Poznam jednu chranenu dielnu, teda po pravde vobec netusim, ci funguje ako chranena, ale pre jej vlastne dobro chcem dufat, ze to tak je. Je to krajcirska dielna, v ktorej zeny a muzi, vramci liecby svojej zavislosti, robia povedzme zmysluplnu cinnost, tzn. siju. Vankuse, podsedaky, hracky (neviem presne co vsetko), vraj podla toho aky maju material. Neviem ako funguje ich zasobovanie, ci material, z ktoreho siju dostavaju vo forme sponzorskych darov alebo nakupuju normalne v obchodoch. Podla mojich informacii to zrejme vsak nebude az take idealne, pretoze ak sa im pokazi sijaci stroj, nie su peniaze na jeho opravu a cakaju aj niekolko tyzdnov ci mesiacov, kym pride opravar pripadne sa do zariadenia dostane niekto, to ho opravi vramci svojej liecby. Tiez neviem, ako maju vymysleny predaj tych veci, pretoze sa daju kupit iba tam - v bufete, ktory je otvoreny pri vstupe do zariadenia a to najma pocas pracovnych dni. Sluzi pre navstevy, ale tie byvaju hlavne cez vikendy a vtedy ten bufet otvoreny nie je. Tak vlastne aj ked pride niekto a chcel by si nieco kupit a podporit tym fungovanie zariadenia, nema moznost, pretoze povedzme si uprimne - kto uz len pride spat kvoli jednemu vankusiku cez tyzden? Mohol by to kupit ten, kto sa v danom zariadeni lieci a moze ist vramci arealu do bufetu, ale neviem ako to maju s bezpecnostou (ci mozu len tak vychadzat a vchadzat von a dnu, kedze je to zariadenie na liecbu zavislosti). Takze veci, ktore usiju, sa vraj ukladaju do nejakych priestorov. Ak su ulozne priestory plne, alebo nemaju material na sitie alebo su sijacie stroje pokazene - nesiju. Je mi jasne, ze mi tieto informacie, vie dat niekto z konkretneho zariadenia, a urcite by som tam rada isla a porozpravala sa o tom s riaditelom resp. niekym, kto vie ako to funguje - ak bude mat na mna cas, chut nieco zmenit a podobne. Kedze ale toto zariadenie sa nachadza asi 200 km od mojho bydliska, rada by som zistila co najviac informacii este predtym, nez tam vobec pojdem. Tiez by som si chcela stretnutie dohodnut vopred, aby sa nestalo, ze tam pridem len tak a nenajdem nikoho, s kym by som sa o fungovani mohla porozpravat. Mozno sa so mnou nebudu vobec bavit (sme na Slovensku, tak by ma to ani velmi neprekvapilo 🙂) Alebo uz ta dielna davno nefunguje a ja riesim nieco uplne zbytocne. Alebo uz medzitym zacali fungovat uplne inak a davno vyriesili predaj svojich vyrobkov cez vlastny eshop a pod. Viem, ze je tam prilis vela neznamych, ale ja nad tym ako im pomoct rozmyslam uz niekolko rokov. Nie uplne stale, ale podla toho kolko mam casu - popri starostlivosti o 2 deti, manzela (psa ani ineho domaceho milacika nastastie nemame, s vynimkou vsi, ktore sa ku nam z casu na cas pristahuju, a ja potom musim riesit este aj tie 🙂), jednu domacnost, rieseni svojich konickov a teraz k tomu pribudla aj moja nova praca. Toho casu nie je tak vela a aj moj den ma iba 24h a tyzden 7 dni, takze sa nad tym zamyslam pri ceste do prace, nakupovani v supermarkete, cestou po malu do skolky ci pocas tych chvil, kedy sme na ihrisku same a ona sa dokaze aspon na par minut pohrat sama pripadne ked sa mi neda spat v noci (ale to nerobim velmi casto, lebo potom uz nezaspim a snazim sa to cele vymysliet). Preto ak poznate sposob ako funguju chranene dielne, budem rada, ak mi poradite/pomozete. Pripadne ak mate napad ako sa da pomoct. Inak ako financne (nemyslim si, ze sa vam na ucte alebo v niektorej z izieb doma povaluju zbytocne stovky eur a vas uz nebavi ich len tak prehadzovat vidlami, ale ak ano, aj tato forma pomoci by bola fajn a ak zistim, ze im najviac pomozu peniaze, hodte mi kontakt na vas do sukromnej spravy, urcite by som vam dala vediet). Mozno sa niektorym doma povaluju zbytocne nakupene latky, z ktorych mal byt novy kabat, nova obliecka na vankus ci material na tvorenie, ktore by vedeli vyuzit. Mozno by sa vankusiky dali vyuzit v skolkach, pretoze vsetky deti maju svoj vlastny vankusik. Mozno by sa dali kupit pekne latky, z ktorych by mohli usit obliecky na tie vankusiky. Mozno by tie veci nasli lepsie uplatnenie ako lezat zamknute v skrinke a cakat co sa stane dalej. Mozno sa tym zaoberam zbytocne, ale mozno aj nie. Ja viem, ze nemozem zachranit cely svet, ale ak mozem pomoct aspon niekomu, pokusim sa o to. Mozno par deti bude mat novy vankusik ci novu obliecku, ine novu hracku, zariadenie ziska miesto na nove vyrobky a peniaze na jeho fungovanie. Mozno tych vyhod je daleko viac a ja o niektorych ani len netusim. Mozno niekomu to zariadenie zachrani cloveka, na ktorom mu zalezi - rovnako ako sa to stalo mne. A preto sa idem o to pokusit. Drzte mi palce...
@babulkomale hej, stacilo by keby ten telefon niekto zdvihol 🙂 ale vdaka za prispevok
@zirafkasaska
Mas obdivuhodne spisovatelske schopnosti. Na pol strany pisat hypotezy, z ktorych mnohe ti moze vyriesit jeden telefonat...