Ahojte žienky, zobrala som si darované mačiatko , jeho mama porodila mačiatka na povale u susedov odkiaľ mačička pochádza, a teda nemala žiadny kontakt s ľuďmi, teraz keď je už väčšie tak mačiatka mama doniesla ale je veľmi plaché a bojazlive, boji sa ľudí. U nás mu nič nechýba , stále má čo papať, je v teple , a určite bude mať 100% lásku. Neviete prosím poradiť ako ho naučiť byť menej bojazlive? Nedá sa naň jednoducho ani chytiť 😔
@marlent dnes prvý deň
Len cas, krmenie, bezpecnost domova, ono sa udomacni a zvykne si.
Ved prvy den je absolutne nic. Obrovsky stres, zmena miesta, bez matky, bez surodencov, medzi ludmi na co ani zvyknhte nie je....
Skuste chvilu zit "normalny" zivot popri maciatku, nevsimat si ho a nenutit ho do kontaktu. Ked zisti, ze mu nic nehrozi, postupne si ten vztah vybudujete.
@autorka skús prosím uviesť jeden dôvod, prečo by ste ho vôbec chytali? A ešte prvý deň? 😳
Mačiatko treba pustiť dnu, ukázať kde je jedlo, voda a nechať tak. Ak sa udržuje na jednom mieste, tak misky a toaletu premiestniť tam, treba počítať s tým, že nehody mimo budú. Za pár dní priniesť hračku napr. pierko na paličke a skúsiť sa hrať. Ak to nepôjde, nechať tak. Pred jej očami dávaj jedlo do misky a odíď. A takto dookola až kým nepríde samé. Vychovala som takto dvoch divých kocúrov. Jeden za mnou po necelých dvoch týždňoch prišiel na toaletu a začal sa mi obtierať o nohu, vtedy sa prelomili ľady. Druhý bol schovaný pod posteľou a časom bol bližšie a bližšie až kým mi nezačal liezť popri nohách pri varení.
Proste si ho nevšímajte a určite ho nenaťahujte na ruky a to hlavne ak sa bojí, čo je prvý deň prirodzené. Samé si musí poobzerať okolitý svet a odsledovať si vás. Vybuduje si dôveru a príde.
Tak ako píšu baby dajte mu čas. Prvé dni si ho nevšímajte. Nech ma prístup k vode a jedlu. Ak sa schováva napr pod gauč dajte mu jedlo tam.potrebuje čas.
Neskor ho skúste nalákať na hru, šnúrky pierka na paličke to mačky milujú.
No to je živý tvor, nie hracka. Nechať na pokoji, ono si zvykne postupne. Jedna z našich mačiek prežila prvé 2-3 týždne u nás strcena za gaučom. Vychádzala len v noci za jedlom, vodou. Teraz je to najväčší maznak. A to už predtým bola zvyknutá na ľudí. Je u vás prvý deň, neznáme prostredie, vzali ho od matky, boji sa o svoj život. Je to absolútne prirodzená reakcia. Keď pochopí, že mu nič zle nehrozí, začne sa správať inak
Daj mu čas, my keď. Sme doniesli mačku tak teiz bola prvé dni len schovaná v noci sme. Len počuli ze šla žrať....
Potom sme doniesli mačiatko tak isto len s tým. Ze keď sme videli ze hrabka do podlahy som ho odniesla do záchoda, po dvoch razoch už šla len do záchoda,
Ona si musí zvyknúť na nové prostredie a ľudí... Okrem toho mačka nie je pes ze zavoláš a ona príde, mačka si vyberie ku komu príde a ku komu nie na hranie a hlavne maznanie
Je to preňho obrovská zmena a je vydesene… Ideálne si ho veľmi nevšímať, ponúknuť vodu a papať ale umiestnene niekde na tichom mieste. Ísť na ňu pomaly, potichu, hovoriť tichým hlbším hlasom. Hlavne na ňu nevypustiť hneď deti, svojim hlasným nadšením by ju vydesili a trvalo by celé zvykanie si dlho. 🙂
Ahoj, ako to u Vás dopadlo? ja som doniesla pred 4 dňami tiež 5-6 týždňového kocúrika nájdeného na obrovskom parkovisku, kým spí (v krabici alebo pri dcére v deke na stoličke) vyzerá byť kľudný a v pohode, ale keď sa dostane na zem okamžite sa uteká skryť a nepríde za nami. Vždy ho my "odchytíme", dáme k miske, alebo do deky a potom už kľudne spí. No dúfala, som že to bude mojkáč...
Ako dlho je u vás?