Ako dlho ste nosili čierne oblečenie po smrti rodiča?

rutyruth
6. sep 2024

Viem že je rôzne uvedené koľko by sa malo či nemalo. Mňa však zaujíma ako dlho, kto reálne nosil čiernu. Ďakujem

matullienka
6. sep 2024

@rutyruth neriaď sa tým čo robia iní. Urob tak ako to cítiš ty. Môj svokor je po smrti 3 mesiace a svokra sama povedala, že už si musela obliecť niečo svetlejšie, lebo mala pocit, že z tej čiernej už zblázni.

rutyruth
autor
6. sep 2024

@matullienka áno, rozumiem. Len teda má zaujíma ako to ľudia berú dnes. Kedysi sa chodievalo aj rok. Moja sestra čiernu nenosila vôbec....

eeerickal1
6. sep 2024

Moja mamina nosila čiernu rok po smrti starkej. Ale úprimne aj dlhšie potom ešte nosila tmavšie farby, hnedá, tmavomodrá. Mne keď zomrela svokra tak som nosila čiernu tuším len dva týždne, lebo tiež som sa išla z toho zblázniť.

lienka9
6. sep 2024

@rutyruth urob ako to citis.ak by ta to malo deptat tak ennos cierne,ved mozes nosit aj tmave farby,pripadne kombinovat tmave a biele.. za mna nenosit asi len zlte,cervene,kriklave kvetove nejaky cas..inak cela v ciernom urcite chodit netreba.asi ani mrtvy by si neprial ,aby si kvoli nemu robila nieco co ta depta a trapila sa kvoli obleceniu este viac ako len zo samotnej straty...nema to zmysel

kristinaanna
6. sep 2024

ja som to zvládla asi tak 3 mesiace, čiernu, potom som nosila tmavé farby, proste som tú čiernu nedávala,

gelifil
6. sep 2024

pred 4 rokmi po smrti prveho fakt rok, teraz druhy zomrel presne na Vianoce. Vydrzala som to do konca juna....moja sestra minimalne v oboch pripadoch

martul
6. sep 2024

@rutyruth Rok. Ešte mi zostáva pol roka.

guudy
6. sep 2024

Za mna je nosenie ciernej blbost. Ak to sama nepotrebujes k smuteniu, nenos ju vobec… nosit ju kvoli ostatnym? Nezijeme v 19.storoci…

sagitta33
6. sep 2024

Nenosila som.

rutyruth
autor
6. sep 2024

Najhoršie to je veru v lete. Čiernych letných veci mam máličko. Ale budú to za chvíľu 2 mesiace takže nie je to čerstvé a zvažujem ze by som to pomaly menila aj keď aj plavky som neriešila no kriklave som si nedala...

personality
6. sep 2024

Nenosím čiernu. Nevidím v tom význam. Na pohreb a stačí. Nikomu to nepomôže. Smútiť môžem aj bez čiernej. Ale každý ako cíti samozrejme.

matullienka
6. sep 2024

@rutyruth moja babka vždy hovorila, že smútok nosíme v srdci nie na oblečení

monro
6. sep 2024

Ja som nenosila čierne vôbec. Na pohreb samozrejme, ale potom neskôr, som sa obliekala úplne normálne.

mamaaja82
6. sep 2024

Na pohrebe,na druhy den som uz mala normalne oblecenie a viac ciernu na seba som nedala.Pochovala som uz obidvoch rodicov.

sashka22
6. sep 2024

@rutyruth vôbec, ešte viac ma to len deprimovalo...ku tomu ešte bábätko, ktoré potrebuje pestré prostredie okolo seba a nie čiernu matohu.

mandzula
6. sep 2024

Ja nebudem nosit vobec, smutit budem inak.

majka2959
6. sep 2024

@rutyruth U nás je zvykom asi rok, ale aj napriek tomu keď mi zomrel brat, sme sa s mamou dohodli, že polrok nám stačil. Zrovna začínalo leto, tak to bolo také prirodzené. A rovnako som to urobila aj po maminej smrti, pol roka.

vyrovnanaosoba
6. sep 2024

@rutyruth nie rodič, ale člen rodiny a nosila som rok. Moja sestra len mesiac. A nikto to neriešil. Každý ako to cíti.

thereisabear
6. sep 2024

Vôbec som nenosila.

januska12323
6. sep 2024

Ešte som nemusela riešiť ale ak k tomu príde asi dám čierne len na pohreb a potom normálne. Čierna mi nesvedčí a smutno mi bude aj keby som mala na sebe farby od výmyslu sveta. Nevidím v tom zmysel.

maca1984
6. sep 2024

Vôbec som nenosila, mala som čierne len na pohrebe. Otec mi chýba stále, hoci zomrel pred 11 rokmi.
Poniektorí samozrejme mali reči, že by som mala chodiť v čiernom aspoň mesiac ako dcéra. Ale mňa reči absolútne nezaujímajú, smútok som nosila a vlastne nosím stále v srdci, nie na odeve.

kris_tin257
6. sep 2024

Čiernu som mala iba na pohrebe, potom som čiernu už nenosila, ja si moc nezakladám na takýchto zvykoch a môj otec si tiež nezakladal

kaja0210
6. sep 2024

1 rok a 3 mesiace. Ale ja som to veľmi ťažko znášala a na inú farbu som nemala vôbec chuť...prestala som,až keď sa mi ocko sníval a povedal, že už dosť tej čiernej, že mám konečne začať žiť! Tak som začala pridávať béžovú, modrú až nakoniec som úplne prestala...

simsalabim
6. sep 2024

@rutyruth nenosila som vobec. Len na pohrebe. Smutok za mamou si nosim so sebou....uz celych 18 rokov. Ciernu na to nepotrebujem.

simka17161
6. sep 2024

Ja som nenosila čierne iba tmavé oblečenie, potom svetlé bez červenej, tak ako som to cítila.

deedol
6. sep 2024

ja nosim ciernu bezne, pol satnika mam cierneho, ale takto smutok najavo nedavam. cize za mna vobec, ak teda bezne ciernu nenosis.

lindusss2016
6. sep 2024

Asi dva tyzdne mozno tri a potom mi uz bolo tak zle, ze som s tym musela nieco robit. Samozrejme nie len zmenit satnik

katkaseiner
6. sep 2024

necitam komentare a mozno pojdem proti vsetkemu a vsetkym... ale...
Moj muz po smrti rodicov chodil max v tmavomodrom tricku a ani to nie dlho... uplne ho chapem a ani pol slova mu na to nikto nepovedal.
Moji rodicia este ziju, ale az sa dostaneme do tejto situacie, tak na pohrebe si obleciem cierne a potom uz nie. Zijeme na dedine, cize ano, budem stredobodom ohovarania, ale nezaujima ma to. Smutok sa nosi v srdci a nie na obleceni.

bessie12
6. sep 2024

Nenosím čierne oblečenie kvôli tomu. Ešte v ten deň, po pohrebe, som sa hneď prezliekla do oblečenia, ktoré nosím bežne. Žiadna smútočná čierna ...

lentilka46
6. sep 2024

Asi zalezi od cloveka, ako to citi. Ja som po ocovi nosila cca polroka uplne cierne, nasledne mozno mesiac dva tmave,resp.tricko alebo nohavice bolo vzdy cierne/tmave,na vesele farby som nemala naladu /a to som bola velmi mlada,mala som 24,ked zomrel/. Moja mama nosila aj po mame /mojej babke/ aj po manzelovi cierne vyse roka. Moja svokra po svojej mame aj po svokre nenosila cierne vobec.