale ďakujem za rady, cením si... Musím sa pochlapit, odosobnit sa od všetkého, od tých pocitov co vo mne kolujú počas jazdy.
@papi30 jazdiť!
Mala to úplne rovnako. Úplne rovnaký začiatok. Dôvod.
Vodičský v žiline, obratom rakúsko/bratislava/diaľnice.
A presne z tohto čo ty som mala stres.
Jazdiť. Vždy mat ako takú pohodu, tam kde nepoznáš ísť trocha pomaly. Vôbec nevnímaj autá za sebou ako také. Neviem, čo ti poradiť, proste jazdiť! Robím to isté. V piatok som šla na stanicu do ba pre dcéru s menšou a pre babku a zase ma bolelo brucho a dala som to ľavou zadnou opäť. Nervozita opäť opadla.
A hlavne sa nevyhýbať ťažším situáciam. Sustrediť sa v aute maximálne!
Ja mam vodičský rok. Robila na malom novom aute. Sadla do nášho obrovskeho kombi diesel obrovský obsah. Si vieš predstaviť čo sa zrazu dialo. Ja som sa nevedela ani rozbehnúť, všetko nanovo, kruhové, do kopca. Trikrát mi auto skapalo, chlap zjapal zamnou. Ale už to je všetko zamnou. Dala som to, ale len praxou. Držím palce!
@sono2 haha, ja som robila na dieselovom, starom, kde stačilo troska vypustiť spojku a už sa rozbiehalo.. Ked som presadla do nášho benzinoveho, sotva 2r kombi, zopár krát mi skapalo... Tak sme išli na jeden odlahly plac kde nič nebolo a tam som si nacvičila rozbeh... Ooo a do kopca? Prvý krát riadne zahucal motor aj zasmrdela spojka 🙈 Manžel radšej mlčal 😂 Auta za sebou sa mi nedá nevnímat , hlavne pri tom stúpaní, kde v kolóne zastanem a keď sa rozbehnem, aby som do neho necuvla, darmo ma brzdového asistenta, tých 5s je nič 😂... Ja viem, bola by to jeho chyba, kvôli nedodržaní bezpečného odstupu, ale furt mam v sebe ze nechcem spôsobiť žiadnu ujmu ani nášmu autu ani cudziemu. Aj keď kým sú to len plechy, je fajn, nato sú poistenia...zmrzaceny ľudský život by som už ale na svedomí mat nechcela. Ale veru más pravdu, ja sa tým zložitejším situáciám vyhýbam... Preto jazdím iba po okolitých dedinkách a do BA iba jednu a tu istú trasu... Na viac som sa zatial neodvážila, a to budem mat vodičak čoskoro rok, no z toho som aktívne jazdila iba 2a pol mesiaca, co akože na dennej baze...resp na jednu neznámu trasu som bola donútena manželom a bola to hneď IKEA a ich parkovací dom na poschodí... Nikdy viac 😂😂😂
@papi30 hmm chyba. Musíš jazdiť. Vidíš, situácie si zažila, dáš to.
Do kopca kopec áut je fakt zriedka a keď máš brzd.asistenta, sa nedá ževraj posunúť dozadu, ja teda nemám takže klasika záber spojka a dole brzda plný plyn. A tie autá sú neni tak blízko. Jazdi! Všetky cesty. Ono ta 50tka je v pohode a keď sa ti nepodarí zaradiť a prejdeš trasu tiež nevadí. Proste jazdiť.
Ja ti fakt píšem, keď som ja zvláda, zvládne každý a to si trúfam sama s deťmi a babkou do chorvátska. Treba si veriť. To som si ja muža vypočula, ti garantujem, iná by mu hodila kľúče do hlavy a nikdy viac za volant nesadla.
Mne sa samej jazdí teda s deťmi najlepšie.
@sono2 nepreháňam, nepredstavuj si sice kopec strmak, ale cestu s miernym ale citeľný stupanim. Je to frekventovaná obchádzkova časť, takže poobedňajšia špička stojí za to. Tak neviem ako, ale ja dokážem aj s brzdový asistentom cuvnut troska 🙂 môj manžel si niekedy zahryzol radšej do jazyka, aby nedopadol kľúčom v hlave. Mne sa najlepšie jazdí keď som sama, môžem si zanadavat, niekedy aj na seba, že akú sprostosť som spravila a vyzerám za blbú jedine tak pred sebou. +1spolujazdec uuuuz mi pridáva na nervozite a moje jedine dieťa na palube je uz len čerešničkou na torte... Ty však mas moje uznanie, s ročným vodičakom ísť do cudziny... Ale to bude teda tým, že máš už viac skúseností aj riadne gule... Snad sa k tomu raz dopracujem aj ja.
@papi30 cau... no ja pre zmenu po 7r zacinam jazdit. Vela mi pomohol automat., nedam dopoustit.... presne oreto co pises, nevadi mi , ze niekto je nalepeny... lebo uz viem, ze auto mi dole nepojde.... a presne tiez mam bobky v hustej prenavke sa preradovat a taktiez zrazu nejaja prekazka na ceste a xo mam robit pomoooc... ale mne pomaha, zachovat klyd, radsej trochu spomalit a rozumne to vyriesit. ... a asi fakt len jazdit a modlit sa.... zial su rizni soferi a preto musis byt predvidava, obozretna ( to si sebe hovorim),,, predvidat, ze co mozu urobit chodci, auta vedla, auta oproti.... drzim ti palce tiez jazdim po BA...
@papi30 jasne ze sa to da 🙂 len musis jazdit jazdit jazdit 🙂 na dotieravich “lepičov” väcsinou plati ak si dlhsie zapnes ostrekovanie predneho skla 😁
Mna takisto dokazu do nepricetnosti takito debilkovia rozculit, magori co sa nevedia zmestit do koze lebo ocko mi kupil BMW atd atd..bohuzial debili boli a budu takze musis sa stym nejak vyrovnat poriadne si zanadavaj v aute a svet ide dalej 🙂