Ako odnaučiť psa skákať po ľuďoch?

5. okt 2023

Razne nesmies nepomaha ani razne nesmies spolu s capnutim po labach papierovym zvytkom.
Mame vela terasovych okien a neznesiem ked skrabe a skace po nich ked nas vidi doma. Ide zima a bude blato,slak ma trafi.
Je vonku ma , velky vybeh a je aj dostatocne venceny a dost sa mu venujeme.Pes ma 1rok,je to hravy a aktivny pes alw tuto vlastnost na nom neznasam a ani to ked skace po detoch a zvali ich na zem.Deti su male.

nicollette332
5. okt 2023

treba ho razne oslovit, okriknut, aby to nerobil, nie len povedat ako keby mimochodom. a capni mu kludne rukou, naco papierom.

grandzero9
5. okt 2023

na toto existuju rozne specialne treningy, do ktorych sa mozes zapisat. velakrat si so psikom majitel nevie dat rady, mozno by pomohlo, ak by ste sa na niekoho takehoto obratili aj vy.

autor
5. okt 2023

@grandzero9 Asi to bude dobry napad.

autor
5. okt 2023

@nicollette332 A neskoci poto do ruky?Praveze dost kricim po nom.

anonymanonym
5. okt 2023

Za mna ziadne capanie, pristupovanie labiek, nastavovanie kolena a podobne praktiky 😔 ... Nevidim v tom ziaden zmysel... Vacsi efekt ma pohyb telom, kedy psa zo seba ako keby zhodime (nic nejake nasilne, skor take sebavedome raznejsie, moze byt pri tom aj zakazovy povel ale ani nemusi) a nasledne kludne este nejaky ten krok, dva voci psovi, aby musel aj cuvnut a odmenit, pochvalit ak sa tym upokoji a neskace. Riesenie je aj namiesto zakazoveho povelu hned vyslovit povel, ktory by uz v tom veku mal mat dost upevneny, a to "sadni"... Pripadne aj uplne (ale fakt uplne) odignorovanie psa, ak skace, resp. dozaduje sa pozornosti nezelanym spravanim. V niektorych situaciach je fajn aj korekcia voditkom, ak nezvlada pocuvnut povel, mat pri treningu tej veci psa na voditku a korigovat. Ak sa dožaduje pozornosti skakanim do okien, tak hlavne vtedy nevyjst von a nezacat mu nadavat (dosiahne co chce = vasu pozornost, v podstate je jedno, ze negativnu = bude to opakovat aj nabhduce), proste nesmie prist na to, ze take spravanie je cesta k tomu, aby si vynutil pozornost. Najlepsie kombinovat metody vzhladom na to v akej situacii sa to konkretne deje a co je v tej situacii najlepsie (vediet vyhodnotit co kedy ako pouzit). A vzdy aj želane spravanie nasledne potom aj odmenit (a idealne aj oznacit markerom).

Pri vsetkom vzdy postupovat sebavedomo, sebaisto a dosledne (stat si za nastolenymi pravidlami vzdy a vsade). Nedat psovi odmenu ak nema vsetky 4 laby na zemi (odmena nemusi byt len jedlo, je to aj pohladkanie, venovanie sa psovi, hracka...). A celkovo tak nejak ucit klud, vediet psa skludnit aj ked je prave rozblazneny (aby vedel prepinat z drivu do kludu), naucit psa sebakontrolu. Stojim si za tym, ze vsetko so vsetkym suvisi, a teda aj k problemovemu spravaniu treba pristupovat celkovym vycvikom aj inych veci, ktore s tym suvisia aj ked nie tak uplne prvoplanovo. Co je sice mozno narocnejsia cesta ako po psovi kricat a capat ho, ale efektivnejsia a lepsia aj na dobry vztah medzi clovekom a psom 🙂 A preto je vzdy najlepsia rada zverit sa do ruk dobremu trenerovi 🙂

autor
5. okt 2023

@anonymanonym to co spominat zjodenie psa vuvnutie vobec nefunguje ale vobec.Dnes zasa po umytych oknach skakala,predtym som ju vykricala ze nech neskace,umyla som okna a on svinucha skocil po okne.Dostal mokrou handrou.Ale stale nas vidi doma,upratujem,varim,on za sklom a len skrabe tymi paturiskami.Ja si ho nevsimam,max okriknem.No uvidim.Este som citala ze ked idem k nemu a on skace,mam sa vratit.Ale mne najviac vadia skla a deti.

