Ako prebiehaju Vianoce u vas, co zijete v zahranici a nechystate sa na sviatky na Slovensko?
Davate si darceky? Ak ano, kedy? 24., 25., alebo ako tu v Holandsku, uz na Mikulasa? Alebo inokedy?
Co zo slovenskych zvykov zachovavate? Co varite?
U nas je 24. december normalny pracovny den (tento rok mame stastie, bude to v sobotu😀), takze vecera aspon kapustnica (da sa navarit vopred) a prekladanec/stedrak/skladanik, to je z mojej strany minimum 😅
Darceky, ako som uz spomenula, sa tu hlavne detom davaju uz na Mikulasa. Minuly rok maly dostal nejake zo 2-3 darceky, my sme si vzajomne tiez dali 1. Na Vianoce sme ale boli na Slovensku, kde bola nadielka hlavne od zvysku rodiny bohatsia. Takze tento rok to mozno budu prve Vianoce s dietatom mimo SK, tak rozmyslam, kedy vobec budu darceky 😕 🙂
ahooj, jej aku peknu temu som objavila 🙂
takze u nas to je tak, ze 24.12.mame slovenske vianoce, postime sa, varim kapustnicu a zemiakovy salat, pecu sa kolaciky a davame si aj darceky, a dokonca sme boli aj na "polnocnej".. 25.12.ideme na rodinne stretnutie s vecerou, kde sa cely vecer sedi za stolom a keca sa pod lampami.... no niekedy by som radsej uz kukala telku a napchavala sa slovenskym vianocnym pecivom :D , vlani som piekla linecke, aj priniesla, ale nikto si nedal, a ani salat si nedali! kapustnica im chutila. robila som jej vzdy vela, tak sme doniesli aj na druhy den ako predjelo. len vlani (ci predvlni to bolo?) bola uplne vianocna, cize bezmasa a asi menej chutila... no co uz... tie darceky som zaviedla na vianoce, davame si s drahym, uvidim ako to ale teraz bude, ked budeme mat deturence... 🙂 zatial sme si na sinterklaasa davali len cokoladove pismenka :D :D
inak, mohla by si dat recept na ten stedrak 🙂
ten salat ma uz nebavi robit, lebo nie je az taky popularny a povedzme si uprimne, aj som si odvykla a ani nie je taky zdravy.... len neviem co ineho, bezmasiteho varit okrem tradicnej kapustnice 🙂
rozmyslala som pirohy, len som to v zivote nerobila a je s tym asi vel roboty... hahaha....
poradte nejake tradicne vianocne z inych kutov slovenska 🙂
letime/cestujeme autom domov, takze holt slovenske Vianoce 😀
Ja som v Kanade...
Na 24-ho som si vzdy vybrala volno... tu je tiez pracovny den... nic spolocne s vianocami.....
ale presne ako doma.... tradicie su tradicie 🙂) co tonejaky ze santa clause... ale jezisko to ano 🙂))
hihihi ;););)
Ja síce teraz žijem na SVK,ale keď som žila v USA,tak sme sa držali amerických tradícií. 🙂
no my sme posledny rok nahradili slovensku, alebo taku kvazi slovensku, stedrovecernu veceru fondue chinoise. to je tu take najcastejsie stedrovecerne jedlo. a tento rok to zopakujeme. k tomu klasika - darceky. deti budu jest tento rok s nami, minuly rok mali extra veceru skor. 25.12. ostavame pri kacici s knedlou a kapustou, hovadzia polievka. 26.12. spravim ryby. kapustnica musi byt, to by mi muz asi neodpustil 🙂
tu na mikulasa klasika - len sladkosti 🙂
My sme kazde vianoce v Anglicku slavili presne tak ako aj doma, rovnake pripravy, rovnake kolaciky napecene, rovnaka vecera na stedry vecer, len stromcek sme zdobili ovela skor (podla nich), veceru sme mali tak ako na Slovensku 24. dec. aj darceky. Nic sme nemenili 😉
my tiez robime tradicne slovenske Vianoce, 24. je tiez u nas pracovny den, ale vzdy si beriem volno. stromcek ozdobujeme tyzden pred Vianocami, to sme aj na Sk, veceru mame klasicku slovensku - oplatky s medom, kapustnica, kapor so zemiakovym salatom a rozne druhy doma pecenych kolacikov. Darceky davame po veceri, i ked tento rok rozmyslam,ze to uz presunieme na 25 a nosi ich Santa (na Slovensku to bol dedo Mraz) 25 chodievame na obed ku kamaratom takze to nevarime a 26. odchadzame na zimnu dovolenku do hor - tam si berieme vzdy silvestrovsku kapustnicu a domace kolaciky, kedze sme tam az do 1-2 januara.
