Ako investovať peniaze?

pribinacka
26. apr 2020

Ahojte, rada by som vedela vas nazor, mozno ste to same riesili, alebo niekto v rodine. Ide o to, ze mam k dispozicii 40tis EUR. Nespadaju BSM, takze su iba moje, nie spolocny majetok. Chcela by som peniaze co najlepsie investovat, nieco, co vytvori pasivny prijem pre nasu rodinu, idealne na mesacnej baze. Rozmyslala som, ze kupim byt a ten by som prenajimala. Ze vyberiem mesto, kde je dialnica, VS, zavody nejake a pod. Po 5r predat a mozno vacsi byt kupit a pod. Myslite, ze je to vhodna forma? Ako by ste ulozili pripadne peniaze vy? 🙂

patka06
26. apr 2020

presne, najlepšia investícia je nehnuteľnosť na prenájom

zuzkas81
26. apr 2020

Tak ja by som kupila prave ten byt, lebo uz s tym mam skusenost. Koncept prenajmu funguje dobre, ak mas na prenajom dobry byt, byvas v jeho rozumnej blizkosti, cize pripadne problemy vies lahko riesit, treba mat hlavne cit na vyber spravnych najomnikov, nemat velke oci a nepytat vela penazi, radsej pytat relativne trocha menej a moct si vybrat serioznych ludi (tj bezdetnych, pracujucich, idealne VS vzdelanych, nie party-typy). ak cloveku chybaju tieto potrebne zrucnosti, moze mu z prenajimania vzniknut viac problemov ako uzitku. Ako pravnik hovorim ze tu ti ani dobra zmluva nepomoze.S tym ze predavanie a kupovanie vacsieho opat na prenajom - v tom velku fantaziu nevidim - su to zbytocne vydavky, je lepsie dlhodobo zotrvat pri jednom byte a udrziavat ho (tj mat tam najomnikov ktori budu slusni a udrzia ho v dobrom stave).

lentilkaxxx
26. apr 2020

Ešte za slobodna som si kúpila byt na dobrom mieste v pôvodnom stave, že ho zrekonštruujem a buď sa nasťahujem alebo prenajmem. Na rekonštrukciu som zobrala spotrebák. Nakoniec tieto peniaze skončili v bratovej firme, nič sa vtedy nerekonštruovalo. Spotrebák som po niekoľkokrat refinancovala podľa výšky môjho príjmu. Brácho tým pádom platí hypotéku, spotrebák a ešte mám aj auto vyššej strednej triedy. Aj pôvodné prachy sú stále u neho, tie mi neutečú. Ešte niečo navyše to za tie roky vynieslo, takže pred rokom bola aj kompletná rekonštrukcia bytu.
Keby som nemala túto možnosť, tiež byt hneď zrekonštruujem a dám do prenájmu. V dobrej lokalite, kde je nedostatok bytov, nízka nezamestnanosť a relatívne dobrá životná úroveň sa byt prenajme (aj predá) rýchlo. Keď sa teraz mierne zneistí ekonomická situácia, máš možnosť byt kúpiť výhodnejšie. Hlavne si potom nájsť dobrých nájomcov a poistiť si všetko v zmluve. Mimochodom, bežnej rodine ho prenajmeš za trhovú cenu. Ak tam však ubytuješ nejakú firmu, tu ide nájom počet postelí x počet dní a podstatne viac to vynáša. Vôbec byť nemusí byť luxusný, ale len účelne zariadený.

mogaa
26. apr 2020

@pribinacka len základný problém je že za 40 000,- byt nekúpiš.....ak prenájom bytu tak cez realitku...

pribinacka
autor
26. apr 2020

@zuzkas81 Dakujem, s tymto sa plne stotoznujem. Mne by islo skor skutocne o dlhodoby prenajom niekomu slusnemu s rozumnym najomnym. Hmm s vacsim bytom to je asi tak, boli by to veru vacsie naklady..

pribinacka
autor
26. apr 2020

@lentilkaxxx Dakujem za zaujimavy postreh, hlavne k lokalite. Ta moznost prenajmu firme znie zaujimavo, nikdy som o tom nepocula, skor najom FO. Neviem, asi by som sa pri firme viac obavala, ze byt moze zostat neprenajaty...🙂

pribinacka
autor
26. apr 2020

@mogaa Ano, viem 🙂 Tak to je tiez otazka, ze ci nie zrovna byt, mozno garsonka by bola atraktivna na prenajom...aj ked mensia. Kazdopadne za taku sumu to nevidim ruzovo na super uzasnu kupu niecoho, aj ked ale nevidim to ani stratene uplne

