Ako odstránim fľaky a škvrny na oblečení?

misiak2014
19. aug 2014

Ahojte maminy, vie mi niektorá z vás poradiť čo najlepšie odstráni fľaky a škvrny na oblečení dieťatka? Napr. od mrkvičky, pudingu a podobne? Ďakujem

brady1
19. aug 2014

DM žlčove mydlo

martinka13
19. aug 2014

Presne ako píše brady. DM žlčové mydlo.

ichbinich
19. aug 2014

Suhlasim, zlcove mydlo: namydlit, nechat odstat, preprat v rukach, dat prat. Mrkvu a podobne flaky dat susit tak, aby na flak svietilo slnko.
Alebo pomaha namacanie: podla farby pradla pouzit prasok na biele alebo farebne a oxi cistic na biele alebo farebne (Vanisha lebo z DMka DenkMit):
Do kybla dat rozpustit v teplej vode polovicnu davku prasku a polovicnu davku oxi cistica. Do toho namocit pradlo. Biele aj cez noc, farebne radsej iba na pol dna. Potom hodit do pracky na co najvyssiu teplotu, ktoru to pradlo znesie, pridat este oxi cisitc a dat prat.
Niekedy pomoze aj sprej pred pranim, maju rozne znacky, mne sa zdaju porovnatelne, ci Vanish alebo ine, kupujem co je v akcii.
Najlepsie peru prasky, gely nie su az take ucinne. A na velmi silne flaky zvysit teplotu prania. Na 30°C a s detskym gelom na pranie nevyjde nic.

ellca123
19. aug 2014

ja na cerstvy fklak dam trochu puru alebo jaru na riad
a necham posobit, potom hodim klasicky do pracky

andromeda_ja
19. aug 2014

Tak to je individualne od typu skvrny. Vacsinu skvrn mi vyperie aj obycajny Maxi Trat z Lidla. Najneskor na tretie pranie je vsetko prec. Na skvrny po caji potrebujem bielidlo na pradlo - pouzivam Ecover z DM. Na flak od oleja staci dat trochu Jari, pripadne na starsi flak sodu bikarbonu. Cervene skvrny lahko zidu s vo vode rozriedenou kyselinou citronovou (odperie to Maxi Trat bez problemov). Zlcove mydlo je dobre na latkove plienky. Vanish, Perex a podobne reklamne cistice sa mi vobec neosvedcili. PS: s MaxiTrat periem na max. 40 stupnov a je vsetko krasne biele. Netreba ho ani vela. Staci jedna mala odmerka ako ma Vanish.

viera77
19. aug 2014

u mna sa najviac osvedcil odstranovac skvrn z Lidlu W5 Oxy Action, myslim, ze sa da ale kupit len pocas akcie z letaku...predtym som pouzivala Vanish, ale nestacil ani po viacnasobnom potreti/naliati....na mastne flaky zase namocit flak v teplej vode a potriet Jarou alebo inym saponatom, flaky z pery, fixky zase krasne vyjdu s odlakovacom.

halci
19. aug 2014

dobre vyperie aj pracie mydlo Lanza. riadne znecistene saty nim vyperiem v rukach a vacsinou flaky pustia. ale najlepsie je, vyprat ich co najskôr - nenechat ich zasusit. niektore flaky nepustia vôbec nicim - kaslat na ne.. 🙂

ivett1
19. aug 2014

@misiak2014 ahoj, v tejto skupine určite nájdeš zopár návodov na odstránenie škvŕn rôzneho pôvodu ... https://www.modrykonik.sk/group/2057/

buba1811
26. aug 2017

Maminy , odporúčam . Dnes nám dokonca vypralo aj zapraté fľaky od trávy a dokonca aj cviklu. Žiadne vyblednutie nič. A cena je smiešna oproti iným (Vanish a pod...) A mne na mrkvu najlepšie pomohlo slnko 🙂 vyťahá najlepšie . Preto som si vzdy vybrala pranie ked najviac pieklo ( v zime už tažšie)