Ako prekonať lenivosť?

kim2028
28. aug 2022

Zdravím, ja nebudem asi skutočne nikdy normálny bohužiaľ. Chápem, že mám asi ťažkú diagnózu-schizofréniu, ale aj tak chcel by som makať na tom, aby bolo to lepšie. Ako sa prekonať, aby som vôbec niečo robil? Už 3 mesiace sedím v kresle a ničomu sa nevenujem. Teda z povinnosti napísal som 20 šachových článkov za to obdobie. Sadol som si na to zbúchal za 3-4 dní a to bolo všetko, aby som sa udržal v partii a neposlali ma kadeľahšie. V tej partii je mi fajn a bola by škoda zahodiť takú šancu. Keby som nemusel tak aj na to by som sa vykašlal. Inak je to bieda. Vážne sa neviem prinútiť k ničomu. Lieky nie sú na to vraj pýtal som sa psychiatra... Neviem vôbec, kde začať. Štve ma to, že mrhám časom hlavne doma. Korona kríza oslabila veľmi vôľové schopností.

refly
28. aug 2022

Mas zleho psychiatra. Toto by som ani nenazyvala lenivostou, ale skor depresiou. Apatia je znak depresie. Na to su lieky, amigo. Tiez su kognitivno-behavioralne terapie. Inac povedane, mozog sa da vycvicit ako pes. Mozog preferuje zabehane vzorce spravania. Da sa zabehat prakticky cokolvek, len treba pomaly, postupne a dlho a tazko sa to rozbieha. Skus si ohladne toho nieco precitat alebo sa opytat psychologa, lebo to je na dlho.
Ja tiez bojujem zo strasnou apatiou, ale napr som si vsimla ze nemam priblem umyt riad rano a vecer, po tom co nakrmim zvierata. Nakrmim, umyjem misky a umyjem aj riady. Mam to zabehane roky a aj ked mi uplna blbost vie robut problem a musim sa k vsetkemu velmi premahat, tak ten riad umyjem bez rozmyslania.
Tiez pomaha ak rozbijes rutinu. Mne napr nedavno vypadla elektrina, tak som nemohla "hnit" a zrazu som bola produktivna. Internet bol kaput, tak som nemohla bez rozmyslania scrollovat a prisaham bohu, v 70% ani neviem ako sa mi ten telefon dostane do paprce. Skus to naschval rozbit. Sedis v kresle? Sprav to tak, aby to bolo nepohodlne, alebo aby sa to nedalo. Vyhod ho, schovaj, presun na horsie miesto. Popresuvaj komplet nabytok, ak travis vsetok cas doma. Mozog ma rad zname, zabehane veci. Znemozni to a hlava sa adaptuje na nieco ine.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kim2028
autor
28. aug 2022

@refly Veď to mi je jasné. Ten môj napíše mi akurát tak do papierov post-schizofrénna depresia a nerieši to nijako. Nedá sa to riešiť. Bral som AD 3 roky, ale zbytočne a nemali na mňa už žiaden efekt... Skôr zajsť za psychologičkou, ale tam sa čaká veľmi veľa.
@zoro9836 Máš asi pravdu. U mňa je ten problém, že túžim po niečom, ale rodičia povedia v žiadnom prípade a hasne to... Napr. chcel som ísť na jednu noc preč z domu, pocestovať do Tatier... Zmeniť prostredie, ale nie. Viem napr. aký som bol nadšený, keď som bol jeden deň vo Viedni a ako som sa snažil potom neskôr. Stačil by mi jeden normálny zaujímavý deň a bolo by to možno iné.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kim2028
autor
28. aug 2022

@zoro9836 Veď môžu ísť so mnou, ale asi nechcú... Hlavne, že nemôžeme mať ani psa, lebo chceme chodiť po výletoch a kde bude. Už 4 roky sme neboli nikde...