brna1989
26. apr 2020

@pribinacka jednoznačne byt, rozmýšľaš dobre a hlavne investuj, čo najskôr, peniaze každým dňom strácajú hodnotu 👍
To ja vždy hovorím, že keď vyhrám v lotérii , investície by boli 90% do nehnuteľností 😄

mogaa
26. apr 2020

@pribinacka no neviem ale obávam sa že za tú sumu nekúpiš ani garsonku....a zase myslí že garsonka sa ti na prenájom asi ani neoplatí - skôr 1-2izbový byt....ideálne 2-izbový...ono všetko musíš riešiť v byte ty čokolvek sa pokazí , lebo ty si majiteľ bytu a záleží akú budeš mať zmluvu....napr.ak byt prenajmeš rodiene s demi a nebudú platiť, nesmieš ich vyhodiť.....ale ak ho prenajmeš cez realitku tí už vedia ako urobiť zmluvu napr.tam bude bod že nájom končí v prípade ak byt budeš potrebovať pre seba....

lentilkaxxx
26. apr 2020

@pribinacka napríklad tu v okolí Trenčína je veľmi veľa firiem, ktorí majú "cezpoľných" zamestnancov. Ubytovanie v klasických ubytovniach máš okolo 8 eur/noc a často je to "hromadná búda" s kadejakými prípadmi. Keď som v bývalom zamestnaní spolupracovala s agentúrami dočasného zamestnania a dohadzovali nám zamestnancov, sami sa ma pýtali, či tento byt neprenajmem, lebo bol v blízkosti firiem, kde dodávali ľudí. Aj my sme takto pre našich ľudí zabezpečovali ubytovanie blízko firmy. V zmluve dal majiteľ nehnuteľnosti podmienku, že platba bude minimálne za napr. 6 ľudí a keď sme (resp.agentúra) mali menej, bol to náš problém, lebo sme museli platiť viac.
Za 40000 EUR veľký byt nekúpiš v rozvinutej oblasti, skôr menší 2-izbák. Tu by som pozerala, aby izby neboli priechodzie, ale každá samostatne. Nepotrebuješ tam mať luxusný nábytok. Väčšina týchto robotníkov pochádza z menej vyspelých krajín, takže všetko u nás pre nich nadštandard, prípadne z chudobných slovenských regiónov. Ver, že aj keď budeš mať umakartovú kúpelňu, ktorá pamätá výbuch Černobylu, ale je čistá a bez plesne, budú spokojnejší ako na ubytovni, kde je na poschodí napríklad 100 ľudí a v noci sú tam hádky a smrad. Do zmluvy si môžeš dať podmienku, že budú udržiavať čistotu a že napríklad uprednostňuješ len ženy, (u ktorých je predpoklad kľudnejšieho spolužitia), prípadne manželské páry. Tiež zákaz alkoholu, fajčenia, zvierat a cudzích návštev, aby sa to tam nezvrhlo na niečo nekalé.

airaw
26. apr 2020

aj my tak prenajimame byt v studentskom meste a sme spokojni

deti95060810
26. apr 2020

ja by som skôr stavebný pozemok.... máme deti, možno sa niekedy niekomu zíde...

krisbar
26. apr 2020

Kupila by som byt. Popozerala by som najskor okresne mesta kde su zavody aky je tam stav dopytu a ponuky prenajmu bytov. Ja napr som bkizko Senice a tu je to ubohe co sa tyka prenajmu. A za 40k pripadne nieco na rekonstrukciu uverom sa uz da nieco kupit. Alebo potom nebytovy priestor. Tam je navratnost vyssia.

pribinacka
autor
27. apr 2020

@mogaa Presne, s garsonkou som nie uplne stotoznena, radsej by som kupila byt, to ale este musim co to odlozit do prasiatka :D Urcite by som isla cez realitku veru

pribinacka
autor
27. apr 2020

@lentilkaxxx Tak to su skvele info, dakujem za nacrt aj takejto moznosti🙂

pribinacka
autor
27. apr 2020

@krisbar Dakujem 🙂 V okoli Senice je myslim nejaky väčší zavod. Ubohe prenajom myslis tak, ze sa tam tazko nieco prenajme ci je tam mala ponuka prenajmov?

krisbar
27. apr 2020

@pribinacka ze je vyssi dopyt ako ponuka. ale to maju napr aj kamarati v liptovskom hradku. maju takto 3 byty a vsetky prenajate. oni si ale na ne brali hypoteky. inak - ja by som teraz este pockala. teraz je realitny peak, ale kvoli korone bude kriza a pojde vsetko dole. mozno aj mnohi budu musiet predavat, lebo pridu o pracu a nebudu moct platit hypoteky. cize budu chciet predat rychlo. este by som urcite do konca roka pockala.