Ako dlho trvá kým odrezok zo stonky orchidey pustí korienky?

4. feb 2023

Ako dlho trvá kým odrezok zo stonky pustí korienky? Dostala som stonku s kvetom, kvet už odpadol a korienky zatiaľ sa neobjavili. Mám s tým niečo robiť alebo len čakať?

viestta
4. feb 2023

Mas to uplne zbyrocne. Stonka z orchidey ti nezakoreni, jedine, ze by si mala doma vybavenie na pestovanie z meristemovych kultur.

avanka
4. feb 2023

Vyhodiť, odrezok ti nezakoreni.

pinkgirl
4. feb 2023

Takto sa orchidea nemnoží. Na novú rastlinku je potrebný vyhonok - keika, ktorý vytvorí materská rastlina na svojej stonke.

majcinka212
4. feb 2023

@pinkgirl a koren ako vznikol? ja mam tu matersku rastlinku a neviem co s tym 🙈

viestta
4. feb 2023

@majcinka212 ked je kejka dostatocne velka, zacne pustat aj korene. Oddelit od materskej rastliny sa da ked ma aspon 3 korene s dlzkou asi 5 cm. Ked este kejka korene nema, treba cakat. Niekdedy aj rok (moja kejka od minulej jari este stale len listy vyraba)

majcinka212
4. feb 2023

@viestta tak to bude na dlho teda 😂 musela som ju odrezat (iba listky) lebo stonka vyschla a len toto tam trcalo 🙈 je to zatial vo vode a nevykapalo. zatial 😁 ma to nejaky zmysel drzat?

viestta
4. feb 2023

@majcinka212 ja by som ju supla do kokosoveho substratu alebo drzala vo vlhku nad vodou (zavaraci pohar, na dno keramzit, do neho trochu vody, na to kejka tak aby sa nedotykala vody a zavriet sackom, do neho spravit par dier), Vo vode moze zacat hnit.

pinkgirl
4. feb 2023

@majcinka212 V domácom prostredí musíš čakať kedy rastlina vytvorí sama výhonok.
Je tu na koníku aj súkromná skupina kde si dievčatá vymieňajú a predávajú mladé rastliny čo doma dopestovali.