kim2028
autor
28. aug 2022

No nič ďakujem vám musím to prekonať bohužiaľ len sám. Bez toho nepôjde to asi. Chcel by som aspoň trochu lepšie šľapať. Niekedy uvažujem, či som nebol chorý už odjakživa. Aj keď 10 rokov mám len veľké problémy. Mal by som byť rád, že mám schizofréniu v takom stave, akom mám.

refly
28. aug 2022

@kim2028 zmen psychologa. Maloktory ti sadne a najst dobreho je umenie. Nemusi to vyjst ani na druhy, treti krat. Je to hrozne blbe ze ked potrebuje clovek pomoct, tak musi takto skusat.
Mne nesadli na prvy krat ani len okuliare, lebo aj tie mi namerali zle :/ este aj "blbu ocnu" som musela hladat cez recenzie, ak som nechcela vrazat do stien.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kim2028
autor
29. aug 2022

@zoro9836 Ďakujem veľmi pekne. Najväčší problém je prekonať sa, aj keď tá choroba zmenila ma dosť. Problém hlavne vôľové vlastnosti, ale neviem či sa dá to riešiť nejakým spôsobom. U mňa je to tak, že psychiater napíše len niečo do karty a tam to končí. On také vecí nerieši, že človek funguje zle počas dňa. Jeho zaujíma len, aby som bral lieky. Inak podľa neho nie je nutné ma asi ani riešiť. Psychika je už veľmi dobrá, ako hovorí on. Len chcel by som byť aktívnejší a urobiť cez deň niečo viac ako 2 prechádzky. Niekto má aj taký názor, že stačí urobiť jednu prechádzku 40 minútovú a človek už nepatrí medzi lenivých ľudí...

kim2028
autor
29. aug 2022

@refly psychologičku mám skvelú najlepšiu v meste, ale čaká sa 2-3 mesiace. Inde sa čaká ešte viac vraj aj polroka. Nerád by som ju menil, lebo ma pozná veľmi dobre a tiež aj vďaka nej mám plný dôchodok... No nič asi sa objednám ku nej a počkám toľko... Či bude to ku niečomu tak neviem. Bude len hovoriť, že mal by som sa viacej snažiť, ale na riešenie budem musieť prísť asi len sám.... Resp. viem, čo mám robiť, ale v súčasnom stave nedokážem to. Som trochu apatický... Fakt chce to len asi návyk a pôjde to...

refly
29. aug 2022

@kim2028 psychologicka moze byt najlepsia na svete, ale nemusi byt ta spravna zrovna pre teba.
Ale prepac, ak zbytocne rypem. Ja som len narazala na to, ze v povodnom prispevku si povedal ze mas problem a psychiater ti povedal smola, to sa neda liecit. Jasne ze neviem ako to presne mas a sam najlepsie vies ze co ti vyhovuje a co nie. Len ze ka by ti to nevyhovovalo, vzy sa da skusit inde. Vela ludi stroskota aj na tom, ze skusi raz, nestoji to za nic a potom si myslia ze je to vsade tam.
A jasne ze sa musis trosku snazit aj sam, ale odborna pomoc ti to ma ulahcit, aby to nebolo tak tazke. Je to tazke, ale drzim ti palce. Super ze mas aspon dochodok!

kim2028
autor
29. aug 2022

@refly Máš pravdu, ale mal som už toľko psychiatrov, že koniec. Ako rátam mám už piateho za 10 rokov. Žiadna sláva to nie je. Všetci hovoria len to isté. Rovnaká škola alebo čo, ako by ich klonovali. Tiež v meste je málo možností. Máme ambulanciu v nemocnici, troch takých psychiatrov mimo nej. Tí psychiatri sú mimo ešte oveľa horší ako v tej nemocnici. Každý, kto má rozum tak chodí do nemocnice na ambulanciu ako ja... Tiež vedia lepšie a rýchlejšie pomôcť, keď je niečo v neporiadku a tým lepšie pomôcť. Povedzme na hospitalizáciu mimo by som musel čakať aj mesiac a takto vedia zahodiť za mnou kľúče hneď. Teda raz sa stalo, prišiel som na ambulanciu a skončil som o hodinu po kontrole už na oddelení... Čiže viem, že ide to...