Ako dlho trvá predaj bytu cez úver a realitku?

dankolia
1. nov 2021

Dobrý deň. Chcem sa opýtať ako dlho trvá predaj bytu cez úver a realitku.? Ďakujem.

kitycat
1. nov 2021

Co mas na mysli tym "cez uver"?

Ak su bonitni zaujemci a sikovny realitak, ci samotny kupujuci co si vie veci vybavit aj sam tak kludne mesiac ci dva.

Ak je byt o nicom a predrazeny tak sa predajca moze tazko hladat.

Aky scenar mas ty?

panelacikova
1. nov 2021

@dankolia v súčasnosti viac-menej rovnako. dôležitý je dopyt na trhu, ktorý určuje predovšetkým kúpna cena, lokalita, možnosť zamestnanosti, atď.... čo sa týka samotného vybavovania úverov, dnes to ide naozaj rýchlo. buď banka schváli (aj za pár hodín) alebo neschváli. čiže ak predávaš v super lokalite za výhodnú cenu, predáš ho aj za 24 hodín 🙂 ak v nanič lokalite a ešte chceš aj priveľa, tak ho môžeš predávať aj 2 roky...

dankolia
autor
1. nov 2021

@kitycat V rodine sa predáva byt už je aj rezervovaný nový majiteľ vybavuje úver.Byt sa predáva cez realitku.Ide o to že od dedického konania ubehol už mesiac a stále nič, ešte sa čaká na podpis kupno predajnej zmluvy.No len stále čakáme čakáme a nič.Preto sa pýtam že ako dlho trvá.Kedže s tým nemám žiadnu skúsenosť.☺

belllinka
1. nov 2021

@dankolia obycajne sa byt rezervuje na 2 mesiace, kym si vybavuje novy majitel uver, potom sa podpisuju zmluvy u notara, urobi sa navrh na vklad do katastra, tam sa caka mesiac, ak nemate zrychlene konanie a az potom dostanete peniaze na ucet.

dankolia
autor
2. nov 2021

@belllinka byt je v rezervácie už od polky Augusta akurát sa čakalo na dedičské konanie to bolo 6.10.21 tak neviem zdá sa mi to dlho.😅

kitycat
2. nov 2021

@dankolia ak je na byt viacero dedičov a zisk z bytu. Sa bude delit treba pockat na ukoncenie a az teraz (od toho 5.10. a rychlosti katastra) je podla mna mozne podpisat rezervacnu, ci kúpnu zmluvu s dedicmi, ked je dedicske hotove.. A dedici nehnutelnosti jasni

qetka
2. nov 2021

@dankolia tak ja som byt predala do mesiaca od obhliadky kupujucou. Ale, ona mala predschvaleny uver a byt bol volny ihned, bez tiarch. Ak bolo dedicske 6.10, tak predpokladam, ze ani nie je prepisany na katastri, alebo ak ano, tak par dni. Kupnu zmluvu je mozne robit az potom a tiez uver moze byt maximalne predschvaleny. Po prepise na katastri by som povedala, ze tak do mesica by to mohlo byt vybavene.

simca06022011
2. nov 2021

Tak zalezi na vela faktoroch, my sme mali dom kúpený za 2t. Samozrejme ak nemá nehnuteľnosť vysporiadane zalezitosti ide to pomaly.

biankalea
2. nov 2021

@dankolia teraz sme takto byt kupovali. Ak ste ešte len teraz mali dedičské konanie tak to bude ešte trvať. Od dedičského konania musí prejsť 14 dní či ho niekto nenapadne. Potom ide na vklad to katastra a tam majú 60 dní, my sme mali zápis na 55 deň. Až potom môže kupujúci začať riešiť úver.. znalecký posudok sme mali dohodnuty skôr ale aj tak sa muselo čakať na vklad do katastra. Rezerváciu sme robili zaciatkom júna a byt sa na nás prepísal 13/09....

belllinka
2. nov 2021

@biankalea kataster má 30 dní, pri zrýchlenom konaní 14

zuzks5
2. nov 2021

ono to podla mna este potrva. od dedickeho musi uplynut doba, kedy sa moze napadnut a az potom smeruje na kataster, ktory ako vsetci vieme ma na vsetko dost vela casu. no a az nasledne moze kupujuci riesit uver