Ahojte🙂
Zaujima ma, ako casto upratujete? Mne sa zda, ze stale. Ked nahodou jeden den nic neurobim, tak na dalsi den mam co robit. Ked chcem mat cely byt ako-tak v poriadku, tak stale je co robit. A popri detoch nie je na to vzdy cas. Ako to riesite vy? Mate v tom nejaky system, alebo upracete len to, co je aktualne najviac vidiet? Mozno mate nejake zlepsovaky alebo triky, tak sem s nimi 😉
@hermina_ priebezne.. podla potreby, mnozstva mojho casu a energie (jasne, ze potreba a cas s energiou sa nie vzdy daju zladit 😅). no nerobim ziadne "velke" upratovanie, to sa v malom byte s malymi detmi ani neda, aspon u nas nie..takze jeden den wcko, dalsi kupelna, dalsi vysavanie (to robi spravidla mm) a ja potom vecer zotriem dlazku (a niekedy aj nie). prach utieram, ked si ho vsimnem (som mierne kratkozraka 🙂) atd. varim vacsinou obden, periem takmer denne, zehlenie som zredukovala na nevyhnutne veci 2x do mesiaca.. a neznasam byt zahadzana starymi haraburdami, preto dost casto triedim detske oblecenie, pri dvojickach mam co robit🙂..a to najdolezitejsie - takmer vsetko robim az potom, ako deti zaspia. je sice pravda, ze vecer mam zabity, ale kym su baby hore, pride mi od veci riesit domacnost, kedze su cez den v jasliach a my v praci, takze poobede chcem byt s nimi.
inak vysavac tiez neodkladame, nema to zatial zmysel. ak som niekoho vystrasila, klud, vyzera to u nas normalne, socialna pracovnicka by povedala "udrziavana a cista domacnost" 😅
kazdy den upratujem.zalezi od toho ci su deti v skole,skolke.momentalne mam doma uz len jednu.takze do obeda si porobim vsetko.kazdy den umyt podlahy,wc,kupelna.pracka ide ako kedy tak ratam cca 6-8 krat tyzdenne.do obeda si musim stihnut navarit aj ked teda nie vzdy sa mi chce 😀 este kym mam jednu doma stiham aj cvicit tak hodinku.potom uz ked postupne prichadzaju zas ucenie a samozrejme znova upratovanie.do vecera teda niekolko krat za den upratujem ale nikdy to nebude typ top.proste pri troch detoch sa neda 🙂 a vikend ani nehovorim ked su vsetci doma.niekedy sa idem zblaznit co je doma roboty
@hermina_
@hermina_ tiez by ma to zaujimalo.
pri malom,som,si presne urcila,co v ktory den budem robit,ale to az po dakom 10.m.,ked uz mal daky rezim.
teraz,ked mam dve deti a obe doma,maju 2a4r. aktualne,je to trosku horsie. Su veci,ktore robim takmer denne-pranie,dlazka,tyzdenne,ci dvojtyzdenne,ako mi to vyjde-prach,zehlenie. A taky kazdy 3.den ,obcas i druhy vysavam,ci umyvam,parkety.
no a varim,obden zvacsa,nakupujem,denne kvoli pecivu a take tie drobnosti,co clovek ponachadza-flak,kvapky zaschnute,omrvinka ci zabudnuta ryza na zemi..tak to kazdu chvilu 🙂 mam pocit,ze to nema konca. 🙂 a do toho sa mala rozhodla v aprili sa odplienkovat,no stale robi aj mlacky,tak kazdu chvilu utieram a i prania je kvoli tomu viac.
vela veci robim po nociach,daktore popri malom poobede,kedze nespava,za jeho asistencie,daktore s nimi oboma,no teraz je pekne,tak dost casu travime vonku.
asi stale, tak nejak za pochodu. Na velke upratovanie nie je cas, ked mala spi, tak sa nejak moc tiez neda, lebo ju takmer vsetko zobudi a to radsej prezijem nie super nalestenu domacnost, ako mat na krku dieta niecim prebudene z poobednajsieho spanku, co je potom ako umrncany cert cely zvysok dna 🙂 Ale snazim sa kazdy den nieco, ked spi na poschodi upratujem spodok, pochodie len ked je v skolke, ale tam chodi len na 3 hodiny 2x do tyzdna, ked mam cas, tak bordelaren, kde su vsetky veci, co sa momentalne nepouzivaju a tak stale dookola. Najviac spravim rano ked este spi alebo vecer ked uz spi.
tak priebežne každý deň upratujem. To sa nedá porovnávať kto koľko upratuje. Triky nepoznám, samé sa to neurobí.
