Ahojte!
Bola by som velmi vdacna za tipy a rady, ako co najefektivnejsie a produktivne pracovat z domu. Po dlhych rokoch ako zamestnanec, ktory chodil denno denne do prace, zacinam od septembra pracovat sama na seba a z domu a pojde o kreativnu cinnost. Bude to pre mna velka zmena. A ja chcem z domu pracovat naplno. Da sa to vobec?
Par dni som uz mala moznost si to vyskusat, ked boli deti u starych rodicov a bola som zhrozena...ja to neviem...urobila som asi 10% z toho co som si naplanovala (vacsinou mavam v tomto velke oci a predsavzatia.) Moj den bol taky - rano kavicka, zacitala som sa do casaku, potom spratat kuchynu, mycku, dala som prat, potom som sa zapisala s maminou, potom som zapla pocitac, zacala som pracovat, vymyslat, potom som sa pristihla, ako hladam letnu dovolenku, potom som si varila obed, vysavala, trochu pracovala (pri praci musim vela sediet za pc, rozmyslat, hladat veci na internete...) Potom sa vratili vecer deti a uz som fungovala okolo nich. Do postele som isla sklesla, ze som nic nestihla a ze takto nemozem fungovat ak chcem pracovat z domu.
Od septembra by som do tej mojej dennej rutiny chcela zahrnut aj sport (cvicenie doma alebo behanie- to som mala nastavene pocas pandemickych ocr a bolo to super.)
Ako si co najefektivnejsie nastavit tu dennu rutinu a pracu z domu, aby som co najviac stihla, moja domacnost nevyzerala ako po pade bomby, stihla si aj zasportovat a od tej 16. sa mohla venovat aj rodine? Asi zamknut telefon niekde najlepsie...
Dakujem za vase rady a nazory!
Treba si vyhradiť pracovný čas a oddelený pracovný priestor. Ako keď je človek v práci, len ta práca bude v jednej časti bytu. Pracovný čas, voľný čas a čas na domáce prace si treba rozvrhnúť tak, aby si od prace neodbiehala k vareniu, žehleniu (a na modrého koníka).
Ale nie každý to zvládne. Práca z domu je vhodná pre ľudí, ktorí majú sebadisciplinu a vysokú úroveň vnútornej motivácie. Často sa stane, že človek má pocit, že je v práci cely deň a večer nie je nič urobene… a potom sa dorába v noci, cez vikendy.
treba si vyhradit striktny pracovny cas a snazit sa ho maximalne dodrziavat - ked ma clovek deadliny, tak sa tak funguje jednoduchsie 🙂 my to tak nastastie mame ale akonahle bol deadline benevolentnejsi aj ja som robila kadeco ine
v prvom rade sa zamysli kolko a odkedy dokedy chces pracovat - lebo skoncit pracovny den o 16:00, aby si sa mohla venovat rodine a dovtedy uz mala navarene, odsportovane je tak trosku utopia - to budes pracovat tak 4 hodiny, jedine, ze by si sla behat o 5:00, zacala pracovat 6:30-7:00 o 11:00 si dala prestavku a uvarila rychly obed a o 12:00 sedela za PC a aj tak mi to stale uplne nevychadza
takze to chce fakt sebadisciplinu, naplanovat si ten den a vsetky aktivity a vsetky "rozptylovace" odlozit 🙂
mne napr. vyhovovalo rozdelit si to tak, ze som co to urobila aj vecer "pri telke" ale nemam deti takze...
