Ahojte,
prosím, vedela by ste mi niektorá vysvetliť, ako sa hrajú akordy na klavíri. Ako ho viem zahrať podľa názvu, ako ich chytiť a tak.
Ďakujem
@gabrielarilla na youtube isto najdes.
@eriksonka1234 ja základy mám, len neviem ako skladať akordy sama v zmysle, že vždy si musím googliť, hlavne, keď to nie je už iba g dur ale napr. G7
@gabrielarilla poslem Ti IP
@gabrielarilla ➕
V zaklade mas vzdy uvedene bud velke pismeno -to znamena,ze sa jedna o durovu stupnicu v konkretnej tonine /C = C dur....a pod./
Male pismeno oznacuje molovu toninu /c= c mol/
Pokial nemas cislami konkretne oznaceny obrat/toto ale byva skor pri gitarovych akordoch/,tak hmat si volis sama,aky ti vyhovuje.
Mas trojzvuk-ten ma 3 zakladne obraty a mas stvorzvuk,ktory ma 4 zakladne obraty.
Pokial mas pri niektorom pismene cislo 7,do znamena ze je to dominantny septakord v danej tonine.
Oznacuje sa napr.D7 ,C7....
D7-cize dominantny septakord od tonu d,je to vsak dominanta v tomine G dur.
Konkretne tony-d,fis,a c.
Dominanta je 5.ton v stupnici.od tohoto tonu tvoris stvorzvuk zlozeny z duroveho kvintakordu a malej tercie.
Oznacenie akordu vsak udava konkretny ton,od ktoreho uz ten dominantny septakord tvoris.
Ked by si chcela variovat troj s stvorzvuky nielen na zaklade Toniky,Subdominanty a Dominanty a ich obratoch,potom mas mnoho roznych variacii tychto akordov na lomkretne obraty,co sa intervalovych kompozicii tyka,ale tak,to ti tu v skratle nevysvetlim.
Treba ovladat hudobnu teoriu,harmoniu ako taku...
Ale na bezny doprovod si so zakladnymi akordami uplne vystacis.na to netreba vysku...
Staci chapat co ktory akord znamena a to som,dufam,uz vysvetlila.
@gabrielarilla ono je to veľmi ťažko vysvetliť, keď nemáte šajnu o stupniciach. Aspoň základné durové, molove treba poznať, koľko má daná stupnica predznamenani a podla toho sa tvoria akordy. Samozrejme niektori dokážu hrať aj podľa sluchu, ale lepšie je poznať a odvodiť si ich.