Ako kontrolovat zlosť?

hankab
3. mar 2023

Tie ktore ste v dlhodobych vztahoch, manzelstvach - ako to robite, ze po 10-20 rokoch a vsetkych nezhodach za tie roky nemate chut sa rozviest? 🤣

Mame s priatelom pekny vztah, hadame sa malicko, ale obcas nas aj drobnosti vytocia do vyvrtky. Vcera sme sa pochytili za hlupost (nebudem to rozpitvavat, bola to len nepodstatna vymena nazorov), no obaja sme zostali tak vytoceni, ze nas caka “krasny vikend”.
Ja osobne mam ten problem, ze pri kazdej hadke mi hned napadaju myslienky typu: naco som vobec vo vztahu, nemusela by som riesit taketo blbosti. Pritom sa lubime, je nam spolu dobre, nemame ziadny dovod na rozchod.
Mala som to rovnako aj v predoslych vztahoch, pri kazdej hadke som mala chut zutekat zo vztahu.

Ma tu niekto podobny problem? Ako s tym pracovat? Bojim sa ze raz to v zapale nervov prezeniem a zutekam na vikend prec niekam daleko, a potom to budem lutovat..

tanyan
3. mar 2023

Problém vidím skôr v tom, že nekomunikujete konštruktívne, ale pravdepodobne ofenzívne. Otázka je tiež, prečo je pre teba v tvojich predstavách útek riešením.
Ja som mala to šťastie, že partner mi pomerne skoro vysvetlil, že jeho nebaví sa hádať. Postupne som si uvedomila, že hádka je naozaj len stratou času a všetky tie chvíle, keď sú partneri pohnevaní sú len stratou času, ktorý sa už nikdy nevráti a mohol byť využitý (a prežitý) oveľa príjemnejšie.
Hovorí sa, že múdrejší ustúpi. V tomto prípade, keď ste už prekročili čiaru, tak urob službu sebe aj vzťahu a nenaťahuj tú nepríjemnú dohru - jednoducho to hoď za hlavu a zabudni. Možno to partnera prekvapí a bude spolupracovať. 😉
A potom si večer pri pohári vína môžete dať napríklad "predsavzatie," že vždy sa môže rozvášniť v rozhovore len jeden...

marca12
3. mar 2023

@hankab vekom je aj frekvencia hadok nizsia. My sa uz skoro ani nehadame. Pozname muchy jeden druheho,obaja vieme,kedy je vhodne ako zareagovat,kedy byt radsej ticho...a hlavne nie sme dvaja kohuti,vieme si priznat chybu,naucili sme sa komunikovat vecne a nerypeme do seba. Su chvile,kedy ma ide z neho slak trafit,ale to je moj osobny problem pocas pms.

hankab
autor
3. mar 2023

@tanyan my uz prave nemame 20 a hadky su u nas vynimocne. Nie sme vybusni, nikdy sme si nic skaredo nevykricali, ale akoby tie nervy z vymeny nazorov su hrozne velke a nevieme ich ovladat, ani jeden z nas. Neviem ako v tej chvilu mavnut rukou a nechat tie emocie bokom, hrozne sa vnutorne rozculim a vtedy ho viem len ignorovat, nie sa udobrovat. On to ma zial rovnako..

tanyan
3. mar 2023

@hankab Stopku si treba nastaviť skôr ako vnútri explodujú emócie. Keď prekročíš hranicu, už je neskoro. Výmena názorov je zaujímavé slovné spojenie, ale niekedy výstižné - keď sa snažíš vymeniť partnerov názor za svoj... Cestou je napríklad rešpektovať (alebo aspoň tolerovať) odlišnosť / rozmanitosť názorov.

h2
3. mar 2023

@hankab My sme také horúce hlavy, že sa tiež ľahko vytočíme. Ale u nás také, že sa včera (štvrtok) pohádame a máme kvôli tomu pokazený celý víkend, nehrozí. My sme v pohode a normálne sa bavíme už 5 minút po hádke. Treba sa proste cez to preniesť.

komplikovana
3. mar 2023

Vy sa hadate na tom kto ma pravdu? V emociach clovek prestane rozmyslat. Skus sa zamysliet nad tym, ci ti to stoji za pokazeny vikend. O to viac ak sa jedna o blbost.

viestta
3. mar 2023

Už mi celkom ide rozlišovať dôležité a blbosti. O blbosti ach sa nehadám a dôležité veci neriešim hladkou. A áno, občas príde výmena názorov, ale nezivim zbytočne dlhé výmeny názorov. Radšej odídem kým vychladneme.

reanda
3. mar 2023

tak asi by ste sa mali viac hadat, aby ste sa to naucili 😀 ono niektori ludia sa akoze vobec nehadaju, lebo svoju nevolu, alebo iny nazor radsej 'prehltnu', len aby sa nepohadali a potom sa to v nich nazbiera a ked uz sa to neda udrzat, tak sa vytocia kvoli blbosti tak, ze maju pokazeny (prinajlepsom) cely vikend
keby ste mali taky dobry a bezproblemovy vztah, tak sa takto pohadat nemozete.. zrejme nemate vztah bez problemov, len tie problemy nechcete vidiet a komunikovat ich