...my zeny s tou efektivitou sa vdy popasujeme inak ako muzi. Ja tri deti, najstarsi piatacik najmensi tri roky, muz pracuje z domu stylom zavre sa do pracovne a ani ho nevidime, akurat ked pride do kuchyne ze je hladny, nalozi si vezme do pracovne a zas ho nie je. pracuje tym padom od 8:00 do 22:00. co robi neviem, ale plati ked ma dvere zavrete nerusit, neklopat, neotvarat len ak ide o zivot. domacnost neriesi, deti neriesi. ja zial tiez home office, nejnevynutnejsie online meetingy s detmi za chrbtom, alebo teda deti pred TV a ja pred PC pocas dna domacnost, navarit, s detmi sa poucit, ist s nimi von,....a ked zaspia pracovat, takze doslova po nociach, vela krat aj do 4 rana. Co mas a potrebujes spravit to ta skrataka nepusti, ale doma je klud, ticho, cisto, pracuje sa mi dobre, nik ma nerusi. To co som ti napisala nie je ukazkovy priklad kt. by si sa mala drzat. takto by to fungovat nemalo, ale ked to inak nejde, clovek nema na vyber 😢
@elizabet173 nevieš, možno zarába 10000 mesačne, keď maka 14 hodín denne.
@kiaran127 ahoj, ak chces podnikat, je dolezite si uvedomit, ci si vobec na to povaha, byt na volnej nohe a zarabat sama na seba vyzaduje ovela viac casu ako chodenie do prace. Ja pracujem rano od 5 do 11..alebo vecer od 20-22. Medzi tymito casmi sa venujem sebe, domacnosti a detom..
Drzim.palce
@elizabet173 ...tiež to tak vnímam ☹ argumentuje tým že on nás živý a on je ten kto riadne zarobí, ja do práce chodiť nemusím. A ak robiť chcem mám si to zariadiť aby všetko fungovalo ☹ Takže moc na výber nemám, buď ekonomická nezávislosť alebo opak ☹
@matapo prepáč, ale mám otázku: je niečo s čím ti manžel pomôže? Ty sa máš sama starať o 3 deti popri homeofficu? Toto by som asi dlhodobejšie netolerovala, robí 14 hodín denne, čiže pekne asi zarobí, no netravi čas s deťmi......ak sa mýlim, tak nepracuje 14 hodín, ale schováva sa pred povinnostami v domácnosti, môj názor
@matapo no, máš to ťažké.
Môj muž robil na týždňovky, potom v strednom manažmente a mala som istý čas dojem, že cez tie turnusy bol doma viac (piatok-nedeľa), ako keď behal do firmy sviatok-piatok. Platovo super, ale fakt veľa pracoval. Ale potom to už sj sám zredukoval, lebo videl, že deti rastu a potrebuju ho. No a potom ochorel a sedí uz doma 10 mesiacov na PN. Takze veľmi rýchlo spomalil.
nie kazdy vie pracovat doma, zda sa ze sa nevies sustredit na pracu, a stale vyhladavas nieco ine, to je ako ked sa treba ucit, a zrazu sa aj upratovanie zda zabavnejsie, treba si asi stanovit pevny cas, kedy sa musis venovat len praci, napr. od 9-13, varit nemusis, jedlo si mozes objednat, alebo si navar vecer den predtym, pustit pracku, umyvacku, to mozes aj pocas prace
Existujú viaceré pomôcky. Môžeš na začiatok skúsiť ak je tvoj výkon nejak merateľný, že koľko toho urobíš za hodinu keď efektívne pracuješ. Predtým si priprav tekutiny, vyprázdniť mechúr, vypnúť sociálne siete. Od toho si priprav nasledujúci deň aj nejaký harmonogram. Bud realistka, na začiatok maj na seba menšie nároky, aby ťa to neodradilo, že zase splníš len 10%. Púšťaj si stopky na prácu aj na pauzu. Je to v hlave, hlavne tú efektivitu musíš vycibriť. Napr sama musíš zistiť kedy prokrastinuješ. Urci si vždy večer ciele, čo musíš cez deň urobiť.
