Ako naučiť psa byť sám doma?

martina803
28. máj 2022

Ahojte, máme 6 mesačné šteniatko čivavy, ktoré sa snažíme naučiť zostať samo doma - aspoň v čase nákupu, resp. návštevy miest, kam pes nesmie, kedze obaja pracujeme z domu. Kúpili sme si domov aj kameru, čiže viem sledovať čo pes robí a aký je hlučný. No a tu je problém. Náš psík celý čas čo odídeme, až kým sa vrátime, je 90% pri vchodových dverách a kňučí, zavýja, ani si neľahne, nenapije sa, nenaje, nezahrá sa. Potom ked sa vrátime tak sa teší aj pár minút, behá po byte a ukľudní sa. Zatiaľ bol doma sám max. 2 hodiny, no stále keď som kameru zapla tak kňučal alebo štekal. Ako dlho trvalo vášmu psíkovi, kym si na to zvykol? Resp. čo by mohlo pomôcť? Ďakujem za všetky rady. 🙂

hilda08
28. máj 2022

@martina803 nerozmýšľali ste ho naučiť byt v klietke? My mame ridgebacka a vydrží od siedmej rana do druhej poobede v klietke, je na to tak naučený ze do nej ide sám aj ked moze behať cely den po dvore. Aj známi maju civavu a tiez je v klietke ked idu prec, ked bol pustený vsetko ocikaval.

estrella5
28. máj 2022

6 mesačný psík mal byť už dávno navyknutý na samotu. V podstate od prvej chvíľe, čo si psa človek donesie domov ho má na samotu navykať. Samozrejme najskôr len chvíľku, hoc sám len v izbe. Neskôr čas predlžovať, opustiť aj byt/dom atď.. Ale toto malo šteňa zažívať už oveľa skôr... To nie v zlom píšem... len, že ste mu mohli za ten čas už krásne vypestovať separačnú úzkosť a to sa ťažko odstraňuje. Ak by sa jednalo o separačku, tak tam už by som kontaktovala trénera.... Ale inak dodržiavať základ - so psom sa nelúčiť, ani prehnane nevítať (aby to bral ako normálnu vec, že prichádzate a odchádzate).. Navykať postupne - predlžovať čas postupne.. Do bytu/domu/miestnosti kde je pes vchádzať zákonite v čase keď je v kľude a nekňučí - aby si nespojil v hlavičke, že si vás tým vyvádzaním privolal... Pri niektorých psoch vedia zabrať interaktívne hračky podané pred odchodom, napr. Kong, ktorý sa naplní mňamkou - pes sa tým zabaví, unaví a aj zrelaxuje hlavu.

54tinka54
28. máj 2022

@martina803 naša maltezáčka si nezvykla na samotu doteraz a to už má vyše dvoch rokov 🙈 pomohol len protištekací obojok, ten zvuk je nepríjemný tak už štekať ani neskúša keď ho má na sebe

ropucha6
28. máj 2022

Zakladne veci, odist, ked je pes najedeny a vyvenceny, nelucit sa, nevitat sa s nim, ked sa vratite. Nasmu to tiez trvalo, kedze tiez robime z domu a sam je len par krat z mesiaca, ked sa fakt neda. Dnes sme boli uz 4 hodiny a v pohode, vobec neknucal (ma uz rok a pol). Akurat nam vzdy rozhadze topanky v chodbe, takze nechavame len take stare tenisky vonku 🙂

xena0
28. máj 2022

My máme tiež 6mesačne šteniatko ale teda nebol s tým veľký problém, je však v klietke a keď je sama vždy to prespí 🙂 ale my sme nejak nemuseli učiť...proste sme ju dali do klietky a musela si zvyknúť aj si zvykla

zlostitko
28. máj 2022

@hilda08 ja som sa nedavno pytala na klietkovanie ako to robite vy s vasim psom. Ako ste ho naucili? Kedy ste zacali? Dakujem za rady.

