Dobry den, poradili by ste mi prosim ako mat valcne cesto? Nemyslim iba kysnute, ale akejolvek? Treba ho dlho miesat/ zlahat , alebo naopak kratko?
Vzdy sa mi pri peceni stane, ze cesto mam take velmi hutne/tuhe a nie nadychane.
Vdaka za rady.
napíš aké cesto máš na mysli...nemám problém ti poradiť aj s kysnutým...kedykoľvek napíš IP....
Ahoj, nepises ake cesto konkretne chces... pri piskotach to robim ako @ja197 zvlast vyslahat bielka, zvlast zltka. Co sa tyka kysnutych, tam tiez pridavam pre vlacnost maslo (pozor, nie margarin). Ak robim nieco slane, zvyknem obcas do cesta priliat cmar alebo pridat bravcovu mast miesto masla...
V podstate pre vsetky cesta plati to, ze musi byt spravny pomer surovin (cesto pri miesani nesmie byt prilis tuhe, musis spravne odhadnut pomer muky a kvapalnej zlozky) a musi byt poriadne premiesane. Ak robim kysnute cesto, uz ho nemiesim rucne, ale bud v robote alebo v pekarnicke - vymiesi to ovela lepsie ako ja rucne a cesto je tym padom vlacnejsie.
Všetko záleží od toho o akom ceste sa bavíme. Kysnuté som mala aj ja hútne veľakrát, ale to preto, že som veľa miesila a furt prisýpala múku tým pádom sa mi toto stalo. Ale už sa riadim tým, že niekedy je menej viac a asi pol roka som nemala takýto problém, čiže sa mi zakaždým podarilo :-ň
Dakujem za vsetky rady 🙂 neslo o kysnute cesto ale ani piskotu..to som robila nejaky kolac podla receptu z internetu...
Sneh a roztopene maslo
S kysnutým moc neviem, ale pri klasických šľahaných piškótoch si ja vždy najskôr vyšľahám bielka vajec do snehu, pridám cukor a potom všetko ostatné jemne primiešam, vždy ich mám krásne nafúknuté a nadýchané 😊 do kysnutého myslím že moja mama pridáva čerstvé maslo, aby bolo vláčne a mäkké , ale to si niesom 100% istá 😊