Ahojte. Idem si po radu. Vlastníme záhradu v chatarskej oblasti, náš sused je vášnivý mačkár a chová túlavé mačky z chatarskej oblasti, ktoré sa tam udomácnili a mávajú u neho mačatá. Mačky stále preliezaju na náš pozemok a všade mame výkaly, ale ze úplne úplne všade. Už som raz dávala príspevok do takej skupiny, ale ľudia sa zmohli iba na primitívne rady typu kúpte si vzduchovku sa strieľate. Nechceme nikomu ublížiť, do nikoho strieľať, nikoho otráviť. Bola nám poradená tzv plašička, ale ta tiež neprichádza do úvahy, nakoľko máme psíka a frekvencia na mačky je účinná aj na psy. Psa samozrejme nebudeme učiť na to, aby chytal mačky a ubližoval im, je to pes z bytu a chodíme s nim na záhradu. Zúfalo hľadám humannu radu ako zamedziť chodenie susedovych mačiek na nás pozemok. Kedysi mal len jednu a to bolo v poriadku, dokonca sme mu urobili dvierka do plotu, ale nakoľko teraz u neho prebýva mnoho mačiek, museli sme tie dvierka zatarasit, čo im samozrejme nevadí, oni preskočia plot. Ú neho samozrejme všade neseru, lebo tam jedia a spia. Záchod si spravili z našej záhrady. Žiaden jed, žiadne zbrane, žiadne veci co ublížia aj nášmu psovi. Existuje niečo, čo nám môže pomôcť?
súhlas s @maca1984 vody sa mačky boja ako čert kríža, pomôže to. Naopak čierne korenie, spreje na odpudzovanie atd vôbec.
a co tak povedat tomu debilovi aby si dal macky vykastrovat??? ako spravny mackar? moja teta tiez opatruje macky z ulice ale kazdu jednu dala s pomocou OZ vykastrovat aby sa nemnozili vkuse a nebol problem s ludmi z dvora, ti vedia ze sa o ne stara ze ich ma vykrastrovane ze su toho casu IBA 3 a nikto jej nenadava.....bohuzial tu nie je humannej rady dokedy sa budu vkuse kotit budete mat problem, pokial ich nezazenie pes alebo voda nic humannejsie nebude....
@marsmykkok veru.Take ze cierne korenie,rastlinky,kvetinka,odpudzovac,sprej-vyhodene peniaze,strata casu.
My dokonca mame aj svoju macku,ale nasa macka je take trdlo.Ona radsej zalezie ako by mala inu vyhanat 😀
Tiež poradím vodu, dala by som automaticky zavlažovač ktorý sa spustí na pohyb.
Presne tak, pomohla by kastrácia, sterilizácia. Najlepšie riešenie pre samotné mačky aj pre ľudí.
@nttnnt neda si ich vykastrovat lebo nie sú ani jeho, len ich kŕmi tak sa tam nasťahovali. A je to taky clovek že sa ho čokoľvek proti macickam môže dotknúť a my sa bojíme že sa bude chcieť vypomstiť na našom psovi, ktorý je mimochodom len na našom pozemku a aj to len vtedy keď ho tam so sebou vezmeme
@anitah2 to treba robiť tajne 😀 Joooj, koľko zúbožených mačiek mojich primitívnych susedov sa teraz namiesto živorenia na ulici váľa v posteli v adoptívnych rodinách (nikdy nikto žiadnu nehľadal). A koľko mačiek je tu vykastrovaných a nikto ani nevie. Iba nemusia topiť mačatá, o starosť menej.
Samozrejme vždy kontrolujeme čipy, ak mačka nie je čipovaná, tak podľa legislatívy prakticky majiteľa nemá. A keď sú navyše na vašom pozemku, tak absolútne nie je čo riešiť, nastavte odchytovky a vybavené.
