Ako na odstránenie povlaku z čierneho gratinového drezu?

andrea1815
17. feb 2020

Dobrý deň mam čierny gratinovy drez v kuchyni a vytvoril za mi v umyvadlovej časti na dne bledy povlak. Asi je to vodny kameň ale nejde to ničim dole. Je pravda že to nečistim uplne pravidelne ako by som mala hlavne niekedy cez noc ked tam necham riady, to to zhorsuje. Da sa to vycistit ale nie je to uplne 100 percentne a o 3 dni je povlak naspäť. Prosim vas čim to cistite, tie ktore ho mate? Prosim o rady majitelky tohto drezu, a nemam v plane ho meniť. Ďakujem

adrianna1508
17. feb 2020

@andrea1815 fixinela mi zabrala, opatrne nechat par min podobit sledovat ale krasne vycistene a uz asi 2 mesiace pekne bez usadenin. Mame cierny kameninovy asi ako ty a na casti kde odkvapkava riad tam sa mi robili biele flaky, kamen.

janne318
17. feb 2020

Skús zohriať ocot zhruba na 50°-60° (cca 2-3l - tak aby bolo zakryté celé dno), zaštupľuj umývadlo a vylej ho doň. Pridaj sódu bikarbónu (na 2l octu 100g) - nezľakni sa, bude peniť, a nechaj to takto pôsobiť kľudne aj celú noc. Ak je to vodný kameň, malo by pomôcť. Ak sú to ale usadeniny tekutého prášku alebo niečoho podobného, ocot nepomôže. Tie treba jedine nejako dostať von z tej povrchovej štruktúry (mäkšou kefou napríklad).

arianna25
17. feb 2020

Ocot a potom detsky olej votriet

lentilkaxxx
17. feb 2020

Mne to robí navrchu, keď tam občas necháme odkvapkať riad. Štandardné prostriedky nezabrali, len priemyselná chémia pre potravinárov Sani- Finktec 62. Neriedený. To jediné zožerie vodný kameň aj na bordovom sklenom umývadle. Bez poškodenia

ikonica
17. feb 2020

Len tak btw je to graNITovy drez

andrea1815
autor
17. feb 2020

@ikonica vobec som si to neuvedomila jasne ze granitovy

nelinkabublinka
19. feb 2020

Ja mam tiez cierny silkgranitovy. Pouzivam duck fresh ci ako sa to vola, cistit na WC. Dam hrubu vrstvu, porozotieram, necham posobit. Potom vydrhnem, poutieram do sucha s papierovou vreckovkou a natriem olejom. Pouzivam taky na nerezove povrchy, ale ked nemam tak aj obycajny slnecnicovy. poriadne ten olej tam votriem s papierovou utierkou, tak aby tam zostal len mini film a ten drez je ako novy. Krasne sa leskne.

karo77
23. feb 2020

ja pouzivam denaturovany lieh, lacne a ucinne

ela_79
23. feb 2020

@karo77 pulirapid je silnejší ako fixinela ale njviac ste viac sa mi osvedčili biele nanohubky z DM.

andrea1815
autor
24. feb 2020

@nelinkabublinka prosim vas mozete mi vysvetlit preco sa tam dava na konci ten olej? Tomu uplne nechapem