Dobry den chcem sa spytat vas co mate domceky a vo dvoroch macky. My nemame ani psa ani macku, no nakolko vidim, ze mame dost mysi uz dlhsie uvazujem o macke. Noa zrovna sme zbadali oproti v dome kde nikto nebyva susedkynu macku aj s macencami. Ma ich tam niekede za tym domom a nosi im mysky. Ako by som dosiahla toho aby sa nejake maciatko u nas zabyvalo? Myslim na dvore. Nechcem ju moc tahat do bytu aspom zatial, ale chcela by som aby u nas nejaka mala svoje uzemie. Poradite mi? Ta suseda ich chodieva krmit a mam dojem ze ich chce nalakat a potom utopit, lebo ta macka je jej a viem ze to robieva, ked sa jej okoti tak ich chodi utopit...
@polacka odchytiť mačiatka cudzej mačky je dosť problém, ak ťa mačka nepozná. Spýtala by som sa susedy a skúsila s ňou spolupracovať a vypýtala by som si od nej mačiatko, môžeš aj dve. Ak to budú dvaja kocúri, keď budú dospelí, jeden z nich aj tak opustí teritórium vášho dvora, poväčšine sa dvaja kocúri na jednom dvore neznesú. Ak to bude mačka, treba uvažovať dopredu, aby sa aj tebe nestalo, že budeš musieť riešiť 2x do roka nechcené mačiatka. Ak je suseda neprístupná, pouvažovala by som nad nejakým malým darčekom pre ňu, káva, čokoláda a tak.
Inak mačiatko treba nechať u matky dostatočný čas, aby sa neodstavilo príliš skoro, Príliš skoro odstavené mačiatka nemajú dobre vybudovanú imunitu, sú náchylné na zápaly očí a musela by si riešiť mačacie choroby. Príliš neskoro odobrané mačence od matky bývajú zasa zdivené, keď nie sú zvyknuté na ľudské zaobchádzanie.
@0silvia0 aha uz je mi to jasne, sak moze dojst aj s tymi malymi 😀 No co sa tyka susedy, je to stara babka premudrela a cela ulica sa jej zvacsa vyhyba, lebo to debata s nou je nadlho...Ona by mi ho dala bez problemov sak my sa bavime normalne ked sa stretneme. Zatial som to skusila tak ze som dala von misku so zbytkami a koleckom sunky, ale stale je to tam... Noa zatial co som videla tie male tak videla som dve a behaju tam a su asi tak mensia polovica vzrastovo od tej samice, uz celkom take zivotaschopne by som povedala...Nemam predstavu dokedy ostavaju pri matke
Skús im naliať do nádobky mliečko, alebo trošička zemiakov čo zvýšia z obeda. nádobku nechaj tam kde chodia - na vašom dvore. A choď preč. Časom budú chodiť a budú odvážnejšie. Nádobku napĺňaj každý deň. Stačí málinko.Ja by som asi susedke povedala, že mám záujem o jej miňky či by nemohla ich dať.
@bonaqa2013 to je dobry napad 😉
@polacka myslím, že také 10-12 týždňové mačiatka by sa už mohli od matky odstaviť. Ak ti suseda mačiatko dá, treba ho prvé dni strážiť, aby neušlo zasa naspäť za matkou a súrodencami, treba sa mu venovať, aby si u vás zvyklo. Keď si bude isté, že bude u Vás nakŕmené, že je u vás v bezpečí, určite by malo zostať.
A inak treba tej macke urobit aj nejaky pelech? Alebo ako vlastne prespava taka vonkajsia macka?
@polacka no vidíš, ako si ľahko prišla k celému stádu mačiek 😀 😀 😀 toľko si ani nechcela 🙂
Moji rodičia mali vždy kopu mačiek, na zimu im urobili pelech z kartónovej krabice vystlanej nejakou starou dekou, vetrovkou atď. Ideálne na nejaké miesto, kde nefúka, neprší, nesneží a čo najbližšie pri vchode do domu, mačky sú rady čo najbližšie pri človeku. V zime ich ale nechávali aj občas prespať na gauči a zohriať sa, ale na noc ich väčšinou vyhodili von. Niektoré mačky sa zohrievali tak, že ležali priamo na radiatore 😕 , ale to museli mať aj vo vnútri mačací záchod. Každá mačka sa viac-menej je schopná naučiť aj na vnútorný záchodík, keď sa to naučila naša králičica, naučí sa aj mačka.
