Ako odnaučiť psa ocikávať všetko okolo domu?

18. feb 2023

Dobrý deň, potrebujem radu, aby s tým pes prestal, pretože ocikáva kompletne všetko a páchne to neskutočne.Má 2 roky a odmalička bol učený chodiť do rohu záhrady, kde mal na to vyhradené miesto.Ale neskôr začal značkovať aj dom , bránu, kvety, dokonca si ociká aj vlastný pelech v ktorom spáva cez deň vonku.Keď som na dvore, seká dobrotu a ide na to svoje miestečko v záhrade, no keďže chodíme do práce, nemôžem byť pri ňom nonstop.
Ďakujem

autor
18. feb 2023

Plánujem ho dať aj kastrovať, no vraj to často nemá taký efekt.

terka224
18. feb 2023

Ja si osobne nemyslím, že niečo pomôže 😕 naši keď mali psa tak naši nasadené tuje a chodil ich stále ošťávať a potom naši len nové kupovali. Tak dal tato elektricky plot okolo nich, vo výške psa. Ale on prišiel preskočil ho, ošťal tuju a preskočil naspäť 😂
Už som aj od viacerých ľudí počula, že psa nechcú, radsej fenku, lebo majú všetko ošťané 😕

terka224
18. feb 2023

@terka224 nič nepomôže*

tenerifka
18. feb 2023

ak sa pes da kastrovat co najskor je to mozne, vtedy sa tomuto problemu da vyhnut, ale 2-rocny pes ma uz svoje navyky a asi nepomoze ani kastrovanie

tenerifka
18. feb 2023

ja som kvoli tomuto tiez radsej volila fenku

slavomira236
18. feb 2023

Nas robil stale to iste zrobili sme novu fasadu cela ostana kvetinace ostane tuje ostane hz ho niet a dalsieho psa nechcem

pinkgirl
18. feb 2023

Nepomôžeš si, pes má proste potrebu značkovať si územie. Bude to stále robiť. Na buduce si kúp fenu.

mk1111111111
18. feb 2023

Skuste este ten postrek proti ocuravaniu. Myslim, ze to moze ist aj na fasadu.

autor
18. feb 2023

@mk1111111111 skúšala som a po pár dňoch opäť fľaky. Aj keď som ho nachytala a vynadala, zrejme si to nedá do súvislosti.Aj čierne korenie som nasypala a ocikal, síce potom kychal, ale neodradilo ho to.

autor
18. feb 2023

@tenerifka a trávnik máte v pohode? Fenky zase trávnik vypaľujú.Kým bol náš malý, tak tiež ešte cikal ako fenka a to boli žlté fľaky na tráve.Teraz sú to smradľavé fľaky kade tade.😒

oli18
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tenerifka
18. feb 2023

my nemame travnik, pri tunajsich klimatickych podmienkach by neprezil

slavomira236
18. feb 2023

Teraz psa nemame a minule kukam nove flaky na fasade pri dverach musia k nam chodit susedovv kocuri ma porazi lebo po dvore behaju aj po zahrade hocikedy doteraz som ich neriesila kym neocikavsli ale uz zacnem

bloger
18. feb 2023

Nepomôže nič on si značí svoje teritorium.

marsmykkok
18. feb 2023

Pelech je divné, že značkuje. Nemáte mačky alebo nechodia Vám tam cudzie mačky, že aj na pelechu cíti cudzí pach a preznačkuje ho? A brána, to je tiež o tom, že oštia zvonka iné psy a on potrebuje pach prekryť.

autor
18. feb 2023

@marsmykkok sused má fenku dôchodkyňu, to chápem, že si označí plot čo s nimi máme, majú aj mačku, ale tá tu bola raz na našom pozemku kým ju neponaháňal kade tade a zakusol jej chvost:D tak sem už nepáchne.
No a ten pelech si odtiahol z altánku na trávu a 2x ho pekne ofŕkal, nechápala som.

simca06022011
18. feb 2023

U nás jedine tvrdá panova ruka (nemyslím bitka, ale ten keď na neho zhucal, musel.ist do búdy, pár krát ho pritiahol k obcuranej fasa, narobil nonono a vybavene). Necura nám nikde inde ako ma dovolené.
Kastrovanie na toto nepomôže. Curat bude tak ci tak.

luccija
18. feb 2023

nepomôže nič je to pes a bude si značkovať, ani kastrácia nemusí pomôčť

jumama
18. feb 2023

V tom jojkarskom seriali Milackovo bola jedna cast aj o tom, ako ucili psa na jedno miesto v zahrade. Asi to bola fenka, lebo oni prave tu travu vyzihanu riesili. Rada bola asi taka, dat si jeden den vonku v zahrade so psom, mat ho na tej dlhej vodiacej snure a vzdy ked by siel curat, tak skriknut, zatiahnut, vziat ta, kam moze cikat... Daju sa najst vsetky casti v archive, len ja si nepamatam, v ktorej to bolo a oni to nemaju v popisoch, co je v jednotlivych castiach. Tak jedine kazdu rozkliknut a pokukat, vsetky casti maju na webe.

autor
18. feb 2023

@jumama ďakujem za tip, takto bez voditka som ho učila na to miesto v záhrade a chodil tam aj sám.3 mesiace počas korony denne som ho tam vodila, vo dne v noci. No dodržiava to už len keď je niekto na dvore.Keď je sám, tak si robí čo chce.

elmivelmi
20. feb 2023

nic,to je instikt,my sme mali takeho psa, robil to na tajnasa,.Ja uz radsej fenu kvoli tomu.

alazala
20. feb 2023

To je nejaké divné, že si značkujú pelech, to nie je normálne podľa mňa. Nech ho vyšetrí veterinár , hlavne ak to predtým nerobil, môže to byt vážnejší problém. A poradila by som ti každodenne dlhšie prechádzky, nech sa vyznačkuje vonku

ropucha6
20. feb 2023

A chodi na dost dlhe prechadzky? My mame psa v dome vo vnutri, ale ked je na zahrade, nic neznackuje. Vie, ze to sa robi len vonku.

autor
20. feb 2023

@ropucha6 áno, snažím sa denne po práci a ním chodiť na pole kde sa vybeha aj vyčúra kade tade.

sednaja
2. jún 2023

Túto otázku by som adresovala na fórum, ktoré sa zaoberá výchovou psov a nie detí. Veta "to sa odnaučiť nedá" je úplná hlúposť. Ak k Vám nechodí iný pes, tak dokonca ten Váš nemá mať dôvod značkovať si vlastné teritórium. Osobne idem tiež podobný problém riešiť (náš začal cikať - nie značkovať - v pivnici) - ale to sa treba opýtať psíčkarov, ktorí majú osobné skúsenosti, prípadne skúsiť youtube. Prešiel však už nejaký ten piatok, niečo ste poriešili?

autor
2. jún 2023

@sednaja už je to vyriešené od marca, boli sme na kastrácii a problém zmizol.Doma neznačkuje iba na prechádzke a aj to už menej intenzívne ako predtým.