Ja by som dala všetko za to keby môžem pracovať z domu ale na živnosť sa necítim sama na seba robiť, vzhľadom na situáciu a záväzky ktoré mam
@marcellka32 no tak to je dobrý sebec ten tvoj manžel. 3 deti urobil, ale starať sa máš iba ty. S takým "partnerom" by som mala maximálne 1 dieťa. My mame takmer rovnakú situáciu ako vy, ale úplne inak fungujeme. Nedokázala by som tolerovať takú aroganciu od chlapa. Prepáč že som taká drsná, ale som si predstavila seba v tvojej situácii, tak by som nedokázala žiť, iba prežívať.....
@marcellka32 asi áno 🙂
@kiaran127 Robila som z domu asi 4 mesiace pred par rokmi a bol to otras. Ziadna disciplina. Normalne este aj riad som umyvala namiesto prace a pritom umyvanie riadu z duse neznasam a svoju pracu mam rada. Vobec som sa nedokazem prepnut vo svojej hlave ze nie som doma a mam pracovat.
Potom prisla materska a teraz uz mesiac som spat v praci a zase z domu a je to este horsie. Problem ani tak nie je v tom ze by som nestihala pracovne veci (vsetko je vzdy urobene), ale rozculuje ma moja vlastna nedisciplinovanost.
Sedim za tym pocitam a pracujem a nemyslim na nic ine len na zemiakove lupienky, ktore su v skrinke. A aj ked sa dokazem prinutit a pracovat bez prerusenia, stoji ma to neskutocne vela sil a odopierania. Ja sa vraciam spat do kancelarie, tak rychlo ako to len pojde. Proste nie som stavana na home office.
@kiaran127 skus si nastavit budik. Spociatku na polhodinu. A pocas nej len pracovat. Vyber si jednu vec, ktoru chces spracovat, nedavaj si plan, ze aj toto, aj tamto, aj hento.
Len jednu vec.
Napr. prejst vsetky maily, vytriedit im priority, zmazat nepottebne, odlozit do priecinkov tie, v ktorych si len v kopii pre info, ale nemas ich riesit ty.
Nezacat hned na nejaky odpovedat (aj keby to bola dvojslovna odpoved). Riesit ho. Iba ich vytriedit.
Nemiesat pracu.
Potom, ked budik zazvoni, si dat polhodinu pauzu (ak mas nieco rozrobene, co musis dokoncit, tak to najprv samozrejme dokonci. Ale ak to stihnes skor ako za polhodinu, urob si prestavku prv. Zatial stale nemiesaj. Nezacni inu pracu, lebo este mas cas.)
Za odmenu chod posurfovat internet, daj si kavu, pekne si poukladaj pracovny priestor, alebo nieco sprac doma.
A zas ist polhodiny robit. Zas len jednu vec. Ale venuj sa jej naplno a len tej jednej veci. Napr. odpovedi na predtym vytriedene naj-top-prioritnejsie maily, co sa musia riesit dnes.
Alebo zacni tymi mailami, ktore vybavis rychlymi kratkymi odpovedami, nech sa ich zbavis. A topmailom sa budes venovat az v tretom kole. Ako chces.
Hlavne nemiesaj.
A casom tie pracovne polhodiny predlzuj. Prestavky nechaj na polhodine (cim bude pracovna cast dlhsia, tym bude prestavok logicky menej, takze mozu ostat na polhodine).
Spociatku takto neurobis extra vela. To je fakt. Ale urobis veci, co si si urcila (= dobry pocit, ze to mas pod kontrolou) a budes si budovat disciplinu.
Lepsie ako chaoticky “odbiehat” uprostred prace k pozeraniu dovolenky.
Chapem, ze teraz toho este zrejme nemas vela. Tak si tento pristup mozes dovolit vyskusat.
Casom toho bude urcite vela naraz, ale ty uz budes zabehnuta v urcovani si priorit a ich dodrziavani.
Ak sa dá mať samostatnu miestnosť na prácu a pracovat ako v práci, žiadne hľadanie dovolenky, varenie, upratovanie (max. dať prať), až kým nedorobis,...lebo podľa toho čo píšeš, tak veľa neurobíš (aj keď plány máš)