anonymanonym
5. okt 2023

Neverim, ze vobec nefunguje, nic nefunguje zazracne po chvilke, vsetko chce cas, trpezlivost a doslednost. Ale ak ho bachate mokrou handrou, tak ja sa viac nevyjadrujem a prenecham radsej slovo ked tak ostatnym. Pardon, ale o psoch zjavne neviete nic a tym padom je jasne, ze ho neviete ani vychovat. Smer trener.

autor
5. okt 2023

@anonymanonym Lepsie zabrala mokra handra,ci vechet.Spominane sposoby od teba je ako hrach o stenu hadzat.Ja mam hlinikove okna,to by bolo aby mi ich psisko doskrabalo,ak to bude nutne aj 100x dostane tym vechtom po papuli.Mas prvdu,pockam si radsej na erudovanejsie odpovede,nie blaboly.A nie ,netyram ho.

aandrea9
5. okt 2023

Mokrým vechtom po papuli 🤦‍♀️ načo bol vám ten pes....plysak by bol vhodnejší v tomto prípade.

alazala
5. okt 2023

My sme odučili takto : keď skočil, okamžite sme sa mu otočili chrbtom a “prestali sme sa s ním baviť”. Ale že úplne ignor ani pohľad nič - pár minút . Potom keď sa ukludnil tak pekne sa mu prehovoriť a pohladkať . Keď zas vyskočí, zas ignor atd … on to bral ako najväčší trest. Teraz neskáče vôbec nikdy

alazala
5. okt 2023

To skákanie na okna je ťažšie , podľa mňa jedine zamedziť prístup k oknu - aby sa tam vôbec nedostal , čiže mu ohradiť priestor, kde môže byt. Máte ho iba vonku?

anonymanonym
5. okt 2023

Anonym ala pani na modrom koňovi v psickarskych temach varená pečená (mas prilis rozpoznatelny "podpis" 😗 )... Holt, pod rukami mi preslo uz mnoho psov, nie len mojich, spominane sposoby vyuzivam v praxi pri pomoci druhym ludom s ich psami. Kludne si capaj psa cim len chces, je to neefektivne. Nerozumies psom, dokazujes to v kazdej teme ktoru tu zalozis, aj v komentaroch ako sa tu prezentujes. Vobec sa necudujem, ze vam pes prerasta cez hlavu, bolo to jasne uz v momente ked ste si tohto psa brali, co tu, okrem ineho, pisalo aj vtedy mnoho ludi. Ale mas pravdu, pri tebe je to ako hrach o stenu hadzat 🙂 Trap sa s nim dalej krikom a mlatenim 👋👋👋

autor
5. okt 2023

@alazala S tym ohradenim je problem kedze su okna pozdlz celej steny a on vidi nas v kuchyni a skrabe.Ale uz ho ignorujeme,ide mi to neskutocne na nervy,lebo som na to hakliva.
Ok s tym otocenim to vyskusam,len skor aby to nebral ako hru,on totiz to aj ked som k nemu obratena chrbtom skoci po mne.Tam ho rukou zhodim na zem alebo mu rukou branim vo vyskakovani ale on aj takto robi dalej.A hlavne takto napada deti a oni potom revu.Cize tu asi len tvrda ruka ostava.Lebo to doteraz nepochopil a to nie je tyzden ,ci dva ze ked ho okriknem,pripadne zhodim dole a razne poviem nesmies,tak aj tak si robi co chce.

autor
5. okt 2023

@anonymanonym Ale ja sa za to nehanbim ze psom nerozumiem,nie su moj zivot-chapes.Nehneva ma to ani sa z toho nejdem zblaznit,neprezivam to.Co prezivam su poskrabane okna a to moj mily kamarat mu zatrhnem,raz dva.Inak nam neprerasta cez hlavu-to sa aj da?Ved je to pes ,nie dieta ktore nevies zvladnut.

svokrinjazykmonika
5. okt 2023

@anonymanonym nie je to náhodou elmivelmi alebo tak nejako?

anonymanonym
5. okt 2023

Prerastat cez hlavu moze len dieta???? Prerastat cez hlavu moze aj praca, aj nezive veci, a ano aj pes. A zjavne tak "raz dva" mu to zatrhnut nevies 😉

anonymanonym
5. okt 2023

@svokrinjazykmonika samozrejme

autor
5. okt 2023

@anonymanonym Pozri sa nie kazdy musi suhlasit s tvojimi,praktikami.Co si spominala na nasho psa nezabera,a ja proti mokremu vechtu nemam nic.Ty takyto sposob vycviku nemusis pouzivat ale to neznamena ,ze nikto iny nemoze alebo ze je neucinna.
No uvidim,dam ti vediet za tyzden,ako je na tom pes po tyzdennom vycviku s novinovym zytkom.
Tvoje odporucane rady zial zlyhali.A okna su doskrabane,cize musim mat tvrdsiu ruku na psa nie tutlu ,mutulu.

