Ako odelektrizovať deku a flis?

petronia
31. jan 2017

ahojte, malej periem v Lovele s opakovanym plachanim bez avivaze. Tak isto aj nam. Ale kedze nepouzivam avivaz, vsetka dekovina aj flisove mikiny strasne elektrizuju. Az tak, ze v noci ked sa dotknem deky, alebo malu prikryvam, tak to az zasvetielkuje. Viete mi poradit, ako tieto veci odelektrizovat? Nase flisove mikiny periem v sportovom prasku a tiez elektrizuju, ale na tie sa nesmie pouzivat avivaz. Predtym mi tak neelektrizovali, ale ked sme sa prestahovali a kupili novu pracku, tak elektrizuju strasne. Cim to moze byt? Dakujem za rady.

cacianka
31. jan 2017

pred rokmi bolo dostať antistatický sprej myslím Lavandix, alebo tak nejak (výrobca Alpa). zháňala som ho kde tade, aj som im písala - odpovedali že ho už nevyrábajú.
elektrizovali mi hrebene a kefy, podšívka kabátov, sukne, pančuchy, deky. teraz všetko periem s avivážou a žiadne facky od elektriny.
myslíš že je to sťahovaním ? iba ak by si vymenila podlahovinu, viem že na kobercoch som elektrizovala, tým šúchaním obuvi po umeline, ale dlhšie nosím prezúvky s riadnou gumou.
skús prádlo a hlavne deky vypláchať aspoň s troškou aviváže, alebo skús si zriediť trochu aviváže s vodou do fľašky s rozprašovačom a jemne najmä deky orosiť.

jance333
31. jan 2017

neviem, či pomôže na deku, ale na zelektrizované pančuchy a šaty mi funguje, keď po tých veciach prejdem nakrémovanými rukami. Keď ide o oblečenie, ktoré neprichádza priamo do kontaktu s holou pokožkou, nalejem si do rúk trochu aviváže a tú "utriem" jemne do vnútornej strany napr. svetra. celkom pomáha.

petronia
autor
31. jan 2017

@cacianka no vidis, tak asi to bude podlahou... pretoze v byte predtym boli koberce a tu je iba linoleum...skusim to pofrkat avivazou...

cacianka
1. feb 2017

ja aj podlahu zmývam avivážou - ked periem niečo ručne tak v lavóriku a avivážovú vodu zlejem do kýbla, pridám trochu saponátu a horúcej vody a umývam. alebo len črpnem ku saponátu.
(používam oboje " konvalinka" )