Ako pomôcť iným ľuďom?

3. dec 2021

Ahojte,
chcem pomahat ludom ale okrem financnych zbierok na nete nic neviem najst. Som mamicka na rodicovskej dovolenke cize financie nam vystacia tak akurat pre nas, kedze prijem ma len moj muz. Existuju aj ine moznosti pomoci ludom ?
Co zatial robim je ze nedrzim doma veci co nepouzivame a nenosime ale posuvam ich samozrejme zadarmo tym co to potrebuju. Chcem pomahat ja ako osoba/resp. my ako rodina a vies nase dieta tymto smerom, ale mne ozaj nic nenapada ako by sa dalo....a este tato COVID situacia tomu neprospieva.
Viem ze pisanie v anonymite tu nie je popularne, ale je to moje rozhodnutie, snad ho budete respektovat a pomozete mi s akymkolvek napadom.
Ja sama som onkopacient (aj preto chcem byt v anonymite) a rada by som sa zamerala na podobne osudom skusanym ludom, len moj mozog nevie prist na nejaky napad. Ak by ste mi pomohli budem rada a vdacna. Vopred dakujem

0silvia0
3. dec 2021

môžeš robiť starým ľuďom nákupy, iným pracujúcim matkám vybrať dieťa zo škôlky, školy

pribinak
3. dec 2021

Mizes darovať oblečenie, nejaké veci pre deti, ktoré už nepotrebujete, alebo darovat hráčky, mizes niekomu podarovat napecene vianočné koláčiky

marianarem
3. dec 2021

Presne aj mna napadlo, ako pise @0silvia0, dost casto sem pisu mamicky, ktore si nemaju kedy oddychnut, nema im kto ani na chvilu postrazit dieta. Tak ak vladzes, to by urcite niekomu pomohlo.

struhanka
3. dec 2021

Môžete robiť dobrovoľníčku. Napr. pri zbierkach v meste pre konkrétnu organizáciu (napr. Únia nevidiacich a slabozrakých). Po dohode s niektorým krízovým centrom, s katolíckou charitou pomáhať pri materiálnej zbierke atď. atď.

jaja1979
3. dec 2021

Skús pozrieť, toto je momentálne aktuálne https://www.kolkolasky.sk/

naobedbuduspagety
3. dec 2021

My varíme teplé jedlo pre pár dôchodcov. Každý deň si prídu vziať dve porcie, sú to susedia z paneláku. Pred tým im partner robil nákup potravín, ale už si sami variť nevládzu tak to riešime takto. Sú veľmi vďační a nás to takmer nič nestojí. Varím tak či tak a či už navarím o dve porcie viac alebo menej je jedno

alexandra2468
3. dec 2021

V tomto case zvykneme doma vyrabat uz vyssie spominane krabicky “kolko lasky sa zmesti do krabice od topanok” pre ludi v DSS.
Vzdy nosime v zime v kociku hrube ponozky, ktore dame nahodnym bezdomovcom pocas prechadzky vecer.
Pocas doobednej prechadzky nosim nejaky obed, alebo teraz v zime kupim obcas nejake teple menucko a dam bezdomovcovi.
Organizacii Detom s rakovinou pisem a poslu mi vzdy aktualny zoznam veci, ktore im chybaju na oddeleni a tam sa da vybrat, aj lacne, aj drahsie.
Samozrejme detske oblecenie po malej nosim bud do nemocnice, alebo do cerveneho kriza.
V blizkosti domu mame Dom seniorov, tak pocas sezony ovocnej nosim niektorym seniorom ovocie/cerstvy ovocny kolac.
Na ludialudom.sk si tiez vies najst overene “pribehy” a vybrat si komu pomoct.
A v zime posielame obcas peniaze do noclaharni (1noc=1euro) a tak vlastne zabezpecis noc v teple bezdomovcovi zadarmo.
Depaul zvykne robit rozne zbierky, tam nosime veci. V lete napriklad vodu, opalovaky, uteraky a tak.

