Ahojte. Čo sa už človeku musí diať v hlave keď si dokáže siahnut na život? Akurát som sa dozvedela že jeden starší pán z rodiny si podrezal žily ..veď každý máme problémy ale zabiť sa? Ja sa smrti bojím, nikdy by som to nedokázala ...
Ani nevieš a prepne v hlave, poznám viac takých že by som to nepovedala, jeden deň sa v pohode rozprávaš a na druhy deň zistíš že spáchal samovraždu
1.Nikto sa v skutočnosti nebojí smrti ako takej.Ludia sa boja iba umierania,bolesti a neznáma,ktorú pre nás živých smrť predstavuje
2.Smrt je niekedy naozaj vykúpením.
Tak nia kazdy sa smrti boji, pre niekoho je smrt vykupenim. A skus neodsudzovat lebo ludia sudia druhych ale nepomozu ked treba
@katulienkax neodcudzujem, to určite nie. Aj ja som mala zle myšlienky keďže mám tiež ťažký život ale nedokázala by som si naň siahnut
Tak si mozes gratulovat, ze si na to nikdy nepomyslela. Jeden by povedal ze ,,asi si sa nemala tak zle". Ja som napriklad v puberte take myslienky mala. Dokazem si predstavit, ze sa clovek ocitne v akomkolvek veku v takej situacii, ked ma pocit, ze je jeho zivot zbytocny, ze je pritazou pre okolie alebo jednoducho uz nechce trpiet a nevidi ine vychodisko.
Ťažká otázka, ťažká odpoveď. Nevieme aký mal problém, prečo nechcel ďalej žiť.. možno choroba, dlhy, strata niekoho... nedávno bol prípad na Liptove, pani sa hodila pod vlak aj s postihnutým dieťaťom...
Keď jej tej psychickej bolesti priveľa a človek cíti strašnú beznádej, nemá žiadnu podporu od okolia, prepadá sa hlbšie a hlbšie...
nevyliečiteľná choroba,ťažká depresia,nežiadúce účinky liekov......
to posledné sa stalo mne....
Moj manzel chcel euthanasia, lebo velmi trpel. Bohuzial, v UK Este nie je schvalena. Dufam, ze nam to teraz v December uz konecne odklepnu.
Nesud, nikdy nevies, co je za tym.
my mame susedu pani 79 ročnu teda mali sme mala dve dcéry vdova chcela ísť k dcére a dcéra ani jedna ju nechcela k sebe vziať dala inzerát na dom že preda dom a na druhý deň skočila pod vlak u nás na stanici spachala samovraždu.Vieš ľudia sme každý iný psychický trpieť je ťažke.Sused sa pred 20 rokmi zastrelil pre snubenicu.
Aj teraz som čítala v novinách že mladí muž sa staral o svojich rodičov starých. Otec bol na vozíku a mama ležiaca na posteli. A exekútor im zobral dom a syn deň na to zabil oboch - otca i matku. Proste skrat .
Mala som spolužiaka zo zš,stretli sme sa vo vlaku už sme chodili na strednú školu .,vysmiaty ma pozdravil pýtala som sa ako sa ma a on že dobre naozaj celu dobu úsmev na tvari a na druhý deň ďalšia spolužiačka že či viem že D.zomrel :/ proste človek dostane skrat a vtedy sa smrti neboji je to skôr vykúpenie.Velmi sa dnes podceňuje duševne ,psychické zdravie človeka a veru je aj problém dostať sa ku psychiatrovi čakať 2-3 mesiace je naozaj dosť keď človek potrebuje pomoc.
vyrovnany clovek by nemal mat problem si vziat zivot, ked zvazi vsetky okolnosti, preco tak chce spravit a ak sa rozhodne pri tom ani moc netrpiet, spravi to na istotu a poriadne. Ked niekto tak robi iba preto, ze ocakava zachranu, je to len momentalny skrat a ten obcas nevyjde a pri tom aj silno trpi, lebo posledne sekundy su vecnostou...
