Ahojte, potrebujem poradiť... Mojej kámošky priateľ bude mať narodeniny, ona piect nevie, ja mam bohaté skúsenosti, upiekla s už vela. Ponúkla som sa jej, že jej pre neho upečiem tortu. Čakala, som, že sa opýta, čo by to stálo. Ja na zákazku nepečiem, ale zadarmo pri dnešných cenach tiež nie. Ona sa však neopýtala, možno si myslí, že za darmo upečiem? Rozmýšľam, ako jej povedať, že teda si za ňu zaplatí, ale mam s tým problém trocha, ja som sa ponúkla síce, ale sa divim, že ju nezaujímala cena. Ako by ste jej to povedali, ďakujem za každú radu.
Normalne jej povedz "torta bude stat tolko a tolko. Moze byt? "
Co je na tom akoze tazke? Ste dve dospele zeny, snad sa viete dohodnut, kto ju bude platit.
Nie, ako dar, neoslavuju, takže nepozvali nás, a s ním teda až taká kamoška niesom, len s ňou. Poznáme sa cez deti.
Tiež mi prv napadlo že to myslela ako dar od teba ?
Tak sa jej opýtaj ci suroviny nakupi ona alebo Ty, snad jej dojde ak nechceš priamo 🙂
Ja som taká, že ja za darmo nevezmem nič, stále sa hneď pýtam, čo za to... Kto dnes, čo zadarmo urobí 🤦♀️. Mam fakt dilemu.
Tak tiez to mohlo vyzniet ako dar. Radsej jej dopredu povedz, ci je okey s takou a takou cenou.
Vsak jej napis ze ci si suroviny mas nakupit sama alebo ich kupi ona...tym padom jej dopne ze zadarmo to nebude
Vzhladom na to, ze si sa ponukla Ty a nemate to vyjasnene, tak sa jej ozvi. Spytaj sa, ci by mala zaujem o tu tortu, aku by si ju predstavovala a povedz jej cenu. Hlavne si to vyjasnite skor, aby mala kamoska cas si zabezpecit tortu niekde inde, ak by ste sa nedohodli. Z Tvojho popisu som to tiez pochopila ako dar.
Ved sa jej normalne opytaj "Bozenka, k tej torte... aku si predstavujes? Do cca kolko €? Maslovy krem alebo mascarpone? Potahovanu alebo s polevou? Ozdoba cerstve ovocie? Nejake dietne opatrenia? Lepok, laktoza, orechy? Ceny za 1kg su cca taketo, z priemeru XX cm nakrajas cca tolko porcii ..."
Normálne sa opýtaj "pre koľkých ľudí to asi bude? Lebo ak pre 20 tak torta vychádza tak cca 50€(netuším realnu sumu) môže to tak byť? Dik za odpoveď" ak vieš už pre koľkých ľudí, tak jej nápis, že si chces overiť dátum keď má byť hotova a že pre 20tich vychádza 50€, či to tak môže byť..
No treba aby si sa ty ozvala, ci teda ma zaujmem o tortu, o aku velku a kolko to asi vyjde eur. KEd sa ponuknes, treba aby si povedala, ze nie "zadarmo", neber teraz ako samozrejmost, ze niekto sa opyta kolko za to chces, lebo ty to mas tak vo zvyku 🙂 veeela ludi sa nespyta.
Ak si da jej sama ponúkla mozno to brala, ze to bude zadarmo.
Takže ak to nie je zadarmo sa jej ozvy a opýtaj sa ci ti suroviny donesie alebo ako sa vyrovnať kedt torta stojí toľko a tolko
zavolala by som jej, ze aku velku tortu chce, ze torta pre 8 osob stoji tolko, torta pre 15 tolko a ze ci che fondan alebo krem, ze jedno stoji tolko a dalsie tolko. Alebo nech povie, ze za kolko mas urobit tu tortu.
Možno za peniaze ani nebude chcieť, tak sa radcej spýtaj
ja by som sa jej spýtala kolko kg tortu chce a povedala by som jej "cenník" kolko by to asi stálo
Narovinu by som sa jej opytala. Vsak ste kamosky, hadam sa spolu bavite.. Zavolaj jej a opytaj sa, ci si suroviny kupi sama alebo to vybavis ty a potom sa vyrovnate.
