Ako pomôcť bezdomovcovi?

26. feb 2020

Dievčatá, trochu netradičná otázka, ale stretávam mladé dievča, je bezdomovkyňa, žije v stane v lesíku. Na moje prekvapenie vyzerá výborne, za bezdomovkyňu by ju nikto nepovažoval.
Chcela by som jej pomôcť, ale neviem ako, nosím jej aspoň jedlo.
Kam sa môžem obrátiť?

salome123
26. feb 2020

spytaj sa jej... myslim, ze v prvom rade musi chciet ona a ona musi nieco pre to spravit. Vela ludi je takych co by chceli mat pekne byvanie, auto, ale ked im ponuknes pracu tak ohrnaju nosom. zalezi ako je mentalne nastavena.

pieksamaki
26. feb 2020

Rozhovor...hlbkovy rozhovor.....to je o cloveku....jej to takto moze vyhovovat....
Do istej miery ak sa nepracuje s nimi dlhobo....padne znova do toho rovnako...vnutorna motivacia je u kazdeho ina.....

autor
26. feb 2020

@salome123 Rozprávala som sa s ňou a bola som veľmi prekvapená, neviem pochopiť ako môže pekná a mladá baba žiť na ulici. Povedala mi, že si nemôže nájsť prácu a preto je na ulici 🤷

autor
26. feb 2020

@pieksamaki No nevyzerala šťastne, skôr akoby sa už vzdala. Mrzí ma to, ja som dosť citlivý človek a trápi ma, keď sa niekto trápi. To je tá moja nešťastná vlastnosť.

januska20
26. feb 2020

Neďaleko nás je ubytovňa pre bezdomovcov. Pomáhajú im znova sa vrátiť do života. Pomôžu im nájsť prácu,zabezpečia ubytovanie a tak sa človek môže znova postaviť na vlastné.
Mnohí z nich už nie sú bezdomovci, ale sú to takí ,ktorí ozaj chceli.
Skús možno pohľadať vo vašom okolí takéto zariadenie.

sissy27
26. feb 2020

nepíšeš z akého mesta si, v BA je viac združení, ktoré pomáhajú ľuďom bez domova. Ale prvý predpoklad je, že ten konkrétny človek o pomoc stojí a chce niečo zmeniť. Pre mnohých je to proste spôsob života a vyhovuje im.
Takže treba sa s ňou porozprávať, či vôbec o nejakú pomoc stojí, čo by chcela zmeniť, aké má možnosti a chuť sa zamestnať. Nejako sa mi nechce veriť, že široko ďaleko nikto nepotrebuje upratovačku, pomocnú silu v kuchyni, predavačku do supermarketu... nie sú to lukratívne pozície, ale je to práca a berú skoro vždy. Ak má problém napríklad s nejakým zdravotným preukazom, ktorý treba zaplatiť, tak v tomto by som možno pomohla - zobrala ju k lekárovi a v rámci svojich možností prispela na ten preukaz (netuším, koľko to stojí). Ale je predpoklad, že je v nejakom bludnom kruhu - nemá zaplatenú zdravotku, teda ju nikde nevyšetria, len ako samoplatcu, na čo zase nemá peniaze, a aby mala peniaze, tak potrebuje prácu...
Skús kontaktovať občianske združenie Proti prúdu, v BA vydávajú časopis Nota Bene a určite by ťa vedeli aspoň nasmerovať ako postupovať alebo na koho sa obrátiť vo vašom meste.

luccija
26. feb 2020

Je to jej trápenie neangazuj sa do toho svojimi pocitmi.Nemozes plakať nad každým.Priputas sa do toho citovo či ona a bude to medvedia služba.Mozno by si bola prekvapená prečo je na ulici.Ak nie je dieťa z detského domova, sirota, tam by som pomohla dočasne.Kazdy má väčšinou nejakú rodinu, priateľov, existuje charita, farári dnes už naozaj nikto nemusí spať v lese

snehulienka8
26. feb 2020

praca bola, je, bude - keby chcela, pracuje..
ak ti to neda pokoj, dohodni jej pohovor, ci tam vobec pride..

montemotherone
26. feb 2020

Skús sa kontaktovať na najbližšiu organizáciu (cez Note Bene napríklad). Myslím že ak by si jej pomohla usporiadať si život a dodať nádej urobíš najviac. Nájsť hocijakú prácu, nejaké lacné ale slušné bývanie na ubytovni, aby chodila do práce usporiadaná a čistá... Ak nemá podporu rodiny, dobré vzťahy, musí to byť pre ňu hrozne náročné a jej situácia jej naozaj môže postupne aj vyhovovať. Určite by som sa spojila s odborníkmi, nie je to ľahké ani pre tých ktorí pomáhajú. Ak si len nechceš urobiť "čiarku v denníčku" - som dobrý človek lebo pomáham,...ale naozaj jej chceš reálne pomôcť vrátiť sa do života, bude ťa to tiež stáť trochu obety a zahryznutia si do jazyka. Nevieš čo všetko v sebe nosí.
Určite by som nepomáhala peniazmi, stravou... V podstate je zoberieš motiváciu a môže to začať zneužívať. Skôr takými praktickými vecami- vybaviť doklady, vytlačiť/ poslat žiadosť ...

