Ahojte, nie som matka ale dcéra. Mám 13 a už sa asi mesiac snažím presvedčiť maminu na to, aby sme si kúpili ježka. Jediný argument, ktorý moja mama má je, že nechce doma zviera. V minulosti som mala škrečkov, proti ktorým tiež najprv protestovala a potom si ich obľúbila. Prosím skúste mi tu poradiť ako na ňu.
Myslis,ze ten jezko je v byte stastny?
@jezko250 keď je niekto proti zvieratám, nie je veľmi dobre hrotit to, aj keď nechápem, ved snáď je oňho jednoduchšia starostlivosť ako o psa, mačku. Nemáš babku v dome kde by si ježkov mohla kŕmiť, pozorovať? Moji rodičia takto už majú aspoň dvoch kamošov v záhrade. Chodia na večeru vždy v presnom čase. Aj keď myslím, že tebe pôjde o bieleho ježka z chovu, či pod.
@jezko250 ahoj, ak ti môžem odporučiť, zváž veľmi dobre či chceš naozaj ježka. Mne pred mesiacom zomrel a už by som nechcela. Áno je to pekné, zlaté, ale má to aj nevýhody. Keď sa chceš oňho dobre starať, tak potrebuješ veľkú klietku, kvôli pohybu, určite nie akvárko, alebo nejakú krabicu plastovú, veľký kolotoč a ver mi, že ježka je dosť v noci počuť. Prvé 4 mesiace keď som ho doniesla sme si museli zvyknúť. Celé noci som nespala, lebo ježko behal, hrabal a keď hrabe, tak sa všade práši. Tak isto neni to zvieratko na pár rokov ako škrečok a treba sa mu venovať. Keď niekam pôjdeš na pár dní kto sa oňho bude starať? Keď mu niečo bude, budeš mať na veterinára? Pokiaľ ho chceš ale chovať v podmienkach, kde mu nebude dobre je to na tebe, ale ježko potrebuje veľa priestoru a robí dosť neporiadok. Ja len aby si vedela do čoho chceš ísť. A keď ho chceš z chov produktu, tak na to rovno zabudni, treba kupovať od chovateľov.
No ani ja by som ti ho nedovolila, tebe ostava len presviedcat mamu, alebo pockat, kym vyrasties (a potom to mozno pochopis a vyberies si nieco ine)... mamina si asi vie predstavit co to obnasa... Jezko nie je lacna zalezitost a je aj haklivy na ochorenia, nie je to maznacik (taky typicky), aj ked je vraj priatelsky. Je to nocny tvor a potrebuje vela behat, cize vybeh mu musis zabezpecit doma (okrem teraria), co by som ja doma nezvladla veru :D
Keby moje dieťa v 13 chcelo ježka, tiež nedovolím. Možno som v tom tvrdá, ale proste zviera do bytu nepatrí..mama je reálna, ježko nie je.az tak bežné zvieratko, plus obvykle to baví tak par týždňov, mesiacov a co potom? Ok, možno si ozaj zodpovedná a starala by si sa poctivo, ale keď mama raz nechce, nepohnes tým Môžeš ju skúšať presvedčiť, možno povolí, ale môže byť aj tak, že jednoducho musís ty ustúpiť. Predsa len, si ešte dieťa, závislá od rodičov, a tak musíš posluchnut keď nie, tak nie
co keby si miesto vlastneho jezka chodievala do utulku vencit psiky? pokojne aj s mamkou. alebo sa s mamkou dihodla ze by ste poskytovali docasky tzv docasnu opateru psikom/mackam/jezkom/skreckom ?
Do domu so zahradkou by som ježka veĺmi uvitala pre potešenie, pripadne, ak mate kilometrovu terasu, ale do izbičky?.
Je to nočné zvieratko, cez deň spi, vylieza v noci, robi hurhaj,predpokladam, že po tyždni ťa omrzí
O zvierata sa treba starat a deti vacsinou chcu vsetko, ale ked pride na starostlivost tak ich to prestane bavit :/
@mirkava ale ona myslí asi afrického ježka
Dones ho domov a oblubi si ho 😀 moji surodenci to tak robili. Neviem,co je zle na jezkovi.
syn tak tiež domov doniesol psa. šteniatko. Po dvoch týždňoch sa už o psíka ani neobzrel. A tak už viac ako 10 rokov kŕmim psa, čistím mu búdu , voliéru a chodím s ním na prechádzky...
@deti95060810 to si bola riadne makka. Ja by som ho chytila za golier a volieru by isiel vycistit. A rano by tiez vstaval a vencil...
@simuskaaa123 nejak nemam prehkad v tychto zvieratkach.... ale nemali by niektore druhy zvierat ostat v prirode?
@mirkava niektoré určite hej.. Ježka by som aj ja brala. Ale kolega hovorí ze nič moc. Že on ho má a ze len spi
@mirkava kazde zviera by malo byt vonku a v prirode,ale uz ked sa predavaju,tak im je lepsie u niekoho doma ako niekde v terariu. Tiez nie som zastanca chovu v byte,nemam rada ani skrecky,je mi ich luto. Ale patri to k zivotu,aby malo dieta zviera a vedelo sa postarat,ked nie,ma smolu,dalsie nebude. V 13 uz baba hadam ma nejaky cit starat sa
@stanulienkat podla mňa ak má dostatok priestoru na behanie, tak áno🙂
@karolinakr máme záhradu, takže s tým by nebol problém
Počula si už také porekadlo...môj dom-môj hrad? aj môj syn v tvojom veku chcel myš..má smolu,musí si počkať, kým bude mať svoj byt.