Ako byť hnusná?

24. apr 2023

prosim vás dá sa nejak naučiť stať si za svojim a byt nq niekoho hnusná? v živote som sa stretla veľa krát s tým že niekto mi niečo povedal alebo nahucal a ja som sklopila uši a šla potichu ďalej. pritom keby sa aspoň ozvem a nenechám so sebou zametať:::,…. až potom keď odídem to ľutujem že vždy nechám za pravdu tomu druhému a vždy nechám sebou zametať… neviem druhému protirečiť a nechápem ľudí čo ked niekto im vynadá tak majú argumenty a nekokcu sa a vedia si stať za svojim (samozrejme s mierou)… viem že už na strednej som mala problém s týmto a to boli len kamarátky…

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
doriiis
24. apr 2023

Na to,aby si sa zastala samej seba a svojich názorov nemusíš byť hnusná.
A to na teba hucia ľudia bežne?

deti95060810
24. apr 2023

na mňa bol hnusný jeden nadriadený.... dala som mu to písomne - resp. vrátila som mu to aj s úrokami...

zitaje
24. apr 2023

Chceš povedať, že chceš byť hnusná, hoci sama taká nie si? Vidíš v tom ten paradox?
Buď rada, že nie si hnusná. Len sa nenechaj, buď rozhodná, váž si samu seba. To sa dá aj bez toho, aby si bola hneď hnusná.

beata_k
24. apr 2023

Existuju kurzy asertivity.

valeria_h
24. apr 2023

Nemusíš byť hnusná, stačí sa slušne ohradiť.. občas zdvihnem hlas, ale nekričím. Ja som s týmto mala celý život problém. Myslím, že nedostatok sebavedomia sa na tomto podpisuje.

luccija
24. apr 2023

Život Ta naučí ..nemám rada konflikty, ale zase ohradiť sa viem, ale keď som bola mladšia tiež som ustupovala.Da sa to naučiť ok, to je tvoj názor ja mám iný a pod...niekto to vie sám od seba, niekto sa tvrdo učí.To je aj dosť výchovou či si si mohla doma povedať svoje, alebo či rodičia neboli prísni, zakríknutí...

autor
24. apr 2023

@doriiis
@zitaje
@valeria_h
@luccija
asi ste ma nepochopili. nechcem byt hnusná na ľudí. ale dám nejaké príklady. popri škole brigádujem v obchode. občas ma niekto zastaví a spyta sa niečo a keď neviem začne kričať či tu robím ja alebo on a kto to ma vedieť. vysvetlím že nepoznam všetko a on nervózny ze načo tu som a mne je uz do placu. alebo minule pán že prečo hento stojí toľko a toľko ako keby som za to mohla.keď je niekto nq mna takto hnusný, automaticky som ticho a mám slzy v očiach. potom po chvíľke keď odide tak si tak vravím že som sa mala sama seba zastať a nie byt ticho. minule som bola v buse a slecna vedľa mna vyliala kávu. neskôr šofér išiel niečo povedať cestujúcemu dozadu a zastavil pri mne a vynadal že prečo som to vyliala. povedala som že to nie ja a začal kričať. a už som bola ticho a takmer sa rozplakala. viem ze iný ľudia v takých situáciách ticho nie sú a ohradia sa a keď je niekto hnusný tiež zvýšia hlas ale ja to neviem. na strednej to bolo peklo keď baby hneď vedeli do koho sa môžu pustiť a kto nebude odvrávať. ja len obdivujem ľudí čo nehucia ale vedia sa ohradiť q zvýšiť hlas a vysvetlit. chcem sa to nwucit. alebo skôr prečo to neviem? strašne som citlivá??

basulaak
24. apr 2023

To pride vekom.

denisah6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deti95060810
24. apr 2023

áno, si citlivá a asi aj ustráchaná...
v obchode ak je zákazník nepríjemný tak ho pošli o 2 uličky ďálej a potom doprava a máš pokoj... alebo len povedz že ty vykladáš tovar a tvoja úloha nie je robiť zákazníkom informátora , nech sa idú opýtať na informácie - tam dostanú presnú odpoveď...
a na šofér autobusu by som napísala šťažnosť jeho zamestnávateľovi...nech predplatí šoférovi kurz slušného správania...
nedaj so sebou zametať, lebo ľudia sú čím ďálej tým viac ku sebe horší - aspoň mne to tak príde...sú ako hyeny v divej prírode.

lululilien
24. apr 2023

Na zákazníkov treba byť žiaľ milý. Ešte by sa na teba mohli ísť sťažovať. V tomto prípade s úsmevom mu odpovedať je mi to ľúto pane, že vás to tak vytočilo a teraz na mňa kričíte. a odísť. Alebo niečo v zmysle rada by som vám pomohla, ale žiaľ v tomto nemôžem. ja tu brigadujem a všetko sa učím. Úsmev a odísť.
Skus si nacvičiť takéto podobné odpovede pred zrkadlom.

akiana
24. apr 2023

Na tvoj problem nie je riesenie byt hnusna. Ja vo svojom kazdodennom zivote stretavam ludi, ktori su velmi asertivni a okolie ich respektuje, bez toho, aby boli hnusni. Naopak, neprijemny clovek si obvykle nasilim vynucuje svoju volu, a to predpokladam nechces.

