Ako prebieha darovanie kostnej drene?

lenka175129
14. aug 2017

Ahojte, chcem sa opýtať či už niekto z vás bol darovať kostnú dreň alebo niekoho takého poznáte. Rada by som vedela ako to prebieha, hlavne samotný odber. Ďakujem 🙂

zero1
14. aug 2017

odber sa nedeje okamžite, ale až keď je potrebný, to môže byť kedykoľvek.. mne robili plný odber za účelom vyšetrenia, nie darovania, ale môžem ti povedať že oproti takému vŕtaniu a ťahaniu zuba je to prechádzka záhradkou. pri odbere za účelom darovania sa možno aj uspáva pre opakované vpichy. stačí si vyhľadať info na internete prípadne zavolať na kliniku a osobne navštíviť nemocnicu ktorá to robí. predpokladom je vek do 30 rokov ale u nás je tuším aj výnimka. na Slovensku darca a príjemca nepoznajú svoju identitu, aspoň pokiaľ mi je známe. je to úžasný skutok ale treba si premyslieť prečo to chcem urobiť, prečo chcem pomôcť práve takouto cestou. čo od toho očakávam

33timi33
14. aug 2017

toto je stranka narodneho registra darcov:
https://www.mateslinu.sk/faq

najdea tam vsetky potrebne info

nikusiak9
15. aug 2017

Ja som bola na odbere, uspia ta, navrtaju ti kost, mne konkretne na dvoch miestach..najvacsia bolest boal rozhodne par dni po, co ta boli ten otvor...a este par dni pred ti pichaju nejake injekcie takze si cca 4dni v nemocnici

lenka175129
autor
30. aug 2017

Ďakujem všetkým 🙂