Je toho dost, co sa da robit.

annm81
3. dec 2021

Aké veľké máš dieťa? Finančné príspevky a dary sú pre ľudí iste veľká pomoc, ale tvojmu dieťaťu to podľa mňa nedá ten príklad, aký by si chcela. Predsalen je to dosť abstraktné. Určite sa zamerajte na pomoc, kde ste v priamom kontakte s tým komu pomáhate. Viem, že v tejto chvíli je to náročné, tak by som skúsila hľadať a ak sa nepodarí dnes, potom počkala pár mesiacov, až sa obmedzenia zas uvoľnia. Môžte si nájsť v okolí dôchodcu, ktorý je sám a občas zájsť na návštevu, doniesť doma pečené koláčiky, nakúpiť, porozprávať sa. Môžte sa skúsiť skamarátiť so zdravotne znevýhodnením dieťaťom z okolia a namiesto darov ho vziať so sebou na výlet, alebo len prechádzku, v lete na piknik. Nemusíte sa obmedzovať len na pomoc ľuďom, kľudne pomáhajte v útulku zvierat. Oslovte neziskovky v okolí - určite vás budú vedieť nasmerovať ku konkrétnym ľuďom, ktorí pomoc potrebujú. Podľa mňa forma pomoci prácou alebo len tým, že poskytnete niekomu svoju spoločnosť bude nielen menej nákladná, ale naučí tvojej dieťa omnoho viac. Naučí sa ako komunikovať, naučí sa zastaviť pri človeku a iniciatívne ponúknuť pomoc. Naučí sa nemať zbytočné predsudky, nebude riešiť, či je hanba ist s chorým kamarátom na ihrisko. Posmelí ho to, aby sa dokázalo postaviť šikane a zastať sa slabšieho. Omnoho viac tak môže precítiť vďaku od iného človeka. Pomôže mu to byť láskavým, lebo pomáha slabým a súčasne sebavedomým, lebo pocíti, že je hodnotným členom spoločnosti.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
koruhva
4. dec 2021

Ja som tiež mamina na rodičovskom a teda snažím sa pomáhať aspoň cez dražobné skupinky ktoré sú na FB 🙂 kupujem cez to napríklad darčeky atď... Sú rôzne, aktuálne najviac sledujem dražby pre Martinka, Spolu to dokážeme -predaj, držby alebo dobro.sekač...je to praktické lebo ty niečo kúpiš a tie peniažky niekomu pomôžu 🙂

alojzinka
5. dec 2021

Super nápad to by aj mňa zaujímalo ako niekomu pomôcť

mandala77
5. dec 2021

píšeš, že si onko pacient a rada by si sa zamerala na ľudí s podobným osudom, takže mi napadol Dobrý anjel alebo aj Detský hospic Plamienok.

lienka0078
7. dec 2021

@beata_k ahoj a ako to funguje? Vidím tam len článok. Existuje nejaká stránka?

paradajkova
7. dec 2021

Sice nejde o pomoc ludom, ale vencenie psikov z utulku by mohlo tiez spadat do kategorie "urobim dobru vec, nic ma to nestoji a dieta bude mat dobry priklad"

lienka0078
7. dec 2021

Tiež sa snažím každý rok niekomu pomôcť.
Usila som a darovala rúška
Usila som a darovala do detského domova vankúšiky v tvare zvieratiek
Na Mikuláša som jednej rodine poslala 3 deťom mikulasa
Bezdomovcovi sme dali teplé veci a nejaké jedlo
Na stránke :vianočný zázrak som si vybrala dve dôchodkyne a poslala každej darček na vianoce
A este robím balíček jednej pani s dcérou potraviny+drogéria...
Vždy sa dá niečo alebo niekto nájsť, kto by mohol stať o pomoc.
Ale keď som písala do troch nadácií, ani jedna mi neodpísala, keď som chcela oblečenie po deťoch poslať.
Najlepšie je, keď si nájdeš sama niekoho v okoli

