Ako nájsť rodinu, ktorú nepoznám?

27. mar 2020

Ahojte,
nejaký čas sa snažím nájsť čokoľvek o rodine môjho otca, ktorého som nikdy nevidela.
Mám o ňom základné info, ako miesto a dátum narodenia, miesto a dátum úmrtia, tak isto mená a dátumy jeho rodičov, plus mená súrodencov. Viem, kde mali trvalý pobyt ako deti, kam chodil na ZŠ a SŠ a kde mohol asi pravdepodobne cca 2-3 roky po škole pracovať.
ALE, neviem sa vôbec dopátrať, kde teraz žijú jeho súrodenci, v akých mestách. Boli 3 dievčatá, tie sú určite vydaté a majú zmenené priezviská. Je aj jeden brat, ale kde? Po všetkých, ako keby sa zľahla zem.

A teraz to príde 🙂 Chcem Vás poprosiť, veľa z Vás tu máva super nápady a rady...
Ako by ste postupovali, ako nájsť štyroch súrodencov, kde hľadať? Najstaršia sestra by mala mať teraz 73 rokov a tipujem, že boli narodení po dvoch rokoch od seba.
Archívy, ale kde, aké?
Vychádzajme z toho, že matriky nespolupracujú, lebo GDPR.
Mne ide prioritne o to, aby som sa dostala k fotkám rodiny, aby som čo to vedela o tom, ako žili.

Spolieham sa na Vaše nápady 🙂 Ďakujem 🙂

juliet86
27. mar 2020

napr na fb je skupina hladame stratenych pribuznych a kamaratov. ma dost clenov zacni tam

autor
27. mar 2020

@juliet86 Tam svoj príbeh a hľadanie zdieľam, ale tadiaľ cesta moc nevedie, nikto tú rodinu ako keby nepoznal alebo tí čo poznali na FB nie sú.
Potrebujem naozaj rady, čo sa týka archívov a nejakých úradov.

trinneo
27. mar 2020

Statny archív v Bytči, viem ze tento sa dost vyuziva, ked ako advokati hladame nejaktch pribuznych... Skus tam a matriky by mohli spolupracovat, pretoze si vlastne pribuzna, takze disponujes informaciami, ku ktprym by si sa asi inak velmi nedostala.. Ale popravde neviem ako po novele GDPR to je s uradmi...

jajka71
27. mar 2020

Sratny archiv,alebo kontaktovat obecny/mestsky urad v mieste bydliska, o ktorom viete, prip. Si niekedy urobit vylet na adresu, kde byvali a popytat sa tam prip.kontaktovat fb stranku toho mesta alebo obce a dat vyzvu na nastenku...pripadne na fb dat to priezvisko a miesto bydliska a oslovit daneho cloveka s rovnakym priezviskom (ak nejde o brutal frekventovane priezvisko). Mozno bude vediet...generacia 70plus nieje vyrazne zastupena na fb ale deti a vnucata sa mozno podari najst cez stranku mesta/obce kde byvali. Zakony toto stazuju, je este moznost oslovit sukr.detektiva ci spolocnosri, ktore sa zaoberaju tymto...ale to bude drshsie ako vypisat vyzvy. Na mail i vyzvu vam vedia hadam odpovedat.

autor
27. mar 2020

@jajka71 Výzvy na FB sú, aj v skupine, kde sa hľadajú ľudia, aj daných miest, ktorých sa to týka. Bez šance. V mieste pôvodného bydliska nebýva už nikto a kde bývaju netuším.

jajka71
27. mar 2020

a menovcov ste nehladali co maju bydlisko tam kde vasi mali ste nehladali?

autor
27. mar 2020

@jajka71 Nikto tam nebýva z rodiny, to je overené.

jajka71
27. mar 2020

a obecny urad kontaktovat, kde sa prestahovali vam nik nepovie?

autor
27. mar 2020

@jajka71 Nie, je to viac ako 40 rokov, bolo ich 5 súrodencov a každý je niekde inde.
Tadiaľto cesta naozaj nevedie.

brusnatanecnica
27. mar 2020

ak mas bydlisko, skus tam ist osobne a popytat sa starych ludi na ulici, skocit do blizkej krcmy? 🙂. vies sš, skus zistit byvalych spoluziakov, mozno sa daco zadari. iste maju stretavky, dakto snad este zije ...

autor
27. mar 2020

@brusnatanecnica Ako mám zistiť bývalých spolužiakov? To presne chcem, len potrebujem poradiť ako 🙂

autor
27. mar 2020

@brusnatanecnica Ešte doplním, že som na učilište napísala mail, ale bez odozvy, zjavne tam nikto teraz nie je alebo nemajú záujem komunikovať.. Iný nápad?

brusnatanecnica
27. mar 2020

teraz ti iste neodpisu, snad ked sa situacia zmeni.
mozno miestne noviny, kratky inzerat... hladas absolventov z rokov...,

autor
27. mar 2020

@brusnatanecnica Ten inzerát by možno stál za pokus, toto mi nenapadlo 🙂

iva812
27. mar 2020

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:S3H... - Na tejto stranke som sa dopracovala k mojim predkom do cca 19 storocia 🙂 - su tam odfotene knihy matrik. Pisem ti to ako zaujimavost, lebo predpokladam,73 rocný príbuzný tam asi nebude.

lintu
27. mar 2020

Možno by stálo za to, napísať priamo aj sem niekde, koho to vlastne hľadáš. Sú tu ľudia z rôznych kútov Slovenska. Niektorí majú o druhých bohaté znalosti :D

autor
27. mar 2020

@iva812 Bohužiaľ tam nie sú ani starí rodičia, ktorí by mali tento rok 100 a 96 ☹

jajka71
27. mar 2020

A inzerat do katolickych novin? Generacia 70plus cita aj toto periodikum a mozno sa najde niekto kto klan pozna a poskytne info...

jajka71
28. mar 2020

Nad ranom ma napadla este jedna moznost existuje virtualna prehliadka cintorinov zadate meno a priezvisko datum narodenia a umrtia a vyhodi vam cintorin....ci sa dany ludia najdu nvm, mozno je to morbidne...,ale potom oslovit spravu daneho cintorina, kto plati za hrobove miesto. Prip. Kto plati za hrobove miesto vasho otca. Nvm. Ale tak mozno zistit koho nenajdete. Niesu vsetky cintoriny spracovane zrejme, ale ja som tak nasla uz hrobove miesto spoluziaka i pribuznych a to som generacia 30plus.