@hermina_ strašne ma to rozosmialo lebo pri deťoch ja do čoho skočím alebo do čoho kopnem to hned uložím a teda asi priebežne vždy každý deň do niečoho pichnem 😀 😀 😀 utieram prach každý druhý deň ked dcéra zaspí,vysáva muž lebo velká zabava pre dceru,sadne a ťahá ju na vysavači 😅 syn kedže chodí do školy a bojí sa o svoje veci a hračky teda skor hry spoločenské a jeho chlapčenské veci tak to ma v horných policiach,pár krát sa poučil,dcerka mu niečo zobrala a rozobrala, postrácala tak uklada,jeho veci neriešim,to si dáva už pozor,neviem no čo vidím to porobím,kde je neporiadok 😅 také že umývanie okien robím ked muž vezme deti von 🙂 periem skoro každý deň,vždy je niečo v práčke 🙂 wc a kupelku v sobotu večer ked decká pospia,malá by asistovala keby som to robila v priebehu dňa 😕 no a preto aby tie čistiace prostriedky mohli aj posobiť ..
Furt upratujem a nikdy to nie je vidieť. U nás je krásne upratané a mám hlavne z toho dobrý pocit, keď je manžel s deťmi preč. Ako náhle prídu, celá moja robota bola už len krásnou spomienkou a pohľad na realitu ma iba rozplače. ☹
@cerez neber si to tak,ja hlavne zametám často,každý deň po troche lebo malá všetko jedlo melní a najlepšie sa smeje ked to može super pošlapať 🙄 paličky jej praskaju,piškoty tiež 😲 s jogurtom maluje,to utieram,lietam s vlhčenými obrúskami 😀 teraz začala z ust vyťahovať ked dobre požuje prvú lyžicu ,musí vypluť a okukuje na podlahe,velký smiech 😖 ešte kričí hýýý hýýýý,čuduje sa a vie že zle spravila 😅 no paráda 😅 do toho syn žaluje každý dcérin kúsok ....
@bahira1962012 U nás sú všade rozmrvené tyčinky a stolovanie u môjho syna, katastrofa. V škôlke si ho užijú. 😀 Naberá rukami, pučí to a roztiera po stole. Jedlo máme so všetkých strán, na zemi najviac. Vlhčené obrúsky aj u nás idú na odbyt. Odtlačky rúk sú na všetkom. Najnovšie mi zobral lepiaci valček na odevy a prešiel mi po stene. Zobral aj omietku. Týždeň pred pr. sv. prijímaním čo mi mala dcérka sa mi v obývačke zavesil na poličku nad gaučom a zvrhol ju. Zelený dekoratívny piesok sa rozsypal po celej izbe hlavne po gauči. A ako punz sa vylial bambus a zelená farba mi pustila do béžového gauča. Buď optimista, keď z očí sa ti lejú slzy. Ja vravím, že už rezignujem a najradšej nech k nám už nik nechodí!
@bahira1962012 Joj, úplne by som zabudla. Dnes mi ráno syn vylial med na plachtu a rozbil sklenený pohár v ktorom som mala čerstvo zaliatu kávu.
@bahira1962012 Takže ja si veru každý deň do niečoho pichnem. 😀
@cerez tak ja som nechápala u kamošky ako može mať v obývačke presklenný stôl,čo decká s tým robia a pochytaju,v kuchyni ma dosky čierne aj stôl,to je strach a hroza na to okom kuk 😔 mám pocit, že už toto nieje na deťoch ale rodičoch aby si to zariadenie v bytoch a domoch prisposobili tomu, že majú menšie deti deti 🙂 😉 aby to bývanie bolo pre deti aj bezpečné ....to nepíšem o tom aké samé sošky a dekorácie má položené nízučko a ake nebezpečné,sklo,keramika 😲
@bahira1962012 Ja tú policu mám hore, dole mi už nezostalo nič. 😀 Aj pri dcérke sme sa prispôsobovali, takže pri synovi to bolo automatické. Len malý je viac akčný ako dcérka. 😀
asi stále mi to tak príde 🙂
upratujem raz za dva tyzdne, s manzelom si dame v sobotu zo dve hodky a dame si byt doporiadku...
