Ako nájsť ubytovanie v Anglicku a spokojne tam žiť?

zabatinko
20. okt 2011

Ahojte,chcela by som sa spytat par veci ohladne zivota v Uk.Pred 2 rokmi som sa vratila z Uk na Svk,pracovala som tam rok.Teraz po dvoch rokoch som sla na dovolenku do Uk si pozistovat par veci ohladne zitia v UK,no velmi som toho nezistila.To ze som prisla do Uk po 2 rokoch a ten odpracovany rok sa mi nepocita,to ma sokovalo.Takze keby idem teraz do Uk,zacinam uplne odznova zo vsetkym.Viete mi niekto poradit ako to tam teraz je??Mam 2 rocnu dcerku,ako najst vhodne ubytovanie atd.aby sme spokojne zili??Dakujem za kazdy prispevok.

hajanka
20. okt 2011

ja som zila 3 roky, mama 6 rokov, roky odpracovane sa zapocitavaju, normalne aj dostavala davku v nezamestananosti vymeranu z toho platu ked sa vratila na SR (len s tym je kopa vybavovania), zmluvu mala normalne dolozenu na prislusnom UP.
Co sa tyka systemu, nie som si 100% ista, ale myslim, ze ak mas vybavene National Insurance nemusis na novo ziadat, ani Home Office, rovnako ani ucet v banke, ak to vsetko mas. Ak nie, urcite to bude potrebovat, ak tam chces pracovat.
Ubytovanie, no najskor musis mat jasno aky typ ubytovania chces a za kolko - nejaku hranicu. Rozdiely su obrovske v roznych mestach, lokalitach, v centre, mimo centra, zalezi od velkosti, od typu najmu, od vybavenosti domu... od poctu najomcov, atd... najlepsim sposobom su kamarati (prenajatie si izby v dome), ak ziadnych nemas, tak najlepsie bude ak zajdes do Letting agents, agentury v danej lokalite a informujes sa priamo tam, alebo budes sledovat inzeraty. No bezpecnejsie to je cez agenturu. Dolezite je byvanie si najskor osobne pozriet, dohodnut si stretnutie, kludne aj viacero stretnuti a prezriet si viac ponuk.

Skus sa opytat aj tu:
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/socialny-system-v-uk-materska-a-pod-poradte/

zabatinko
autor
20. okt 2011

@hajanka Ahoj,dakujem za informacie.Mne tam bolo povedane ze ak si dlhsie ako 2mesiace vycestovana,vsetko zrusia.Insurence number mam,home office nemam,nejak som ani nepotrebovala.Pracovala som cez agenturu a tam sa len opytali ci mam a ked nie mam si dat spravit a dlaje som pracovala.S tym vybavovanim,viem ze je toho neurekom.Praveze ked som bola teraz v Uk,vsetci boli porozlietany,tak sme museli byvat v hoteli.ale su nenormalne predrazene-100libier na noc.Do Uk sa chcem v january vratit ako slobodna matka s dietatom,chcem tam zostat natrvalo zit.Nevies este nieco blizsie poradit?dakujem .

hajanka
20. okt 2011

Zaregistrovat sa do Working Registration Scheme na Home Office sa potrebujes aj ked pracujes "len" cez agenturu, ja som takto zacinala cez agenturu a tam nam dali 2 mesiace na zarobenie aby sme sa mohli zaregistrovat, inak bol vyhadzov z agency, ale vraj musis byt zaregistrovana ak si rozhodnuta pracovat v UK dlhsie ako mesiac.
Potom som nastupila do inej prace full time na contract a zamestnavat to vyzaduje, vlastne kazdy zamestanavat to vyzaduje, bez neho sa nezamestnas, len niektore agentury su benevolentnejsie, ale raz to tak ci tak pride, urcite je potrebny pre legalny pobyt, lebo moze byt kazdy zamestanavat za to pokutovany vo vyske niekolko tisic £ a to nikto nechce. Musis sa na neho zaregistrovat pri kazdej novej praci (ale len pocas prveho roku, po roku uz nemusis a plati ti u kazdeho zamestanavatela a ziskas plne prava volneho pobytu v UK), ale platis len raz, prvy krat. Inak to moze za teba spravit aj zamestanavatel. Vtedy som za neho dala nejakych £90 (pred 4 rokmi) ale viem ze sa to kazdym rokom zvysuje o nejaku dvacku asi a dostanes certifikat ktory ta opravnuje pracovat u konkretneho zamestanvatela a preukaz. Zaroven ked chces ziadat o housing benefits tak ho musis tiez mat. Rovnako ako National Insurance. To su dve najzakladnejsie veci ktore by si mala mat ak tam chces zit. Bez National Insurance si nevybavis ani ziadne benefity.