Co tym chcem povedat - nehadz asertivitu a nastavovanie hranic do jedneho vreca s "byt hnusna". Takto tomu davas negativnu konotaciu a potom sa nemusis cudovat, ze sa tymto vlastnostiam podvedome branis. My ludia, predovsetkym zeny, mame tendenciu branit sa vlastnostiam, ktore povazujeme za negativne, alebo mame pocit, ze ich okolie odsudi ako negativne. Ak je teda asertivita pre teba nieco negativne, tak si ju nikdy nedokazes osvojit.

V prvom rade si uvedom, kedy ludia prekracuju tvoje osobne hranice, a ci by tito ludia akceptovali, keby si ich rovnako prekracovala ty. Dajme tomu, ty mas nejaky standard, nejake ocakavanie od ostatnych, a ostatni sa k tebe podla toho nespravaju. Mas dve moznosti - prisposobit sa ostatnym a tym padom posunut svoje hranice, co momentalne robis a si nestastna, alebo tie hranice obhajit a odstranit sa zo vzniknutej situacie. Asertivita nie je len v tom, bojovat s ludmi, to vobec nemusis - tebe staci bud prijat podmienky, alebo nie. Ak sa k tebe niekto sprava bez respektu, mozes ho raz upozornit, aby napravil svoj pristup - ak nie, zo situacie jednoducho odides. Nikto na svete, ani tvoj nadriadeny, ani radova predavacka v potravinach, nema tolku autoritu, aby podkopavala tvoju kudsku dostojnost. Vzdy mysli na to, ze v opacnom garde by ti tito ludia nedovolili, jednat s nimi tak, ako oni jednaju s tebou.

terezka1947
24. apr 2023

@basulaak súhlasím. Určitý odstup a nadhľad príde vekom.
@autorka buď rada,že nie sú hnusná.
A veľa zákazníkov nie je nahnevaných na teba,akurát tebe to povedia. Nečakajú od teba reakciu,ani to nemyslia nijak proti tebe.

otvorena
24. apr 2023

Nechci byť hnusná 🙄🙈ja som sa naučila zo skúsenosti byť hnusná.. nejaky ten stred by to chcelo 🤷ja občas ešte skáčem ..človek sa zmení po čase sám

jaroe
24. apr 2023

@sheila121 toto nie je dobrá rada si myslím. Ľudia si potom zvyknú dovoľovať viac a viac, neocenia, že " múdrejší ustúpi". Nehovoriac o tom, že pokiaľ človek nie je totálny flegmatik, bude ho škrieť, že sa neozval a nezastal sám seba. Takže radšej sa naučiť brániť a poslať niekoho tam, kam treba, ako sa vnútorne zožierať a uhnat si nejaký psychosomaticky problém.

fauko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lunademonica
24. apr 2023

Chapem ta, asi ta v detstve rodičia drzali na kratko a nikdy si nemohla mat pravdu?
Bude to velmi tazke, lebo ty v tom soku zamrznes a nemas v hlave ziadne pouzitelne slova v pravu chvilu, ale da sa to pomaly naucit! 🙂
Mne pomohlo, ze som si po takychto situaciach vymyslala odpovede, ktore som mohla povedat, a casom ked nastala podobna situacia, uz som vedela reagovat rychlejsie, a aj zvysit hlas, resp, dôraz.
Napr, drzemu zakaznikovi: "Chovajte sa slusne a nekricte tu po mne. Ja nemam v naplni prace ovladat podrobnosti o kazdom tovare, precitajte si stitok, alebo vam mozem zavolat veduceho."
Drzy autobusar: "Som vam povedala, ze ja som to nevyliala! Tak si tu na mne nevylievajte zlost!" Pozrite si kamery! A este raz na mna zakricite podam na vas staznost dopravnemu podniku."
Alebo sa da z tych ludi robit sranda.
"Ja som este mlada, pocujem dobre, nemusite kricat"
Alebo na zaciatok, kym naberes sebavedomie nejak takto: "Prestante na mna kricat, ak mate nejaky problem, povedzte to normalne a skusime to vyriesit."
Neboj oni ta nezbiju.
Drzim palce a kurz asertivity k tomu ;)