autor
26. feb 2020

@sissy27 Skúšala som osloviť jednu neziskovky, ale na moje počudovanie boli veľmi neochotni. Aspoň som jej kúpila kredit aby mohla volať kvôli práci a priniesla som jej vytlačené ponuky prác. Ona tvrdí, že ju nikde nechcú, čo je podľa mňa hlúposť, sama viem, že nie vždy jednoduché nájsť prácu, ale akoby nemala záujem, neverila si.
Pýtala som sa na rodinu, vraj s nimi nie je v kontakte a ani nevedia ako žije a priateľov má, ale všetci sa otočili chrbtom.
Ale nepoznám ju dlho, neviem či tomu veriť, ale hovorila vierohodne 🤷

autor
26. feb 2020

@montemotherone Ja som bola takáto vždy, vždy ma trápili osudy ľudí. Skúsim sa skontaktovať s NotaBene a ešte niečo vyhľadám, nejaká pomoc v dnešnej dobe predsa nebude človek v stane ako zvieratko, keď je xy neziskoviek a rôznych organizácií. Ďakujem za tip 🙂

autor
26. feb 2020

@luccija No ak by sme všetci takto premýšľali, ze, citujem Ťa "je to jej trápenie, neangazuj sa do toho svojimi pocitmi" tak to je veľmi smutné tvrdenie. Sme ľudia, nebuďme sebeckí ale ľudský.

montemotherone
26. feb 2020

@luccija chcela by som mať tvoj optimizmus (charita, farári...) 😁 akože myslíš že prídeš ako v romantickou filme, zaklopeš na dvere fary a oni ťa zavolajú na teplú polievku? 😁👍 dobré ... A väčšina "charít" sú tzv. neziskovky, občianske združenia ktoré vznikli buď ako práčky peňazí, alebo tak "na kávičku"... Získavajú prachy z eurofondov, vykážu nejakú činnosť ktorá sa tvári ako "verejnosti prospešná ", v lete si obujú batefoot, nasadia slamený klobúčik, oblečú pásikavé tričko a idú na Pohodu 😉

autor
26. feb 2020

@montemotherone Výborný komentár, presne takto to funguje 👍 ale to musí človek vidieť trošku ďalej od nosa

luccija
26. feb 2020

Ja s podobnými pracujem prosím nepoucuj ma.v prvom rade má rodinu aspoň stojí za to urovnať vzťahy.Rodina ju nechce, priatelia sa otočili chrbtom, v práci ju nechcú, neziskovka nechce pomôcť.Ja som sa už v takýchto prípadoch popálila nakoniec som ja bola najhorsia, keď práca nebola taká, akú si niekto vysníval a tiež to bol človek bez domova.Keď sa Ti chce vo voľnom čase premýšľať ako pomôcť a svoju myseľ zahlcovat problémom iného nech sa páči.Ona hodí zodpovednosť za riešenie situácie na teba.Najviac pomáhajú ti, ktorí sami potrebujú ci očakávajú pomoc!selektuj jej slová, ciny

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
26. feb 2020

@luccija Áno som človek ktorý súciti a pomôžem aj keby som sa mala popáliť. Nečudujem sa, keď človek ako vy pracuje s takými ľuďmi, nemáte na to povahu.

autor
26. feb 2020

@zazvorka87 Veď píšem, že som bola v šoku, že žije na ulici, ale vyzerá aspoň fyzicky veľmi dobre. Psychický stav sa mi zdal horší.

autor
26. feb 2020

@zazvorka87 Ale vŕta mi v hlave to, že rodina nevie ako žije a má kamarátov a tým je jedno, že ich kamarátka takto žije? Tomuto nerozumiem.

hyta
26. feb 2020

Mám pocit že v dnešnej dobe sa každý môže raz ocitnúť v ťažkej situácii. Píšeš že vyzerá zdravo, predpokladám teda, že na ulici ešte asi dlho nebude. Skús zistiť čo tomu predchádzalo, aké má vzdelanie, kde žila a prečo je na ulici. Najlepšie jej pomôžeš, ak jej pomôžeš zamestnať sa, vrátiť sa do normálneho života. Tiež ma osud druhých nenecháva ľahostajnou, no predovšetkým musí chcieť ona sama. Možno by potrebovala i pomoc psychológa, ak máš pocit že je na tom psychicky zle.