V hoteli to urcite nie, to sa neda 😉 to si mozes rovno landlordom prenajat dom a vyjde ta to lacnejsie 😉
Ja som zila tiez sama s drobcom 😉 ale byvali sme v dome spolu s mojou mamou, jej priatelom, sestrou, bratom, takze taky rodinny domcek, myslim, ze sa to da super zvladnut, teda oooovela lepsie ako na SR. Aj co sa prace tyka, je viac pravdepodobne ze si najdes hoci aj part time a stale mas cas aj na dieta a mozes si to skombinovat so skolkou tu pracu, osobne som sa stretla s privetivym pristupom co sa tohto tyka.
Urcite budes chciet ziadat o benefity, Child Benefit a Tax Credit (Working Tax Credit), este som mala aj Lone Parent Benefit. Ked budes mat vsetky potrebne doklady, tak o to poziadaj cim skor, Application Form ti daju v kazdom Job Center, alebo aj na nete, ci telefonicky mozes poziadat, vyplnit a odoslat. Na vybavenie som cakala rok, vyplatili spatne vsetko naraz, len je dolezity ten datum od kedy poziadas, tak cim skor tym lepsie.
Neviem, co este by si chcela vediet.

hajanka
20. okt 2011

Este co sa tyka toho ubytovania, je dolezite vsimat si kazdy detial, vyskusat vodovodne kohutiky, steny, zatekanie, plesen a vlhkost (veeeeeelmi caste u nich), podlahy, aj komplet vsetky detaily a kuty, na vsetky nedostatky vopred upozornit (inak ich pripisu tebe a mozu vymahat £ za skodu) a ziadat vopred o ich odstranenie este pred nastahovanim. To sa tyka aj toho ked budes chciet prenajat len izbu v dome. Vopred je nutne zaplatit deposit (zalohu) vacsinou vo vyske jednomesacneho najmu. Zaloha sluzi na pokrytie pripadnych skod, alebo nezaplatenia najmu, ak je vsetko v poriadku tak sa ti na konci vrati. Pri podpise zmluvy o najme je dolezite si ju kompletne celu v pokoji precitat Tenancy Agreement (aj ked ide share house, o prenajom len jednej izby v dome, relativne lacne ubytko - no osobne vobec neodporucam samej matke s malym dietatom a cudzimi ludmi, vedia sa hrozne veci diat, aj ked urcite je velmi tazke najst si samostatne ubytovanie lebo je o dost drahsie, ale mozno aspon nejaku kamozku a mensi bytik alebo domcek 1 bedroom, bez zariadenia, zaklad si lacno kupis na zaciatok aj v Argose, alebo vypredaji), overit si na aky cas je zmluva viazana, vacsinou je to fixny cas pol roka alebo rok, za tento cas ta nemoze landlord vystahovat (ak si dobry najomnik 😉 ), ci je mozne zrusit najom skor, ak, tak ci je nutne vyplatit komplet najom za zvysne mesiace, alebo aka je vypovedna doba pri predcasnom ukonceni najmu , pripadne co je povinnostou landlorda a najomnika, ake mas ako najomnik prava, ake skody si moze landlord od teba ako najomcu vymahat... atd, to su detaily na ktore sa vacsinou clovek pozrie blizsie ak sa uz ocitne v probleme. V kazdom dome maju realitky (aj landlord) povoleny max. pocet osob, kt. sa nesmie prekrocit.
Inak, ubytovanie je asi jedna z najhorsich veci v Anglicku.

andreaandca
15. júl 2015

Pre vsetky Zeny a mamicky v Anglicku UK.Pripojte sa k nam.Fbookova skupina.Rady, pomoc, stretnutia v UK.
https://www.facebook.com/profile.php?id=7116405...

andreaandca
13. jan 2016

Pre vsetky Zeny a mamicky v UK.Pripojte sa k nam.Fbookova skupina.Rady, pomoc, stretnutia v UK.
https://www.facebook.com/profile.php?id=7116405...