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lienka0078
7. dec 2021

@beata_k ďakujem už to vidím. No je to v Bratislave. No nevadí. Vďaka aj tak za tip

mimusha3
7. dec 2021

Ja darúvam do rôznych aukcii svoje výrobky, to sa dá robiť celoročne. Tiež, pokiaľ mi to financie dovoľujú sa zúčastňujem dražieb. Pred Vianocami sa zapájam do akcií typu koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok, alebo vianočný zázrak.
A pred Vianocami pečiem koláčiky pre našu rodinu ale aj zopár ľudí, ktorí si to či už nemôžu dovoliť, alebo nevládzu..

dobromila
7. dec 2021

Si super a všetky žienky, ktoré sa zapojili do tejto diskusie tiež. Hneď má človek lepšiu náladu a úsmev na tvári.
A aby som nezabudla - prajem Ti čo najrýchlejšie úplné vyzdravenie a veľa radosti zo života 🙂

elizita
7. dec 2021

U nas v meste je zriadena napr.taka nejaka mestska charita pre bezdomovcov.. kto chce podarovat jedlo, hotove jedlo, da vediet na mesto a bud to zanesiem alebo si pre to niekto z mesta pride. V ramci mesta byvaju vseliak takto zamerane aktivity. Pre mna je ideal, keby mi pride do cesty clovek, co to naozaj potrebuje a viem pomoct nielen financne, lebo takto tie zbierky, tych je kvantum. Velakrat sa mi stava, ze aj by som niekomu daco podarovala, posunula, nech sluzi este a potesi a fakt nemam komu. Cez net je to zradne. Oblecenie a obuv nosim do miestneho centra pre rodiny, ale ani to nie je pre mna efektne, to takto odovzdat pri dverach a cau. Tiez v tom celom tapam..

hruska94
8. dec 2021

Môžeš niekomu darovať svoj čas ako dobrovoľník, osobný asistent, či kamarát na občasné stráženie, hranie, učenie a pod. K staršiemu človeku, alebo chorému či inak obdarenému dieťaťu. No budeš musieť hľadať asi sama a lokálne. Práca osobného asistenta je plne alebo čiastočne platená, no aj tak si ju mnohí dovoliť nemôžu, lebo ju nemajú úradne schválenú, alebo potrebujú hneď a vybavovanie by trvalo dlho, resp. pre iné dôvody nevedia, kde a koho by poprosili o pomoc. No to hľadanie toho správneho vo svojom okolí možno nebude ľahké, možno kebyže niekde uverejníš tvoju ponuku. Napríklad jedna pani napísala tu do fóra z nášho mesta, že by rada niekoho opatrovala, no nemá na to spravené papiere, tak som to preposlala známej, ktorá je mamina samoživiteľka a doma jej dlhodobo leží chorá dcéra a hľadá k nej niekoho na asistenciu. Ľudia v tvojom okolí, čo potrebujú pomôcť sa určite nájdu.

vanda323
8. dec 2021

Včera v správach ukazovali že charita všeobecne má nedostatok potravín. Že prázdny sklad všade. Tak ja asi odnesiem potraviny

mamamia80
8. dec 2021

Su skupiny aj na fb alebo ruzinov robi zbierky ci vrakuna to neviem a ostatne....v ruzinove podla dohode v dk ruzinov sa chodi odovzdat a oni posuvaju slabsim.....ostatne neviem, tteba pozriet, cygooglit odkial ste

zuzike123
8. dec 2021

Ak nemas penazi nazvys, mozes venovat svoj cas a energiu. Nasla som si krizove centrum v okoli, z casu na cas sa im ozvem ci nieco nepotrebuju a potom spravim pre nich zbierku. Ludia z okolia vzdy radi prispeju (hlavne materialne).

tesari
8. dec 2021

No ja neviem, podla toho co pises uz teraz robis toho dost. Niekedy je dobre si uvedomit aj to, co v danej situacii robit mozes (covid, male dieta, rodina....) A v buducnosti si mozes hladat pracu zameranu tymto smerom. Tazko robit nieco, ked sama mas male dieta. Ale mozes napr nieco sit a z predaja podporit niekoho. Alebo si zobrat do docasky zvieratko co potrebuje pomoc. Ide o to, ze aj pomoc a rozdavanie musi mat svoje hranice 😀.