@slavka1988 prave pri skratovom jednani sa vacsinou ludia podrezavaju. Ak to mal pripravene, tak svojmu okoliu nedal nijako znat, ze ma nieco v plane, aby nemali nanho zle spomienky, alebo neskusili vplyvat na jeho rozhodnutie. Takze ktovie ako ten tvoj spoluziak sa obral o zivot, ale nemuselo to byt skratove, iked vacsinu lydi to tak napadne... do hlavy nik inemu nevidi.
pises ze bol starsi. Mozno mal dlhodobejsie chronicke bolesti a nehovoril o nich. Mohla mu byt diagnostikovana vazna nemoc ktorej priebeh liecby alebo konca by bol ovela narocnejsi a bolestivejsi. Mohol mat dlhodobejsie pochybnosti o zmysle dalsieho zitia. Alebo mohol mat problemy psychickeho razu. Z tvojho prispevku mi pride, ze si mlada a nedokazes pochopit pocity starsieho cloveka. Hodnoty a pohlad na zivot sa vekom menia.
Nikdy nevieš čo má ten druhý človek v hlave, ale keby som zhrnula samovraždy v mojom okolí:
-bratranec mal vážne zdravotné problémy, neznesiteľné bolesti, po čase mu nezaberal ani morfium, zvolil si inú cestu než zomierať z neznesiteľných bolestiach
-Kolegov strýko bol alkoholik žena ho opustila deti ho nemuseli celé roky hovoril rodine že sa raz ho raz nájdu obeseného až ho raz ozaj našli na povale obeseného
-jeden kamarát mal dlhy všade po rodine, hypo, úver, leasing, nevydarené podnikanie, manželku tri malé deti, počkal si kým manželka s deťmi budú v kostole a použil legálne držanú zbraň
-spolužiačkyn otec sa pokúsil od mladosti viac krát, cca 6x rôznym spôsobom , po 60 sa po podarilo (vlak)
@egonsk samozrejme ale nikdy na to nezabudnem :/ naozaj vyzeral stastne :/
Keď bolí duša, žiť sa ti nechce. Sú to stavy plaču, spania, beznádeje, kvilenia od bolesti duše...ani sama nevieš prečo ťa tak bolí. Nevieš sa najesť, si špinavá, aj dni... nevieš z domu vyjsť. Toto sú stavy, kým človek nezajde k psychiatrovi. A kto pomoc nevyhlada, zabije sa. Už len chce pokoj, ticho...
@slavka1988 ono to môže byť aj tým že keď sa s Tebou stretol, už bol rozhodnutý že to urobí. A vtedy sa tým ľuďom uľaví a môžu vyzerať šťastne, lebo už našli riešenie 😥
Ja som mala kamarátku , večer sme s nou ako partia na diskotéke oslavovali jej narodeniny , bola super zabava , dohadovali sme sa kam pôjdeme poobede na druhy deň s jej synom ( mal 1 rok ) von a ráno mi volal jej priateľ , že je mŕtva . … ťažko povedať , čo ju k tomu “dohnalo “ … ale evidentne niečo , čo nikto z nás nevidel 😔
@oslo1 to už nefunguju žiadne proti bolesti lieky ??
Tiež som dnes toto počula, zostala som ako obarena.Bol to kamarátkin otec.Mozno myslíme toho istého.Tazko povedať čo sa tým ľuďom odohráva v hlave a čo za tým je
Pretoze tymto ludom chyba pud sebazachovy
Stratili pocit strachu, uz ich tu nic nedrzi
Poznala som zenu co zabila seba aj svoje male dieta..
Navonok sa ludia tvaria, ze je vsetko idealne ale za zatvorenymi dverami sa deju rozne veci
Ja to viem pochopit, svet je vo svojej podstate velmi nepriatelske a osamele miesto - kazdy ma plne usta pomoci a ako na veci nie si sam, ale ked sa stane realne nieco, tak po a/ kazdy si ta prehadzuje ako horuci zemiak, b/ stoji to seriozne peniaze, ktorych nedostatok je casto pricinou, c/ pomoc je len proforma s prisnym deadlinom (nie si ok do par tyzdnov? To co ma byt) a nasledne sa uz radsej neozyvaj. Bud rada, ze si nikdy nestala v takej situacii, su problemy a PROBLEMY.
teraz možno nie...ale v budúcnosti môže prísť psych. diagnóza a problém je na svete... 😉