autor
5. okt 2023

@anonymanonym a moze ta aj roztrhat,ver mi ze nie som siroko,daleko jedina ktora pouziva tieto vychovne metody😉

kubkovamama
5. okt 2023

Ale tvoje metódy vôbec nezaberajú..Nie tvrdá ruka,ale niečo celkom iné chýba tomu psovi

anonymanonym
5. okt 2023

Ja som na psa tutu mutu? Moj pes ma musi posluchnut za kazdych okolnosti a na prvy povel, bez debaty.. neskace ani keby mu rovno pred čumakom výskalo dieta, nesápe sa mi po oknach ani po nicom inom. Ja so psom problem nemam, ty zjavne ano 😉 A ano, na kazdeho psa ucinkuje lepsie nieco ine. Ale tvoje "vychovne metody" sa metodami nazvat nedaju 🙂 Neboj sa, mna nema dovod roztrhat, ja velmi dobre viem, ze tieto a podobne "metody" vyuziva kopec psickarov, niet sa co cudovat, ze su plne mesta a dediny nevychovanych psov, staci sa prejst okolo domov alebo po sidliskach.. a niet sa co cudovat, ze ma potom drviva vacsina ludi psickarov v zuboch 👌 Ako si sama potvrdila, nerozumies psom ani vycviku, ale poradit si nedas. Tak nezakladaj zbytocne diskusie, ty vies predsa aj sama, ze na psa najlepsie plati vechet a krik 😊 nase rady nepotrebujes, staci ti mokra handra 🫡

autor
5. okt 2023

@kubkovamama a co podla teba?

autor
5. okt 2023

@anonymanonym Lenze ja nemam psa od stenata,nevychovany sa k nam uz dostal.To je dost,velky rozdiel.
A co znamena nevychovany pes na sidlisku?.Moj pes je inak vychovany,akurat ma irituje jeho zlozvyk skakania po oknach,kebyze to robi len mne ,nevadi-prezijem.Ale tie okna tazko rozdychavam.Ale celkovo je to dobrypes ktory nikoho neobtazuje.Cize nehadz ma prosim Ta do skupiny ludi co maju nevychovane psy.
A co ta tak dojima na tom,ked pes dostane vechtom po labach?
Ja si poradit praveze dam ale uz asi 4x pisem ze tvoje rady neucinne-predsa nemusia platit unkzdehonosa.To co si pisala uz sme skusali,takze ine tyoy nemas?Ak nie tak dakujem za snahu ale budem sa informovat inde.
A PS- za mna psy nepatria na sidlisko!!

kubkovamama
5. okt 2023

Handry,krik,zhadzovanie,noviny a vechte určite nie. Podľa tvojich reakcií je ťažko radiť,nič ti nevyhovuje. Máme viac psov a každý sa naučil rešpektovať na max druhý povel. Bez kriku a handier. Tebe zrejme treba profesionálny výcvik,kde ti to vysvetlia a ukážu osobne

anonymanonym
5. okt 2023

Viem, ze psa nemas od šteňaťa, ale prosim ta, nenazyvaj ho vychovanym, ak robi to co opisujes.
Moje rady funguju, ak sa robia spravne (aj načasovanie vsetkeho, postoj a gestá, atd. su podstatne, .. bol to len hruby opis činnosti, len ono to treba aj spravne spravit). Okrem ineho je velky predpoklad, ze jeho spravanie ma koreň v niecom inom (nedostatok pozornosti alebo aktivity, nezvladnuta akčnosť, resp. nenaucenie na oddych, neschopnost spravne reagovat na rušivky, celkovy zly pristup k psovi a mnoho ineho), a potom treba pracovať súčasne aj na tom, zas roznymi inymi sposobmi. Kazdy clovek, co aspon trochu pozna psov, vie, ze radit cez forum, kde nevidime reakcie psa a majitela, je o nicom. Zvlast ak sa bavime o problemovom spravani a psovi, ktory uz nie je nepopisany papier. Preto som pisala 2x, ze smer trener (za ktorym mi je jasne, ze nepojdes).