katarinka1990
26. feb 2020

Podla mna by si sa do toho nemala starat, kazdy ktory je na ulici je tam z nejakeho dôvodu, rozdiel je len v tom ze ako sa k tomu postavi. Pretoze su rozne utulky a krizove centra, lenze v nich su aj podmienky ako byt bez alkoholu a pod. Cize to ze ostane na ulici je ich vlastna volba. Ja som.sa.stretlans opacnym pripadom ze ten clovek chcel, zamestnali sme ho aj zacal pracovať. Po prvej vyplate si nasiel ubytovanie a zacal odznova. No musim uznat ze predsudky boli, ale on sa snazil a rozhodne nesmrdel a nepil. Takze kazdy z nich ma aj inu volbu ako ulica. Ci je to rodina, utulky atd. Za mna sa s nou moc nezapletaj, sama na to doplatis. Zavesi sa na teba a nezbavis sa jej. Ked ta zacne cakavat tam.kde byvas aby nieco dostala tak stastna nebudes. Ak vyzera normálne a zije v stane asi nebude uplne ok. Nech sa da dokopy, ide na upsvar, zaeviduje sa, poziada o nejake davky ak ma narok, pripadne aktivacne prace. Uzmieri sa s rodinou aby mala kde spat, zacne pracovať a potom prenajom a zacne odznova.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
26. feb 2020

@hyta Myslím, že dlho nie, hovorila, že takto žije asi mesiac, odišla od priateľa a nemala kam ísť, priatelia nepomohli, čomu fakt nerozumiem. Nepije, nefajčí, tak ozaj nechápem, kde je problém. Mne sa skôr zdá, že v psychike, také smutna je. Dnes som ju ani nevidela, ja chodím behávať ráno a tak som sa s ňou aj stretla.. uvidím zajtra.

luccija
26. feb 2020

@montemotherone neviem prečo máš potrebu byť sarkastická?Ja s takými pracujem opakujem sa, viem ako to funguje.autorka angažuj sa - sama sa popalis.A dobrá otázka prečo to rodinu nezaujíma?lebo bola problémová vždy, lebo neštudovala, nepracovala, bola zo zlej rodiny, bola stetka, zlodejka, alkoholicka.Najdolezitejsie je či chce vôbec zmeniť život, či stojí o prácu, zaradiť sa do života.Podari sa to 3 zo 100.Vyflusne Ta z tvojej energie.Ak sa jej aj podarí zamestnať čo myslíš koľko by musela zarobiť, aby uplatila svoj byt?Dnes je veľa charit Mea culpa a pod....zaplatíš 3 eur na noc a máš dlhodobo teplo, svoju izbu naozaj nemusí žiť v stane.Das jej jesť, prinesies peniaze na kredit, nájdeš ponuky s prácou o chvíľu budeš kupovať potraviny, oblečenie, raz Ti bude stáť pred bytom, alebo otehotnie a bude Ti ešte viac luto.Mas pravdu od istého času nepomaham každý si má pomôcť sam.Nejako som prehliadla ona Ťa požiadala o pomoc?

janinque
26. feb 2020

Má doklady? Rôzne agentúry sprostredkúvajú prácu, kde zabezpečujú aj ubytovanie. Bola by ochotná niekam za prácou vycestovať (iné mesto a pod)?

autor
26. feb 2020

@katarinka1990 Bože to je príšerný názor, no tak kaslime na všetkých a buďme ignoranti, veď si za to môžu sami. Ale migrantom pomáhať budeme, veď to je naša morálna povinnosť, ach ale som sa nasr.ala

korra
26. feb 2020

Poradit a pomahat je slachetne a potrebne, sucit je takisto v poriadku. Pribehy su rozne, ano, clovek sa moze dostat do uzkych nie vzdy svojim pricinenim, ale zvacsa je to jednoducho zlymi rozhodnutiami. Neznamena to ale, ze si nezasluzi druhu sancu. Nie kazdy radu a pomoc vlastne chce a to sa potom otoci proti pomahajucemu. Skusila by som zapatrat preco su rodinne vztahy ake su, preco sa priatelia spravaju odmietavo. Kazdy pribeh sa da rozpravat z ineho uhla pohladu. Kredit, jedlo, snaha najst pracu ok. Uvidis, ci sa "chyti" a zacne sa z toho skriabat sama. Ak nie, nechaj to tak, pomahaj jej momentalne stym, ze to robis nezistne, nemaj velke ocakavania, vyhnes sa sklamaniu. A hlavne sa nesnaz prilis premietat seba do toho (co by si robila ty, ako by si sa zachovala ty atd, take to "sudenie podla seba"), lebo ztoho byva rozcarovanie najvacsie.

autor
26. feb 2020

@luccija Vy musíte byť hrozný človek...

autor
26. feb 2020

@korra To je pravda, ale každý si zaslúži druhú šancu, pomoc som jej ponúkla sama, bola vďačná za to jedlo, uvidím ako sa postaví k práci, či pôjde na pohovor, možno sú tam iné problémy, ktoré nevidím. Ozaj neviem.

luccija
26. feb 2020

Ďakujem zivot s takými ľuďmi Ta naučí, alebo zničí.
Vidíš a už ju máš v hlave bola si behať a nebola tam nič si nespravila, čo sa mohlo stať?To nič neznamená, že žila pred mesiacom s priateľom otázka znie prečo nepracovala?lebo ju možno vyhodil, lebo takto bez prace žije roky, týral ju?x otázok máš nad čím celé dni premýšľať.Zbav sa zodpovednosti vytlac jej charity kde môže spávať v teple a stačí.