Ako odnaučiť psa štekať, keď ostane sám v byte?

8. dec 2023

Ahojte, pred 3 týždňami sme sa presťahovali z bytu do iného bytu. Máme skoro 5 ročného maltezáka. V predošlom byte zvládol byť v pohode sám, bez brechotu. V novom byte však nie. Už dokáže byť sám v jednej izbe keď zavrieme dvere a my sme v inej izbe. Akonáhle však počuje že sa obúvame alebo otvárame dvere na chodbu, začne štekať a kňučať. Nemáte nejakú radu ako ho to naučiť? ďakujem.

mysulkamysulka
8. dec 2023

Ahoj. A ako dlho nechavate psa celkovo za den samotneho? Psove prirodzene spravanie je zit vo svorke, nebyt sam, neviem, ako to doma mate, ale pokial chodite do prace a pridete domov a opat ho zatvarate v izbe...ja osobne by som knucala tiez, obzvlast v novom prostredi ;)

autor
8. dec 2023

@mysulkamysulka ja pracujem z domu, takže som s ním nonstop 🙂 zavriem ho na max 2 hodinky do vedľajšej izby keď mám naplánované meetingy a to je všetko. Inak je pustený 🙂 len problém nastáva vtedy keď chceme opustiť byt bez neho.

micusa2222
8. dec 2023

neodnaučíš..pes nie je ako mačička, že vydrží celý deň bez majiteľa...a hlavne keď chodíte do práce na celý deň...to je trápenie psíka...

autor
8. dec 2023

@micusa2222 lenže on nie je celý deň bez majiteľa.. ako hovorím, pracujem z domu takže som doma stále.. v predošlom byte s tým nebol absolútne žiadny problém. Až tu v tomto.. neviem či si ešte nezvykol alebo kde je problém.

anonymanonym
8. dec 2023

Postupovala by som rovnako ako sa to uci male šteňa (ako ste ho to ucili na zaciatku) a dala tomu cas. Podla mna si este uplne nezvykol, ze toto je vas novy domov.

autor
8. dec 2023

@anonymanonym tiež mi napadlo či to neberie tak že sme len "na výlete" a bojí sa že keď odídeme tak sa nevrátime.. neviem.. aj kým si zvykol byť v inej izbe ako my tak to trvalo asi týždeň, ale teraz to už zvláda super 🙂 Tak dúfam že aj toto sa nám podarí naučiť ho..

mysulkamysulka
8. dec 2023

Ok, tak taku odpoved beriem 🙂 kedysi davnejsie som pozerala dokument, kde davalu psom obojky, ktore, ked pes zasteka, vystreknu do vzduchu nejaku vonu, co psom smrdi 🙂 Je to ovela humannejsie, ako elektricke obojky a vraj velmi ucinne, mozno mozes skusit to 😉

neviditelnypes
8. dec 2023

Je to trošku násilné, ale možno pohľadať "protištekacia jednotka"? Je to krabička s mikrofónom ktorá keď zachytí zvuk podobný šteknutiu, tak odvysiela pre psa nepríjemný vysoký tón ako "trest". Niekomu stačí nasadiť to len dočasne kým sa pes "odnaučí".

Pre zaujímavosť, kde bývam je vonku pes ktorý je sám v podstate stále, na dvore, na reťazi (!). Majitelia sem prídu na jednu dve noci asi raz za dva týždne, okrem toho niekto asi raz alebo dvakrát do týždňa vymení vodu a trochu poupratuje. Psisko je z toho pravdaže nešťastné a ja napríklad vďaka jeho záchvatom viem že presne o druhej v noci mi blikne kúrenie... Nepomohlo napísať starostovi, Slobode zvierat, ani Štátnej veterinárnej a potravinovej správe (aj tam sa dá nahlásiť zlé zaobchádzanie so zvieratami vrátane domácich), nula reakcií. Ja som tu krátko a nikomu inému to asi nevadí alebo neviem.

j_m
8. dec 2023

@anonymanonym 👍 “presná trefa” 😉
neviditelnypes: ohľadom psa na reťazi vyšiel zákon, čiže sa mi moc “nechce” veriť, že nikto nič neurobil/nerobí…

colsami
8. dec 2023

Vravis ze si s nim nonstop a zavries ho iba na meeting.
No tak mu sprav rezim, zatvaraj ho castejsie, rozne casy, na rozne dlhu dobu. Nech si zvyka hocikedy... Pes ten cas i tak prespi, ako ostatni co su x hodin v praci a pes doma caka ... Vyuzi homeoffice na to aby si naucila psa byt sameho ci tam si ci nie, a nevyuzivaj homeoffice na to aby bol kazdu minutu s tebou, realne to nepotrebuje 24/7.

neviditelnypes
8. dec 2023

@j_m Viem, je to konkrétne:
"Zákaz platí od 1.1. 2022 pre psy narodené po tomto dátume a od 1.1. 2024 pre všetky skôr narodené psy."
takže som zvedavý či sa niečo zmení (mám tip: nezmení sa nič).

anonymanonym
8. dec 2023

@j_m
@neviditelnypes ja by som tomu aj verila. RVPS malokedy taketo veci vyriesi, starostovia podobne... Sloboda zvierat neviem, tam by som ocakavala, ze aspon oni zasiahnu... Mozno este kontaktovat Ceskoslovensky kastracny program alebo ak ma clovek gule zmedializovat to, oslovit kovesovu a podobne.

neviditelnypes
8. dec 2023

@anonymanonym Tak to som nevedel že taká organizácia existuje, dík za info. Mohol by som tu dať link na zbierku videí ktorú som posielal na spomínané organizácie, ale asi radšej nie. A to psisko nie aby im skočilo na krk a zahrdúsilo ich keď konečne prídu, ešte je aj šťastné že hurá ľúbim vás hurá hurá. 🙂 ☹

OK pardon za odbočenie od témy - ako odnaučiť psa štekať keď je sám v byte. 🙂

heln
8. dec 2023

neporadim, ale odporucam popizerat v archive relacie milacikovo a najvernejsi, tam davali vela rad v podobnych situaciach. jedna taka rada bola tusim, ze ked odchadzali, tak dali psikovi v handre zabalene pamlsky, tak aby mu chvilu trvalo ich rozbalit, cize odchod ludi znamena pozitivnu vec - pamlsky a zaroven sa psik zabavi.

autor
8. dec 2023

@colsami on práveže kedykoľvek počas dňa sám odíde do inej izby a tam spi, len ho tam nezatváram 🙂 ale tiež si “užíva” ten čas kedy má pokoj aj počas toho ako som doma. Nie je to tak že je pri mne 24/7 keď nie je zavretý v izbe

j_m
8. dec 2023

@neviditelnypes
ešte dodám, že môžeš kontaktovať i Mestskú (štátnu) políciu - priestupok/týranie prípadne i miestneho veterinára… držim palce (a v pohode, že je to mimo tému 😉).

colsami
8. dec 2023

Tak vidis, ked hocikedy odchadza aj on sam, proste vacsinu casu prespi, takze ho kludni zacni aj zatvarat hoci to doteraz nerobis, nech si na to zvyka 🙂

Nijak mu tym neskodis, nemas ho menej rada ani nic zle nie je na tom zvyknut psa ze musi vydrzat sam bez cirkusov, takze smelo do toho.