Inak keď chceš krajší pelech, dá sa aj kúpiť normálne v predajni, kde predávajú krmivá a potreby pre zvieratá.
mačky spávajú po povalach a v kurínoch, kdekolvek kde dá skryť. Ak jej urobíte pelech, možno sa jej bude pozdávať, skor by som jej umožnila vstup hlavne na noc, do volne prístupného priestoru bez prievanu, kde neprší.. trebárs povala, a pod Rozhodne by som mačky nekmila zemiakmi, aj kravske mlieko môže spôsobiť koliku.. radšej skuste granulky, alebo masové zvyšky z kuchyne. A hlavne si dajte mačku aj kocúra vykastrovať, predídete tým mnohým problemom do buducnosti (teda ak vám záleží na zvieratku, ktoré bude obývať váš dvor) mačka bude rodiť do nemoty a bude sa vysilovať, a jej mačiatka budú nechcene túlave zvieratká, ktore zrazí auto, alebo pokapú na choroby a nekastrovaný kocúr sa bude túlať, čo zvyšuje riziko zrazenia autom, bude hladať mačky na spárenie, bude často bojovať o teritorium s inými kocurmi, čo býva spojené so škaredými zraneniami, hrozí infekcia a aj smrť. Držím palce, aby ste našli mačičku a nech sa aj jej u vás dobre darí 🙂
@0silvia0 ona uz u nas bola, dala som jej tam tu sunku a hned bolo po nej tak som jej tam dala este dve kolecka a tiez do 10 minut bolo fuc, tak som jej dala este rybaciu konzervu ale ta tam stale je, tak uvidime...aj pelech som jej spravila, som zvedava ci tam ten pelech nebude dva roky nedotknuty
@polacka skús tuto https://www.modrykonik.sk/group/6052/ 😉
@polacka treba lákať jedlom-krmiť pri vašom baráku..ako staré sú tie mačatá?ak si zvykne chodiť k vám po jedlo, treba ju lákať ale zbytočne neplašiť..po čase k jedlu privedie aj mladé..ale bacha, mačky mávajú min 2x do roka potomstvo, takže aj s tým treba niečo robiť..nie len chovať, ale aj zamedziť množeniu.. 😉
@polacka nedavaj mackam kravske mlieko, maju z toho srajdu. ked dokrmit, tak ciste maso, zeleninu trocha. ani skroby by velmi macky nemali,mucne jedla uz vobec nie. vyse troch stvrtin stravy u maciek ma tvorit maso ... ale ked su vonkajsie, zabezpecia si aj same. ja mam macku doma, ja jej regulerne varim, alebo kupujem macacie zradlo ... da sa aj lacnejsie,tie macasie salamy, kapsicky, ako mnamka na zaciatok pre tie tvoje, ako som pisala,oni si uz potom ulovia, ked su vonkajsie ... inac mozesim davat aj surove odrezky (z kuraciny, hovadziny) aspon v nich podporis lovecky pud na surove maso 🙂
pelech - na zimu by sa im zisla bud zateplena budka na prespavanie, alebo nejake teplejsie miesto v sope. budku radsej vystlat senom/slamou, nie handrami,do tych sa spotia ..
a ked ich/ju uz budes mat na dvore, zvaz minimalne odcervenie, alebo aj ockovanie. ale to odcervenie minimalne.
Náš Murko spí na terase. Dala som muj tam polystyrén zo zatepľovania, na tom má asi 3 malé ale dosť hrubé deky. keď pred 2 rokmi boli mrazy -15 a viac, tak som ho dávala k rodičom do kurína. v zime treba lepšiu stravu, aby sa vytvoril hrubší podkožný tuk.
Tak isto aj so psom, len ten je vo voliére, do kurína nejde, ale v zime mu treba lepšie žranie.
@polacka naaa či či či 😀. Ved chod do utulku a vezmi si mača.. začni ho krmiť a už ostane u teba.