Prosim ta, ja mam kamosku, ktorej chodime kazdy rok na oslavu narodenin a v restauracii si kazdy plati sam za seba. Po tych rokoch mi to uz ani divne nepride. Tak preco by si sa ty neopytala, ako sa idete vyrovnat za tortu?
Joj ženy, v hlave som si tento rozhovor premietala 1000x, všetko čo tu bolo spomenuté. Len realita je iná. Teraz sama zisťujem, že neviem byť asertívna. Teda vo vzťahu k mm áno, to som sa už naučila, ale konkrétne v tomto prípade mam problém, ani neviem prečo.
a ake su sance ze si to tu nahodou precita? Nebude tazke zistit ze to o nej. Moznoze sa tvoj problem vdaka tvojmu prispevku do fora vyriesi aj sam.
Ked mas problem jej to povedat do oci, posli jej spravu
Dnes jej to už musim povedať, tak dam vedieť ako to dopadlo. Snáď nás táto situácia nerozkamaráti,
Napis/povedz jej, ze si si robila prieskum co sa tyka surovin a vychádza to na XY eur cca. Za to ze je to dar, pracu ma grátis (ak tak chces).
Plus odložila by som si bloky z nakupu a normalne si suroviny dala preplatit.
Milá autorka, rada je jednoduchá - ak ste ešte nedoladili detailne aká má byť náplň/ veľkosť/ farba atď. tak jej zavolaj a na tieto detaily sa opýtaj. A nezabudni vsunúť vetu, že si musíš ešte prepočítať náklady na túto tortu. Priemerne inteligentnému dôjde, že by sa mal opýtať na cenu torty. Ak sa na cenu neopýta v priebehu rozhovoru jej vysvetli , že nemáš problém tortu upiecť, ale budeš potrebovať, aby za tortu zaplatila - aspoň na materiál, ktorý je potrebný. Podľa reakcie uvidíš, čo a a ako. Daj potom vedieť ako si dopadla, dikes.
@martinmmartin šanca nulová, ona tu nie je, ani nemôže byť, je cudzinka.
normalne jej posli spravu .. este k tej torte ta poprosim ak ju teda chces napis pre kolko osob a kolko cca eur si za nu predstavujes aby som nerobila zbytocne velku alebo malu ....
@lienka.7 toto sa mi zdá rozumné, nakoniec aspoň ten materiál nech zaplatí.
No tvoja chyba- ty si sa ponúkla a opýta sa ta to možno keď si ju príde vziat. Ci už sa potom zahrať na ,,super kamošku,, a nevezme nič alebo zoberieš za materiál je tvoja vec. Iniciatíva je niekedy na škodu.
Ak máš problém jej to povedať, napíš jej SMS. Lepšie by bolo riešiť to rozhovorom, ale ak máš blok, radsej takto začať a potom to doriešiť.
Podľa mňa sa zbytočne vopred stresuješ, každému normálnemu človeku musí byť jasné, že suroviny na tortu nie sú zadara, takže by som tipovala, že jej len nenapadlo sa spýtať, resp. čakala, že jej sama potom povieš, koľko ti má dať, podľa toho, čo reálne do tej torty použiješ. Je na tebe, či chceš, aby zaplatila aj za strávený čas - ja by som asi od kamošky za toto nepýtala, a nechala by som na ňu, či sa nejako inak revanšuje v budúcnosti, keď napr. ty budeš niečo potrebovať od nej. Ale zaplatiť za suroviny je samozrejmosť
No vyriešené. Ani som to nečakala. Písala, či nespim, ( pracujem nočné). Že je vonku so psikom, že zajde na chvíľu. Ja už som mala nachystany zoznam ingderiencii + cenu. Ona sa má rovno opytala, koľko to bude stáť. Tak som jej dala ten zoznam. Úplne v pohode. Inak sa pytala, či to fakt zvladnem, koli nočným, ona tortu potrebuje už v stredu. Teraz viem, že som sa zbytočne trápila. Ale vám všetkým ďakujem za rady. 😉
a nepochopila to tak, ze mu to chces upiect ako dar? Lebo mne to napadlo ako prve, ked som to citala.