ropucha6
28. máj 2022

@estrella5 ano, je to neskor, ale nemusi to byt este vobec separacka. My tiez robime z domu a este v 9 mesiacoch urcite knucal. Po cca roku to proste prestalo, asi aj “dospel” a ked vidi, ze odchadzame, uz ani nejde k dveram, len lezi v pelechu.

simca06022011
28. máj 2022

@martina803 treba postupne trenovat, bude vyvadzat.. ale zvykne si. ako pise
@ropucha6

tatianamaria
28. máj 2022

Moja švagriná má čivavu a ešte troch ďalších psov. Keď tu nie sú tak tiež strašne zavijaju, stekaju, knucia. My bývame v rodinnom dome nad nimi. Mám 5 detí a strašne mi to vadí počúvať to celý deň. Budí to moje deti, keď poobede spia. Oni sa to doteraz nevedia naučiť. A to čivava má skoro 6 rokov a tie ďalšie psy majú dva roky.

estrella5
28. máj 2022

@ropucha6 jasné, že nemusí 🙂 napísala som to len pre to, aby rátali s tým, že teoreticky to separačka byť môže (ale nemusí) 🙂 niektorí ľudia ani nevedia, že separačná úzkosť u psov existuje, tak keby náhodou... ale dúfajme, že v tomto prípade sa o úzkosť nejedná 👍

akbara77
28. máj 2022

@martina803 psa v byte by mali zákonom zakázať. Je to tyranie zvierat. Keď vidím "tých milovnikov" psov ako 3 min stoja pred bytovkou nech sa psík vyserie na trávu, a potom utekajú domov. Kúpte si radšej plyšových, neseru na trávu.

estrella5
28. máj 2022

@akbara77 🤣 a ja keď vidím tých milovníkov psov ako nechajú psa na dvore napospas osudu.. načo vychádzka mimo dvor, vybehá sa na dvore... načo sa mu venovať, na dvore sa prehrá aj sám... 🤣 ((pre ostatných, nehádžem "dvorových" psov a ľudí čo majú psa v dome do jedného vreca.. len reagujem na "uvedomelú" reakciu ako všetci bytoví psi sú týraní a chodia zásadne len okolo baráku sa vysrať...))

martina803
autor
28. máj 2022

@akbara77 ďakujem za váš príspevok, no nenašla som v ňom akosi odpoveď na moju otázku. Myslím, že náš psík je spokojný aj v byte, má všetkého, čo potrebuje, dostatok, nemusíte sa strachovať. Pekný deň prajem.

martina803
autor
28. máj 2022

Ďakujem všetkým za odpovede, tak budem trpezlivá a snáď to natrénujeme 🙂

54tinka54
28. máj 2022

@akbara77 týranie zvierat? Veď tie bytové psy si žijú ako v bavlnke. S majiteľom je v podstate stále, keďže zdieľajú byt. Skôr väčšinou je to tak, že kto má rodinný dom, kúpi si psa, dá ho do voliéry, v tom lepšom prípade ho cez deň pustí na dvor, však nech si trochu pobehá. Ale ten pes je väčšinu času sám. Potom sa čudujú prečo pes robí diery do plotu alebo “záhradkárči.”
Samozrejme česť výnimkám.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ropucha6
28. máj 2022

@martina803 hlavne naozaj ziadne ovacie ohladne odchodu a prichodu. Nam to dost pomohlo nerobit ziaden rozruch.

buberova
29. máj 2022

@54tinka54 síce mimo témy ale bytový pes neviem či je s majiteľom stále hlavne keď idú majitelia na 9 hodín do roboty 🙂

54tinka54
29. máj 2022

@buberova samozrejme mimo práce.. veď aj pes čo behá po dvore tak je počas pracovnej doby majiteľov sám.. rozdiel je v tom, že keď sa majiteľ bytového psa vráti domov, tak ten pes je odvtedy s nim nonstop.