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lunademonica
24. apr 2023

@fauko to co jej radis za blbost? Autorka neni Jezis a nezije v rozpravke ale v realite! "Na zlo nereaguj..." Wtf?
A ked sa ju niekto pokusi znasilnit, tak tiez ma len mlcat a drzat, lebo az umre pojde do raja??? Zasnem.
Autorke zle spravanie ludi hlboko ublizuje, zlym ludom treba dat najavo, ze je to zle spravanie a my im nedovolíme sa tak chovat, musia narazit na odpor (slusny/neslusny) aby si uvedomili, ze nie kazdy im to bude tolerovat a niekto im "moze dat aj na hubu" tak nabuduce rozmyslia ako sa budu chovat.
A autorka to nemyslela doslovne ale obrazne "byt hnusna" akoze skor sebavedoma a nebojacna.

nika3136
24. apr 2023

Neuc sa byt hnusna 🙂 nauc sa reagovat. Ver tomu, ze viac ludi nase.ies, ked im to poviss trefne a v klude, ako ked sa tam budes hadat. Zaklad mas dobry, uz si vies zahryznus do jazyka, uz sa len nauc povedat nejaku trefnu veticku a je vybavene🙂 ja sa zaze vadit viem, ale nemysli si, ze mi to prinasa klud, prave naopak, obranim sa, ale este tyzden som nastvana 😅

reanda
24. apr 2023

nevadi, ze nic nepovies a mas slzy v ociach - ked ti to momentalne inak nejde.. to neznamena, ze si druhemu dala za pravdu.. ty predsa vnutorne vies, ze pravdu nemal a to je najdolezitejsie.. ze ty to vies.. ze sama sebe das za pravdu.. presvedcit o nej druheho nie je nutne.. ono sa to casom zlepsi a aj slova najdes, aby si tu svoju pravdu aj dala najavo, ani slzit nebudes.. niekedy to chce cas.. a niekedy je fakt lepsie si poslzit, ako na niekoho nakricat - to sa o moc lepsie citit nebudes.. nie je dobre prilis tlacit na pilu, lebo sa to fakt moze preklopit a ty zostanes ozaj 'hnusna' a ako pisem, ani ti to nepomoze k lepsim vztahom s ludmi, ani sa nebudes lepsie citit.. aj tak sa budes musiet vracat do nejakeho vyrovnaneho stredu

bazarik456
24. apr 2023

Ja tiež neviem byť na ľudí hnusná a nie som ani asertívna, presne mám takéto situácie, že keď mi niekto začne neprávom nadávať, tak mám hneď slzy v očiach. Moja taktika je otočiť to na srandu, snažiť sa odľahčiť situáciu, že sa nič nestalo a tí ľudia sa väčšinou začnú hanbiť za to, ako sa správali a ospravedlnia sa alebo odídu so sklopenými ušami.

cookie29
24. apr 2023

povedala by som zacni si vazit samu seba. Nemusis byt hnusna, ale proste respektuj samu seba

simona139469
24. apr 2023

@sheila121 ak múdrejší vždy ustúpi, hlúpi budú ovládať svet. Nie vždy treba debilov nechať vyhrávať… len preto že múdrejší ustúpi. Občas treba ľudí poslat tam kam patria 😉

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mimikarol
24. apr 2023

Ja tak neznášam ľudí ktorým sa niečo nepáči a vyvreskuju na niekoho kto za to nemôže. Napr. na predavačky v obchode 🤦 Sú to psychicky nevyrovnaný jedinci, normálny človek dokáže reagovať slušne v akejkoľvek situacii. Chápem ťa, na mňa raz nahucal sbs-kár na úrade, ja som ostala s toho taká prekvapená že som sa rozplakala. Bolo mi to vrcholne nepríjemné, mala som aj pred kramami tak možno zato taká reakcia. Bolo by pod moju úroveň vadiť sa s ním, mala som mu niečo povedať ale tak ma to prekvapilo že som sa na nič iné nezmohla. Aspoň som nezačala slzit pred ním.

zmrzlinka2021
24. apr 2023

Byt hnusna na niekoho znamena, ze nie si vyrovnana sama so sebou a sama mas vnutorny problem

viestta
24. apr 2023

Nie je dobre ucit sa byt hnusna, ty sa musis naucit asertivne reagovat.

karolinakr
25. apr 2023

Začni spievať.To zaručene odradi každeho, pomysli si, že si blázon a odide rýchlym krokom