Ako je možné vypátrať biologickú rodinu?

28. mar 2020

Ahojte, viem, že je tu veľa mamiciek, ktoré majú adoptované deti. Možno mi niektorá z vás poradí.
Keď som mala rok, bola som adoptovana. Do toho času som bola v kojeneckom ústave, keďže ma moja biologická mama zabudla v porodnici. Moji adoptivny rodičia si ma bravali už skôr, no v tom čase sa muselo čakať rok, či sa neozve biologicky rodič. Od mojej maminky viem, že keď bol ten rok, tak sa pani v kojeneckom ústave vyjadrila, že moja biologická matka sa už ani neozve, nakoľko čaká ďalšie dieťa. No a teda viem, že mám min. jedného súrodenca. Popravde na moja biologická mama nezaujíma. Ale rada by som spoznala súrodencov. Je to nejak možné? Ešte dodám, že na moju bio matku sa nehnevám. Istotne mala dôvod, pre ktorý sa tak rozhodla a určite to pre ňu nebolo ľahké. A som jej vlastné vďačná. Vďaka nej som dnes tam, kde som a mam rodinu, akú mám.

jajka71
28. mar 2020

Viete doslovit centralny register obyvatelov a dat vyzvu na fb stranku, ktora sa tejto teme venuje a oslovit dojcensky ustav, z ktoreho si vas rodicia vyzdvihli ci detsky domov. Problem, ktory sa objavuje je zakon o ochrane osobnych udajov.

tecko28
28. mar 2020

staci, aby ti adoptivn rodicia ukazali rodny list- ten povodny , aby si vedela svoje povodne meno a tam je uvedena aj biomatka. Mozes oslovit aj oz Navrat, pomozu ti

tortelinka
28. mar 2020

tebe tvoji adoptívni rodičia nevedia pomôcť? alebo nechcú? ja mám adoptované deti a mám odložené rodné listy

heln
28. mar 2020

Skúsiť osloviť Upsvar, ktorý riešil adopciu, potom detský domov, kde si bola, tam budú mať najviac informácií.

autor
28. mar 2020

@tecko28 vec sa ma tak, že keď som bola v puberte, ja som nasla všetky papiere o adopcii. Sama dnes nechápem prečo (dnes mam 40 r), ale všetky som ich roztrhala. Pamätám si len priezvisko bio matky, viac nie. Mojej súčasnej maminy sa to pýtať nechcem, nikdy nekomentovala to, že som tie papiere zničila, ani slovom. A ja tiež nie. Nechcem ju ranit, aby to nepochopila po svojom. Proste skúsim osloviť matriku v mieste narodenia a ak nepochodim, tak to tak ma byt.

autor
28. mar 2020

@heln ten kojenecký ústav už neexistuje. Bol už dávno zrušený

cacianka
28. mar 2020

Zruseny musel niekde dat do archivu dokumentaciu.Oslov oblastny archiv, zistis na stranke Slovenský národný archiv

tecko28
28. mar 2020

urcite pochodis a urcite skus aj ten Navrat, oni v tom maju prax. A na tvojm mieste by som kludne povedala aj mamine, mozno si bude nieco pamatat. Ja viem, ze volakedy to bolo ine, asi sa nerobili knihy zivota ako teraz, ale neblokuj to v sebe, ak to citlivo podas maminu neranis. To je normalne, ze hladas korene. A este UPSVaR v kraji kde si sa narodila, tam maju cely tvoj spis.

autor
28. mar 2020

Ďakujem vám veľmi pekne

joannita
29. mar 2020

Mam adoptovane dieta od jeho 2 mesiacov a nerani ma, ked sa ma jedneho dna opyta na bio matku. Milujem ho najviac na svete, ale pocitam s tym, ze ju, alebo surodencov bude chciet spoznat. Ale tazko povedat ako to berie tvoja mama. Vyzera to ale ze mate krasny vztah, to je super ❤️
A chod ma matriku v meste narodenia a povedz co potrebujes. Ty mas od 18 rokov pravo zistit, kto ta porodil a oni ti musia poskytnut tieto informacie. Len si niesom ista co k tomu potrebujes. Skoda ze nemas ten rodny list, ale podla mna si ta vedia dohladat podla noveho rodneho listu.

dominika1407
23. nov 2020

Ahoj chcem sa opýtať či sa ti podarilo ju nájsť? Ja som biologickú maminu našla po 20tich rokoch a tiež som vďačná lebo keby si ma necha taka mladá a úplne sama bez rodiny tak by to bolo oveľa horšie pre obe a takto mi dala rodinu.

autor
23. nov 2020

@dominika1407
zatiaľ som nič nepodnikla v tejto veci. Rozhodla som sa nepatrat. A nenarušat životy iných.

joannita
24. nov 2020

@dominika1407 mozem sa opytat pls, s adoptivnou rodinou mas dobry vztah? A s tou biologickou sa teraz stretavas?