Ako postupovať pri prenájme bytu?

tajtrlicek
12. jan 2014

ahoj.chcem poprosit o radu,tie ktore prenajimaju byt.zdedili sme 3izbak,a chceli by sme ho dat do dlhodobeho prenajmu.len absolutne netusim ako nato.ako ste postupovali vy?podla coho ste si vyberali najomnika?davali ste im neaky dotaznik,alebo ste si vyberali na zaklade rozhovoru...skratka chcem tam slusnych ludi,nie co mi to tam zdevastuju.netusim aku zmluvu spisat,aby som bola riadne kryta. a este kopu inych veci sa potrebujem podozvedat..dufam,ze mi tu niekto poradi.dakujem

bajana
12. jan 2014

co sa tyka zmluvy, urcite sa porad s pravnikom a nechaj si ju vypracovat...a ak si v lokalite, kde si mozes z najomnikov vyberat, kludne si nechaj potvrdit, kde pracuju...nezabudni na niekolkomesacnu vratnu kauciu...inak z mojich skusenosti najomnici ani tak nedevastuju, ako skor neplatia...
a skus sa pozriet skor na modrustrechu, tam najdes lepsie rady ako tu medzi mamickami a snazilkami 😉

havana_frost
12. jan 2014

@tajtrlicek Skôr ako právnika oslov realitku, ak si nie si istá. Nájdu aj nájomníka aj majú zmluvu. Určite kauciu, aj 2mesačnú a ak ti raz nezaplatia, spraviť rýchly proces, lebo už nezaplatia nikdy.

liz_lemon
12. jan 2014

@tajtrlicek urcite neuzatvarat na dobu neurcitu, vzdy na dobu urcitu, na par mesiacov, a tak to predlzovat
odporucam na prestudovanie Obciansky zakonnik od § 685

hradnapani
12. jan 2014

@tajtrlicek tu je vzor zmluvy na prenajom bytu http://www.vzory-zmluv-zadarmo.sk/obcianske-a-l... , mozes sa inspirovat. No a vyber - najprv skus hladat podla znamosti alebo cez realitku a tam by mali zabezpecit aj zmluvu.

sue
12. jan 2014

Ahoj, ja som vždy vyberala nájomníkov na základe osobného rozhovoru - kľudne aj viackrát som si dohovorila stretnutie - aj v meste, aj v byte, vypytovala som sa.
Odporúčam striktne stanoviť okrem doby prenájmu aj počet osôb, ktoré sa v byte budú zdržiavať a prespávať. ďalej si do zmluvy zakotvi neobmedzené návštevy po ohlásení samozrejme - t.j. pošlem sms,že vtedy a vtedy prídem a prídem - bez ohľadu na to,či tam sú, či nie. Ako súčasť zmluvy som dala úplne podrobnú fotodokumentáciu stavu bytu so všetkými závadami, zariadením a podobne - pri preberaní potom nie sú problémy (stena bola obitá, na sedačke diera a podobne). Daj si pozor na odpočty meračov (voda,plyn,elektrika,radiatory) a poriadne si vypočítaj koľko z kaucie máš vrátiť, aby ťa potom pri vyúčtovaní nešlahlo o zem... (mne prišiel nedoplatok 400 € štyri mesiace po tom ,ako nájomník opustil byt - prachy som samozrejme už nikdy nevidela)... + bude treba nahlásiť správcovi bytu a daňovému úradu,že prenajímaš byt - nezabudni potom vyplniť Bčkové daňové priznanie... (z dane sa odratávajú energie samozrejme...) Študákom by som neprenajímala určite ;) s rodinami opatrne - a to viem, že je to kruté, ale keby sa niečo stalo, tak by si mala asi dosť morálny problém "vyhodiť ich na ulicu". Zmluva na dobu určitú je fajn, daj si tam aj podmienku napr.že v prípade nezaplatenia jedného nájomného ich môžeš vysťahovať do 15 dní a podobne... Pri podpise zmluvy si daj zaplatiť kauciu (tebou určenú) + nájomné na daný mesiac + jedno nájomné vopred (aby aj keď si to rozmyslia, tak sa nemôžu bez dohovoru okamžite zbaliť a odísť). Ak by si mala nejaké otázky, kľudne napíš IP 😉

martina364
13. jan 2014

zmluvu mam tuto http://www.vzory-zmluv-zadarmo.sk/obcianske-a-l... upravujem si ju podla seba..ked ukazujem byt tak sa snazim odhadnut co su to za ludia ,,zistujem medzi recou co to o nich 🙂 pytam na zaciatku depozit mesacne najomne ...ked odchadzaju depozit nevraciam 🙂 davam zmluvu max . na rok .... zatial som mala vzdy slusnych ludi ,ale ono je to furt brutalny stres... ked nabehnu peniazky na ucet tak si kazdy mesiac vydychnem

ultra
13. jan 2014

o prenajme bytu -o tom ako postupovat a ako vybrat najomnika som popisal na modrej streche ale vela s toho co popisala SUE - je dobre napisane

To ze si das do zmluvy klauzulu "že v prípade nezaplatenia jedného nájomného ich môžeš vysťahovať do 15 dní a podobne.." - nieje v sulade z obcianskym zakonnikom a vystahovat ich nemozes iba tak.
V jazdom pripade si riadne - OPAKUJEM - riadne nastuduj "Obciansky zakonnik" je to siedma hlava - od paragrafu 663 az po paragraf 723 a ja osobne tiez odporucam prenajimat na dobu urcitu (dajme tomu na 3 mesiace) s ustnou dohodou ze zmluvu budete pravidelne obnovovat. Treba pametat na vela veci.

Ja osobne by som realitku vynechal - pretoze realitakovi je jedno kto bude v byte byvat - hlavne ze bude mat s toho proviziu.

zuzzqa
18. mar 2014

ahojte neviete poradit, chceme prenajat byt ktory je pisany na mamku. musi byt na zmluve uvedena ako prenajimatel ona alebo mozem aj ja? na danovy urad musi ist ona alebo mozem aj ja? ide o to ze ona nemam cas ani nervy sa s tym babrat, vdaka 🙂

ssisska
18. mar 2014

@tajtrlicek
Davaj si hlavne pozor a upozorni v zmluve na to ,aby sa o byt pocas prenajmu dobre starali a pravidelne upratovali a umyvali,lebo ked narazis na neakych humusakov a spindirov tak mas smolu.Moja kamaratka prenajala byt jednej co bola totalne bordelarka a znicila jej podlahu,urobila na plavajucej podlahe dieru a nezaplatila skodu ,tu dieru pred kontrolou bytu zakryla spinavym kobercom,co by si taky koberec ani psovi do budy nedala a bola strasne neporiadna,ani byt jej poriadne nevycistila aj ked sa odtial stahovala uz prec.Davaj si pozor,lebo ak sa najomnik nestara o byt ,tak byt zacne chradnut a strati casom smrnc a pozitivnu energiu.Byt sa znici sam aj ked sa pravidelne neupratuje.Daj to vsetko do zmluvy.