A co mam proti vechtom po labach? Okrem toho, ze je to neeticke, tak je to pre psa nečitateľné. Nezohladnuje to sposob komunikacie a myslenie psa. Su rozne drsne metody (ktore tu ale opisovat preistotu nebudem 😉 ), ktore su sice neeticke, ale aspon čitateľné. Bitka k nim nepatri.
PS: za mna psy nepatria ludom ako ty

anonymanonym
5. okt 2023

@kubkovamama ak myslis "zhadzovanie" psa pohybom tela a nasledny krok proti psovi, tak to fungovat na niektorych psov moze. Najma na plemena, ktore maju geneticky zakodovanu komunikaciu pohybom (resp. celkovo su citlive na dynamiku pohybu), ocnym kontaktom, napr. borderky a podobne psy. Mam to vyskusane aj v praxi a napr. aj v knihe "Border kolie od A do Z" je to spominane a pekne vysvetlene.

lilyianka
5. okt 2023

Nájdi si pre psa cvičitela, ktorý ti ukáže ako v danej situácii reagovať. Ono treba to riešiť aj skôr ako v 1roku.

autor
6. okt 2023

@kubkovamama Pozri sa dnes rano sme sli okolo 6 dole ,presklena kuchyna a obyv ,pes nas videl za sklom a skrabal ako besny.Ok,vydrzala som ho ignorovat.Prestal ale len na pol bodku zasa ako som sa blizioa k dveram a myslel si ze idem von vyskocil.Ignoracia,az ked som sa najedla obriadil deti,vychystal sa do prace som sl k nemu ale skrabal tak som odisla,vidi to a zasa skakal,sl som k nemu az ked sa ukludnil.Ok.Lenze ako ske sa sli obuvat obehol dom k vchodovym dveram a zasa skrabal.Ako nedostal dnes nicim po papuli.Ale aj tak skakal.A samozrejme akos me vysli z domu vyskakoval po vsetkych ale to ho zhodimzakzdym a stale to robi,mozno menje ale dost casto.To vyskakovaniensa je ok ale tie okna nonsens

kubkovamama
6. okt 2023

Ale to je dlhodobý problém(asi vznikol dávnejšie,nie toto leto) a nečakaj,že prestane zo dňa na deň aj keď pôjdeš na to správne.Tiez si myslím ako vyššie baby píšu,že už treba cvicitela,výcvik,sama si s ním neporadis.Kedysi keď to začalo bolo treba odsledovať prečo,ako,reakcie atď,čo už teraz keď je všetko nabalene ako snehová guľa ťažko poriešis.Pes má svoju povahu a čo na môjho platí na tvojho nebude atď.Nikde nespomínas odmeny.Zeby ste sa mu aktívne venovali.Prioritne sa so psom pracuje s odmenami(mlska,pohladenie,hra)a pozornosťou, nie zákaz,trest a zhodenie.Skus to od nuly,vezmi si dovolenku a venuj sa mu.Ak to nedáš,nie je hanba si zaplatiť cvicitela.

autor
6. okt 2023

@kubkovamama nemsme ho od stenata.Sle nieco ako rocneho.S odmenami ano,priklad on teda ani nepocuva moc povel k nohe.Teda to cvicime s ked pride a sadne si k nohe dostane odmenu,ved to sme ho ako zak naucili.Ale ked sme na luke neposlucha,on je strasne kontaktny a miluje psy,zo zaciatku stekal ako blaznivy po kazdom pssovi lebo sa chcel hrat.Teraz uz v tomto je socializovany.Ale pointa ok dostava odmenu za to ze pride k nohe ale na volno ako kedy,pustila som ho 3x navolno s tym ze ekd je iny psickar a ma psa viem ze pride za ˇnou,ked je oes na blizku ale trenujem aj tak k nohe.Ale vcera na tej luke sirokej asi 3km videl psa na deuhom konci a rozbehol sa za nim a vobec ale vibec nereagoval na povel a ten cvicime s odmenami.Akoze vedela som ze musim za nim a ista som si ze bude pri tom psovi aj s atak stalo.Ze sme dobehli. alw co som mala ako reagovat?Ako by si reagovala ty ked takto ubzikol?No celou cestou musel ist ma voditku ori nohe ak nieco zanuchal , zdialil sa tak som ho k sebe pritiahla.Alw toto mi nejako nevadi lebo povatsine je na retazi na vychadzke.Alw to len ako funguju odmeny.Cize ako by si ty ho ucila aby neskakal po okne??Mne to jedine najviac vadi az tak ze ho obcas v duchu preklinam.Princvicitelovi sme boli raz asia j pojdeme,ale tam nic take len chodim pri nohe.Bol v skupine 4 psov.Zo zaciatku bol viacej ustekany a stekal na vsetko teraz je kludnejsi uz mu ani zak nevadi susedova,roboticka kosacka.