Mikulasa tiez oslavujeme, davame balicky do ciziem - sladkosti, ovocie, orechy a chodime na Mikulasske stretnutie slovenskych deti, kde balicky rozdava "naozajstny" Mikulas 😉
ja som holansku, moj priatel je z nigeria, takze ked budu peniazky ideme na vianoce do afriky, jupiiiiiiiii 🙂 moj najkrajsi darcek bude aj tak ked budem tehu, aj keby to bolo v lete hi hi
ja neviem, nesnezi tam jezisko chodi 25., su krestania, ale sutam aj kristiani a medzi nimi su hadky, ja som tam este na Vianoce nebola, teda nikdy to bude moja prva cesta do nigerie potom napisem, ja vianoce teplo, to sa tesim, v holansku je zimaaaaaaaaaaaa 😀
opisoval, ja som tu bola na jednej oslave, take zvyky maju vseliake, je neake jedlo, co jedia iba muzi 😀 , zeny to naju zakazane, naeke, ja som to ochutnala, nechutilo mi to, ale maju zeny krasne saty, tu ich vydim ked idem do kostola v nedelu, a na hlave take ako turban z latky, aj ja mam uz jedny saty z nigeria, smejem sa,ze budu svadobne 🙂 jasne napisem viac
my mame Slovenske vianoce v Irsku.. 😉 😀
My to mame dobre chaoticke... Ja som Slovenka vydata v Rakusku, moja svagrina je Spanielka 🙂
Takze, v principe slavime kazdy druhy rok cela banda v Rakusku spolu (momentalne 7 dospelych a 3 batolata). A obrok ide svagrina s rodinou do Spanielska a my teoreticky na Slovensko.
Tohto roku sme vsetci v Rakusku, takze oslavujeme po rakusky vsetci u svokrovcov, co ale nie je az taky brutalny rozdiel:
Darceky nosi Jezisko a to 24.12. Stretneme sa niekedy poobede na kavu a keksy (bude ich ako vzdy habadej, lebo pecieme vsetci: svokra, ja, svagrina, svagor 😝 ). Potom zazvoni zvoncek a pojdeme do obyvacky, kde je stromcek a rozdavame si darceky. Ak vsetko dobre dopadne, tak nedostanem tri mlynceky na kavu a nik si netresne po hlave ze nieco zabudol dobre schovane v skrini, ale pochybujem 😀 To u nas patri k Vianociam 😉
Deti sa podla vsetkeho budu viac vytesovat z trhania papiera, ale to je jedno. Potom sa presunieme ku stolu na veceru. V nasej rodine to byva studeny bufet: plnene vajicka, zemiakovy salat podobny slovenskemu, sunkove rolky, syry, pecivo,...
Potom niekedy sa odkotula kazdy domov a stretneme sa zase 25 na obed, potom kecame, uzivame si darceky, hrame karty, jednoducho pohodicka a nic nerobit. A stretavame sa takmer cele sviatky kazdy den (vsetci byvame asi 15 minut od seba, aspon sa prejdeme a spalime aspon 5 kalorii z tych 2000 :-P)
V rokoch, ked je svagrina s rodinou na Vianoce v Spanielsku, oslavujeme Vianoce este raz, ked sa vratia, a to po spanielsky. Lebo tam nosia darceky traja krali (co je logicke), ale ostane stromcek, aj sa zasvieti a urobi zase taka bufetova vecera a rozdaju sa este raz darceky. Svokra dokonca nerozda vsetky darceky ostatnym uz 24., ale necha ich par schovanych a dostaneme potom darceky vsetci, nie len ti "zmeskani" 😉
Stromcek doma mam, aj ked slavime u svorkovcov. Dufam, ze aj tento rok prezije bez ujmy 😉 Mamu poprosim o oblatky, ale kapustnicu asi varit nebudem, kedy by sme ju jedli 😅
@ikke u nás je to riadne održku 😀
Takže, najprv malý kurz islandčiny.
Veselé Vianoce - Gleðileg jól
Jólasveinar (Jólasveinn) - Vianoční muži (Vianočný muž)
Viac asi nie je treba pre pochopenie čo sa deje 😀
Advent tu máme rovnako ako na Slovensku, spolu s adventným vencom a adventným kalendárom (neodolala som, po piatich rokoch jeden mám aj ja 😀 ).
Vianočný stromček sa zvykne ozdobovať 23. decembra, kedy je deň svätého Þorlákura (Thorlákura), ktorý je jediným islandským svätcom - a práve preto deň pred Vianocami, lebo vtedy umrel. Chudák. V ten deň je väčšina obchodov do polnoci, na to sa teším najviac 😀
Aðfangadagur - Štedrý večer. O šiestej sa chodí do kostola - stará islandská tradícia, pretože deň na Islande začína šiestou hodinou večer, nie polnocou. Po návrate z kostola sa sadá k večeri a neskôr k darčekom. Taká pikoška, od tej šiestej do desiatej akosi v televízií nič nevysielajú, ale my si pustíme Popelku, jednoducho to John musí vidieť 😀 . Na prvý sviatok vianočný sa stredne veľká časť rodiny a oslavujú spolu. Zvykne sa jesť jahňacina, Laufabrauð (prekladajú to ako chleba z lístkového cesta, dám potom vedieť, či to je ozaj také ako si myslím) alebo morské vtáky. Na druhý sviatok vianočný sa zvykne oslavovať vonku s kamarátmi, lebo cez ostatné dva vianočné sviatky sa oslavovanie na verejnosti považuje za neslušné.