@lenka_xy a to mu budeme do nekonečna odchytavat mačky 100 rokov? Tieto odídu prídu nové.... A zas len budeme my naháňať mačky, zháňať prepravky, prosiť preplnené útulky.... Striehnut kedy sa objavia nové mačky... zas len my budeme mat kopu práce s jeho mačkami. Niektorí ľudia sú neskutočne neempaticki
@anitah2 aj ja mám tento problém. Susedova mačka to je čistý ďábel... Ona normálne striehne keď sme von a potom na miesto kam si niečo odložím urobí potrebu. Humus hnus... Už sme skúšali všetko možné a nič nezabralo. Mačku na dvore nemám ale zato bordel po tej svinke v mačacej kožusšinke áno. Asi ten odchyt ako spomínala vyššie @lenka_xy budem musieť vyskúšať... 🤔
@anitah2 no toto je globálny problém, niektorí primitívnejší Slováci proste nepochopia, že mačky sa nemajú takto nekontrolovateľne množiť. Jedna mačka za rok v pohode porodí 10 nových mačiek a takto to potom dopadá, že sú všade, ľuďom to vadí, väčšina z nich potom využíva tie možnosti redukcie ako strieľanie po mačkách, otravy a rôzne iné sadistické metódy, ktorým sa vy našťastie chcete vyvarovať. Pritom tie nevinné zvieratá za to nemôžu.
Nenapadá mi bohužiaľ iné riešenie, tie plašičky sú vraj neefektívne, nejaké odháňanie a oblievanie tiež nepomôže, lebo takýmto štýlom ich tam bude mať o chvíľu 100 a vždy sa nájde nejaká nová, ktorá príde. Jedine potom zabezpečiť si oplotenie tak, aby sa k vám nedostali, sú rôzne dostupné násadce na plot a pod., ale to je asi náročnejšie na realizáciu.
A možno by bolo fajn aj prediskutovať to priamo s ním, možno by to pochopil a sám sa rozhodol pre tie kastrácie, adopcie, mal by tam pár svojich ošetrených mačiek, ktoré by sa ďalej nemnožili a mali by ste pokoj. Keby ich bolo menej, možno by im na jeho pozemku nebolo "tesno" a zdržiavali by sa tam.
No u nás zabrala prítomnosť psíka (jazvečík) na mačky aj kuny.
Ale s tou plasickou ozaj, ak by zabrala, tak keď tam nebudete, by som ju zapla a keď tam budete so psíkom, tak vypnúť. Keď je tam pes, aj tak k vám tie mačky chodia? U nás ani ich vyslovene nenahana, ale mačka ak už prejde cez náš pozemok, tak vyslovene po špičkách a najkratšou možnou trasou, takze už konečne sa u nás nevyprazdnuju...ale úplne vás chápem. Ja proti mačkám nič nemám, ale akoze stále dávať pozor na h*vna, ešte aj s malými deťmi, tak to teda nie. Držím palce
@kitty123321 Také niečo existuje?
@potvorka88 bohužiaľ toto nezaberie. Maju chatu blízko plotu, mačka vylezie na strechu a z nej preskočí cez náš plot. Toto jej len poskytne plosinku na medzipristatie
@kikavadi ved ale my tam nie sme stále, nie je to záhrada pri našom dome, my sme z paneláku. Pisem, že je to záhrada v chatarskej oblasti. Čiže nás pes tam je len vtedy, keď ho tam zoberieme my. Co mam z toho ze nechodia keď tam je pes, keď vždy keď prídeme už tam je min 10 hovien v hriadku a záhone? 😂
@kikavadi ako jasne ja chápem keď sa ľudia sťažujú aj na psickarov s hovnami. Je vsak iné keď vaše dieta sa zamaze od hovna v prírode a iné keď musíte dávať na svojom vlastnom pozemku pozor na hovna domácich zvierat, ktoré ani nie sú vaše. Cele zle. Vďaka za pochopenie. Viem ze je to citlivá téma ktorá zvykne mackarov celkom aj uraziť. Pes zostáva len na svojom pozemku, mačka je úplne všade.
Keď tam raz nebude, zoberte si všetky na hromadnú kastráciu...
Mne chodila susedov a mačka robiť potrebu na terasu ku živému plotu, pár krát. Som II trochu postriekala vodou teraz stačí keď počuje okno otvárať
U nas pomohla voda...sice ma to stalo dost casu-striehnut ,ale pomohlo.A neskor sme natiahli zavlazovac a pustali.Macky nemaju v laske vodu,mokru travu.Drzim palce