Ako očistiť značku na vyhradené státie?

ursiny
1. apr 2023

Dobrý deň,

má niekto skúsenosti ako odstrániť z dopravnej značky lepiacu pásku, ktorá dáva obec (biela, resp. oranžová)?

Pri pokuse strhnúť sa iba kúsok rohu odtrhne a zvyšok sa ani za svet nedá dať dole.
Odškrabať sa to bojím, pretože zničím text pod ním. Obec prelepila i text, ktorý nemá nič s EVČ, t. j. počet boxov, resp. číslo boxu. A obec sa v rozhodnutí vyhráža, že ak to nebude, tak ako má byť, tak daň za parkovacie miesto prepadne, pričom značku obec sama znehodnotila. A všetky náklady má znášať platiteľ. Hľadám rýchle a účinné riešenie, aby sa nezničil pôvodný text (najmä čierna farba).

Vopred veľmi pekne ďakujem.

nafka0483
1. apr 2023

@ursiny Aka paska "ktora" dava obec? San si si osadil znacku a niekto z vedenia obce ju prosiel prelepit nejakou paskou? Vysvetlis to?

alex49
1. apr 2023

@ursiny nemôžeš dat fotku, lebo som tiež nepochopila co obec prelepila a prečo

ursiny
autor
2. apr 2023

Po zrušení miesta sa EČV na značke prelepí. A niekto, asi obec, prelepila i počet boxov. Ilustračné foto je obrázok č. 2 v článku: https://blog.sme.sk/drahovsky/auto-moto/vyhrade...
Box č. 2 a 3 boli zrušené a prelepené na značke.

nafka0483
2. apr 2023

@ursiny Ok, box 2 a 3 prelepili a co este?
Vies, ze "bezni" ludia nesmu svojvolne upravovat dopravne znacenie? Takze ty nemozes nic odstranovat ani prelepovat. Obrat sa na miestny urad ak mas podozrenie na to ze sucasne znacenie je "nespravne".

ursiny
autor
4. apr 2023

Ďakujem. Ten obrázok bol ilustračný. U nás je prelepený text s počtom boxov a box č. 3. Tomu rozumiem, že svojvoľne nesmiem. To obec v rozhodnutí povedala, že značenie sa má spraviť na svoje náklady a vysporiadať sa s ostatnými. Neviem si predstaviť, kde a ako by som zisťoval kto osadil značku, či to bola obec, alebo kto. Novú stavať predsa nedáva zmysel, keď je tam už jedna. Videl som i síce také, ale potom bude všade iba samý smog z dopravného značenia. Logickejšie obnoviť text, ktorý s EČV nič nemá spoločné, t. j. počet boxov a číslo boxu, ktoré nezmyselne prelepili a sú teda v plechu vyrazené. Na ulici som i tak videl, že to celé prelepuje. Každý ako vie a chce. Navyše obec povedala, že ak to nebude, ako oni chcú, tak môžu zrušiť státie a uhradenú sumu za neho si nechať. V najčernejšom scenári môže obec zneplatniť i tým dvom, čo už tam státie majú.

Ja skôr hľadám niečo čo pustí ten lep. Páska je z vonkajšej strany vode odolná, takže do úvahy pripadá, iba odškrabanie, nejaké rozpúšťadlo, alebo teplovzdušná pištoľ. Len nemám skúsenosť s tým, akej farby je text na značke, aby sa farba nerozpustila tiež.

nafka0483
4. apr 2023

@ursiny 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️