Gamlárskvöld - Silvester. Miliarda ohňostrojov, vatry sa zapaľujú a oslavuje sa príchod nového roka. Teda, vlastne, keďže Island musí byť v niečom iný, ako zvyčajne, ohňostroje už niekedy odpaľujú o tej šiestej a argumentujú islandskou polnocou, a oslavuje sa nie príchod nového, ale to, že sme sa zbavili toho starého roka. Na nový rok sa spí. Doslova, obchody neotvárajú respektíve otvárajú až poobede.
Þrettándinn - dvanásta noc - 6.1. Odchádza posledný Jólasveinn a končí sa obdobie Vianoc. Samozrejme, že znova vatry a ohňostroje musia byť.
Kto sú teda tí Jólasveinar? 13ti vianoční elfovia, ktorý by sa dali charakterizovať ako niečo medzi Mikulášom a Santa Klausom, akurát sú trošku zákernejší a majú kradnúť neposlušné deti a vlastne všetko čo nie je prikované 😀 . Poslušnému dieťaťu dá do čižmy niečo malé aspoň jeden z nich. Keď neposlúchalo, nedostane nič, respektíve keď sa niektorý rozhodne, môže mu zobrať niečo, čo mu dal iný Jólasveinn (špeciálne sa na to zameriava ten, ktorý príde až na Štedrý deň). Čižmy do okien sa dávajú 12.12, kedy prichádza prvý - Stekkjastaur (ten kradne ovce, nie deti). Potom každý deň až do 24. príde jeden, a postupne od 25. začínajú odchádzať v rovnakom poradí.
Grýla a Leppalúði sú ich rodičia, a tým tie deti nosia (a oni ich potom čo? zjedia na obed).
Ich mená spolu s dátumom, kedy prídu a kedy odídu.
Stekkjastaur (zlodej ovcí) 12./25.
Giljagaur (vyskakuje z prepadlín a kradne mlieko) 13./26.
Stúfur (kradne panvice 😀 ) 14./27
Þvörusleikir (je podvyživený a kradne lyžičky) 15/28
Pottasleikir (kradne zvyšky z hrncov - jemu deti zvyknú nechať niečo z večere na parapete v deň ako prichádza) 16/29
Askasleikir (kradne askury - niečo ako hrnce s deklami) 17/30
Hurðaskellir (trieska v noci dverami) 18/31
Skyrgámur (pudingový Jólasveinar, a ževraj ten puding nekradne) 19/1
Bjúgnakrækir (kradne klobásy z udiarní) 20/2
Gluggagægir (nakúka cez okná ako správny dlhoprstý) 21/3
Gáttaþefur (má obrovský nos a kradne laufabrauð) 22/4
Ketkrókur (kradne mäso, aby nebolo čo variť) 23/5
Kertasníkir (kradne deťom sviečky a sladkosti) 24/6
Kedysi ich bola kopa, ale jedného dňa nejaký ujo napísal knihu s básničkami o týchto trinástich, tak sú len oni 😅 .
Dúfam, že som nič nezabudla.
@ikke no u nas je rozdiel,ze sme obaja Slovaci, takze sa drzime svk zvykov.Zijeme v Dansku, Dani Vianoce velmi prezivaju, cely december fici predvianocna nalada, na uliciach predavaju zive vianocne stromceky, prazene mandle a vsetko je pekne vysvietene.Miesto Mikulasa maju sv.Luciu.
Vianoce sa slavia 24. je to volny den. Skoro vsetko je zatvorene.Miestni su protestanti, 24.12 byvaju v kostoloch bohosluzby . Katolici podobne ako na Slovensku s detskou omsou popoludni. Rodina-casto vo velkom pocte- sa stretava na veceru.
Niektori sa na to cele vykaslu a idu do tepla:popularne su Kanarske ostrovy ,Thajsko alebo Florida.
My travime Vianoce striedavo tu, na Slovensku alebo u manzelovych rodicov , ktori su momentalne v Taliansku.
tento rok bude specialny, padla mi 24.hodinova sluzba na 24.dec. takze dieta a manzela pakujem k svokrovcom a ja za nimi priletim 25.12.Moja tohtorocna stedra vecera bude asi indicky take away alebo pizza spolu s kolegami na centralnom prijme.
Ak sme na Vianoce tu, varim kapustnicu alebo rybiu polievku, peciem tresku(kapor sa tu da kupit, ale nekupujeme ho) a ako dezert sme si adoptovali miestnu ryzovu kasu s ceresnovou omackou. Na sviatky peciem medovniky, obcas linecke pecivo alebo vanilkove rozteky.