Ako často meníte pneumatiky?

28. máj 2022

Ako často meníte pneumatiky...nemyslím zimné za letné ale celkovo za nove

diefca
28. máj 2022

Ked su zjazdene, alebo kazde cca 4 roky. Co nastane skor.

sissy27
28. máj 2022

V pneuservise mi vždy povedia, kedy je čas vymeniť 😃 záleží koľko majú najazdené a aj od veku samotnej pneu. Ja prezúvam viacej áut, u každého to vychádza inak (niektoré najazdí 10000 km ročne, iné 40tis…)

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
saxana000
28. máj 2022

Mam celorocne cca 4 roky potom menim ale kazdy rok davam prevazit

sissy27
28. máj 2022

@zoro9836 15 ročné pneu určite nie sú fajn 🙈 dezén nie je všetko.

autor
28. máj 2022

Pýtam sa lebo ideme na dovolenku autom a sú staré 8 rokov,ale nevyzerajú poškodené a ani nemám veľa km

autor
28. máj 2022

Do Chorvátska

zuzanaete
28. máj 2022

Je to guma a ta pracuje, aj ked auto stoji. Ak nie je zjazdena, tak treba vymenit cca po 5 rokoch. Zalezi to od samotnej kvality pneumatiky. Kvalitne vydrzia dlhsie, menej kvalitne menej.

ivanaks
29. máj 2022

Ja som menila minulý rok po cca 10 rokoch. Neboli zjazdené, boli vo veľmi dobrom stave (tak mi povedali v autorizovanom servise), ale už po 7 rokoch môže byť guma oslabená a nie je to vidno, môže pokojne streliť a na diaľnici vo veľkej rýchlosti to nie je bohviečo. Šli sme za sestrou do Slovinska, niečo také by som si nevzala na zodpovednosť, tak som zainvestovala do nových pneumatík...

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
minutka
29. máj 2022

Vymenila by som 8 r

hiro
29. máj 2022

Ja mam odlozene letne co maju 11 rokov. Ked sa zjazdia zimne tak zase pol roka na nich jazdim a su stale perfektne 🙂
Co citam:
Britská norma BS AU 50 stanovuje dobu, počas ktorej sa môžu pneumatiky považovať za nové na 6 rokov od ich výroby. Nemecká asociácia gumárenského priemyslu považuje pneumatiky za nové, pokiaľ nie sú staršie ako 5 rokov. Žiadna z organizácií však nehovorí o tom, že po tomto čase by ste pneumatiky už nemali používať.
Naše zákony presne nevymedzujú, aké staré pneumatiky je možné používať. Väčšinou však motoristi menia pneumatiky raz za 8 až 10 rokov v závislosti od počtu najazdených kilometrov.
Michelin odporúča, aby boli pneumatiky staršie než 10 rokov od dátumu výroby vyradené z prevádzky.

diefca
29. máj 2022

@hiro takto… pred par rokmi som bola na skole smyku v Orechovej Potoni. Ja som mala nove, asi rocne pneumatiky a jeden chalan zo skupiny jazdil cca 6-7 rocne. Mal o x metrov dlhsiu brzdnu drahu na mokrom povrchu ako ja a vsetci ostatni. Nespominam si kolko presne to bolo, ale pri prudkom brzdeni na dialnici by to nedal.

hiro
30. máj 2022

@diefca "Výskumy popredných výrobcov pneumatík ako Michelin a Continental opätovne potvrdili, že pri dodržaní správneho skladovania neexistujú žiadne rozdiely vo výkonoch novo vyrobených pneumatík a pneumatík vyrobených pred 3 rokmi."

Ano, starsie maju urcite dlhsiu drahu. Ale skorej ako dlhsia brzdna draha vplyva na nehodu skorej to ze niekto zacne brzdit o sekundu neskor ako ten co nema tak dobre reflexy, bol unaveny alebo nesledoval poriadne premavku. Takze ten o sekundu prejde dalsich 100 metrov a uz je buracka aj ked mal dobre pneumatiky.

diefca
30. máj 2022

@hiro ono to nebolo len o brzdnej drahe, napriklad na stanovisti, kde sme sa mali zamerne dostat do smyku, dotycneho hadzalo vzdy do hodin, kym ostatni to ukorigovali. Ano, bola to navodena “extremna” situacia, ale myslim si, ze prave na pneumatikach nie je najlepsi napad setrit.