My vydate zeny mame to stastie, ze na veci nie sme same a na vsetko sme uz dvaja 🙂
Tak ja som sa nariadila a nabohovala pri malych detom vela,tak som zacala upratovat systemom "casovaca". Ak je nieco akutne a nechce sa mi,nastavim si casovac na 20 min. a upratujem len do ukoncenia. Ani o minutu viac.
Vzdy nieco porobim a nie som upachtena a znechutena.
Takto som priviedla k upartovaniu aj starsiu dceru. 20 minut a dost.
@mima4 ano sme na to dvaja,a ja som si vsimla,ze ked dam muzovi poriadit napr.sporak,tak ho vygruntuje. Ja to tak nikdy dokonale nespravim. Mozno preto,lebo to robim stale po vareni,aj to len zakladne. On ho rozoberie na suciastky.
Ja upratujem v sobotu doobeda celý byt, cez tyzden len to najnutnejsie ....
@hermina_ My máme denne ak nie sme doma zapnutý ten robotický vysávač, strašnú srandu z toho má lne kocúr a inak denne také veci, ako riad do umývačky, žehlím po večeroch okrem košieľ tie dávam žehliť. Nikdy neupratujem v sobotu, lebo sme to robili doma ako deti a ja som to nenávidela, takže sobota je u mňa rodinný deň.
Jej, babenky, ale sa vas tu zislo. To sa tesim, ze nie som sama, co stale zapasim s poriadkom a v reali to ani nie je vidiet.
@cerez tak to ti nezavidim, asi by ma kleplo 😀 a to mam tiez akcne deti, ale na tie tvoje sa nechytaju
@anatalia77 to s tym casovacom je sper napad, musim vyskusat, ale fakt sa mi to paci, ono sa to ani nezda, kolko sa da urobit za nejakych 20 min.
@bahira1962012 ten strach o svoje veci funguje aj u nas. Ked dcera nechce aby jej to bracho poroztahoval, postracal alebo znicil, uz pochopila, ze si to musi dat na tie najvysse policky a hlavne z dosahu. Takze si to strazi sama. Ale aj tak je v detskej, akoby bomba vybuchla 😠 Neznasam to vecne upratovanie hraciek, stale dookola...
Ja raz za týždeň vysávam,umývam dlážky,utieram prach a wc,kúpelňu. Cez týždeň len raz povysávam,inak všetko nechávam na tú sobotu. ale myslím,že poriadok je v dome v podsate stále. Neznesiem také,že pohodené oblečenie,alebo keď hračky nie sú tam kde majú byť,ke´d sa ide von,alebo ide syn spať. Má 3,5 roka a trvám na tom,aby si vždy hračky upratal.
...upratujem snad stale....aspon to tvrdi manzel 😀
ale mam rada poriadok a je to pre mna aj dobry reset....
@hermina_ ale aby som ti odpovedala...zlepsovak nemam....ale upratujem priebezne...ked som bola este bez dietata...dalo sa to riesit aj narazovo v sobotu...a clovek iba udrziaval cez tyzden...teraz pri dietati mi najviac vyhovuje tento system
je pravda,ze potom to vyzera,ze naozaj stale beham s handrou....ale v konecnom dosledku mam v podstate vsetko ok a nie som taka unavena...akoby som toho musela naraz stihnut vela a dokladne
hoci jasne,ze na dome a zahrade sa narazovym pracam uplne vyhnut neda...
no a samozrejme,vela zalezi od clenov rodiny...ako si chcu poriadok udrzat...neda sa mat poriadok,ked trebars manzel je bordelar,resp.nevazi si pracu vlastnej zeny...prip.aj sam sa na poriadku nepodiela
potom taku zenu lutujem...jednoducho aj v tomto by mala rodina tahat za jeden povraz
by ma zaujimalo ake plochy upratujete? 😀 😀
u nas sa upratuje tiez denne, muz strasne rad vysava 😀 a casto je to tak, ze ja povysavam (okrem ineho) poobede, on pride z prace a povysava znovu 😉
zo zasady neupratujeme cez vikend a pred navstevami
ano, presne ako pises 🙂 ja mam teraz uz vacsiu dcerku, ale ked bola malinka, tak som vysavac ani neodkladala - vzdy ked bol cas a som nieco videla, tak som "suchla"...vsetko "zapochodu"