Ako jednať s arogantnými ľuďmi?

5. aug 2022

Baby ako s takýmito ľuďmi jednať?

Čokoľvek poviem, hneď ma musí dať "dole", všetko má lepšie, ja poviem, že som spokojná, že mám všetko čo potrebujem a odpoveď z druhej strany, že "to aj ja a ešte mám aj toto a toto". Proste za každú cenu ukázať aká je ona lepšia, všetko má lepšie ako ja, viac ako ja ...je vo všetkom lepšia, niečo mi nevyjde a hneď je to moja vina, lebo som ja tá neschopná. Čokoľvek sa mi stane je moja chyba.

panelacikova
5. aug 2022

nedá sa ti od tých ľudí odstrihnúť? proste sa s nimi vôbec nebaviť?

autor
5. aug 2022

@panelacikova Asi to je jediná možnosť.

autor
5. aug 2022

Napríklad v práci prepúšťali a bola som medzi nimi a hneď že je to moja chyba, že asi som nebola dosť dobrá a tak podobne.

alenah31
5. aug 2022

to nie je arogancia. To je povýšenosť, chválenkárstvo a podceňovanie - čo s tým chceš robiť? Buď jedným uchom dnu a druhým von, alebo sa naučiť "trefne" odpovedať a tým ju odrovnať alebo sa s ňou prestaň stýkať. Čo iné chceš poradiť?

panelacikova
5. aug 2022

autorka: celkom ti nerozumiem. prepúšťali viacerých, ty si bola medzi nimi a ostatní prepustení ti to vytýkali? že je to kvôli tebe? či ako?

danulicek
5. aug 2022

minimalizovať rozhovory s takými ľuďmi a ak sa nedá, tak odpovedať úplne základne, nerozvíjať ďalšie debaty 🙂 a druhá vec, vychádzam z vlastnej skúsenosti - ak ťa to štve a nejako nahlodáva, že či fakt si neschopná, či to nie je tvoja chyba, popracovať hlavne na tom 🙂 potom prídeš do štádia, keď ti to chválenkárstvo bude jedno a nebudeš sa tým ani zaoberať.

elizabet173
5. aug 2022

spojila si tu dve veci, jednanie s arogantnými ľuďmi a prepúšťanie z práce. Takým ľuďom sa vyhýbam a keď sa nedá, nereagujem, nech si rozprávajú, čo chcú. To prepúšťanie, tomu som nerozumela, ako si to myslela

autor
5. aug 2022

@panelacikova Nie, to jedna z rodiny mi povedala, že asi som nebola dosť dobrá keď som bola medzi prepustenými.

zmrzlinka2021
5. aug 2022

Súhlasim s @elizabet173 - arogancia a prepustanie su dve odlisné veci.

- ak vnimas dlhodobo niekoho, ze sa k tebe sprava skaredo, treba ho na to upozornit, nie naznacit ale slusne mu povedat, ze styl jeho komunikacie k tebe je neadekvatny, ublizuje ti. Ak bude v tom pokracovat, minimalizovat stretavanie s nim, formalne rozhovory, nič osobe
- druha vec je prepustanie - no vzdy najprv idú tí, čo nie sú pre firmu klúčoví, prípadne sú rizikoví alebo dlhsie s nimi nebol zamestnávatel spokojný. Nikto sa nechce a nie je ochotny zbavit šikovného zamestnanca ale chápem, ze sa ta to dotklo od danej osoby

isis234
5. aug 2022

Lepšie je málo so spravodlivosťou, ako veľké príjmy s nespravodlivosťou (Príslovie 16,8). Ak sa pred tebou nieto tak chváli, vyvyšuje, usmej sa naňho. To ho odradí. Ak vieš, že to, čo hovorí, nie je pravda,,, s úsmevom povedz.. "Sám tomu neveríš". Z pleca na pleco také reči.. jedným uchom dnu, druhým von-- také bzzzn... Ak stratíš prácu, povedz im. "To preto, lebo niekde na mňa čaká lepšia práca. Lepší kolektív ". Predstav si okolo seba biele svetlo, alebo dymové zrkadlo,, aby do teba nevošla ich zlá energia.... Ak by som si pripúšťala takéto reči,, bola by som hlbokou pod zemou...... nech si porozprávajú,,, čo im doma netolerujú...

autor
5. aug 2022

@isis234 Ďakujem pekne, veľmi ma to povzbudilo 🙂

h2
5. aug 2022

@zmrzlinka2021 Veď autorka to vysvetlila. Prepúšťanie bol len príklad: prepustili ju z práce a dotyčná arogantná osoba z rodiny jej šplechla, že je to jej chyba, že nebola dosť dobrá.
Autorka, ja by som reagovala blahosklonne: "Jasné, na teba nemám ani náhodou, ty máš vždy a všetko oveľa lepšie." "Jasné, teba by určite neprepustili, ty si dokonalosť sama. Na teba nemám." A milý úsmev k tomu.

portret7
5. aug 2022

S takými ludmi sa nikdy nebavím o sebe, vždy iba “ o počasí” a o nich, pytam sa ich, oni sa pochvália, odpivedam na všetko, že super, sikovny/a si a oni majú pocit, ako sme si super pokecali🤣 o sebe čo najmenej, a keď tak iba nepodstatné veci…

vlastnynazor
5. aug 2022

@zmrzlinka2021 a tak niekedy sa prepusta i inym meritkom resp.dlhsie vydrzia osoby, kt.vedia spravne taktizovat, manipulovat a vytvarat si tie spravne vztahy.
Ale ano v niektorych firmach sa prepusta podla toho, co firme kto prinesie/neprinesie.
Tiez som zazila prepustenie a potom mi holky z tej roboty hovorili, ze im to nedoplo, ked sa pri nich rozpravala riaditelova dcera (co cakala na moje miesto) s organizatorkami prepustenia vo fajciarni, ze kedy sa to konecne zrealizuje, aby uz mohla sediet na jej vysnivanej stolicke. A najlepsie natom bolo, ze potom ako sa tam uz dostala, ze jej pracovna napln bola lakovat si nechtiky atd, cize agendu si museli delit tie zvysne 2 a ze tam nevydrzala ani 2 roky a tatko riaditel jej musel vybavovat nove vysnivane miesto 😀.
Autorke: ak sa neda dosiahnut, ze sa s nou nebudes stykat, tak ignoracia. Tiez som poznala take holciny, co sa mali potrebu stale vychvalovat, ale zvycajne to boli tie co verili pozitivnemu mysleniu az tak, ze nebolo podstatne ako sa maju ony, ale aby okolie uverilo, ze sa maju skvele 😀.

zmrzlinka2021
5. aug 2022

@vlastnynazor Jasne, stava sa aj to, ale sikovny sef ktory chce zostat na svojej stolicke, potrebuje mat sikovnych zamestnancov, inak sa aj on sam moze zbalit, lebo bez kvalitnych ludi si tam ako sefka zbytocna

wtroa001
5. aug 2022

Najlepší spôsob, ako sa vysporiadať s príliš sebavedomým človekom, je nájsť svoj vlastný vnútorný pocit bezpečia. Všetko treba brať s rezervou resp. s nadhľadom, nepripúšťať si veci. Byť taktný, jednať s takým človekom ako s "pacientom". :D Zmeniť tému v záujme vyhnutia sa konfliktu. Pozri článok: https://www.lollydaskal.com/leadership/handle-a... Držím palce. 🙂

beata_k
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bethharmon88
14. jún 2024

@wtroa001 vdaka za prispevok aj odkaz…