Ako by ste reagovali vy, keby ste videli zneužívanie charity?

marika707
30. dec 2024

Ľudkovia dobrý, možno ma tu niekto ukameňuje, ale ako by ste reagovali Vy ak by ste vo svojom okolí videli neskutočné zneužívanie charity, dobrosrdečnosti ľudí na vlastné obohatenie sa rodiny, ktorá zneužíva všetko čo sa najde a vôbec ale že vôbec to nepotrebujú. A pritom v živote nikomu nepomohli a ich životné heslo bolo aj je "preto mám, že si nerozdám" ?
Zneuživaju stabilizovanú chorobu dieťaťa, ktoré už nepotrebuje žiadnu špeciálnu starostlivosť ani zvýšené výdavky, že absolútne na nič, klamú ľudí, klamú nadácie. Neštítia sa brať peniaze od ľudí, ktorí maju že absolútne biedne podmienky pre život a žijú doslova od výplaty k výplate.
Z mojej strany nejde o závisť, ale vďaka tomu, že oni doslova bohatnú na dobre iných, tak sa pomoc nedostáva takým ľuďom, ktorí to ozaj potrebujú.
Mám ich doslova v rodine, hanbim sa za nich, vlastný rodicia sa za nich hanbia a dohovarajú im, ale ako keby hrach na stenu hadzali, veľká kopa pýta viac. Nejde tu o drobne, podľa mojich informácií sa výsledná suma šplhá k šesťcifernému číslu, a keďže sme v rodine tak niečo o tom viem. Nadácie majú slabé páky na overenie a zväčša stačí čestné prehlásenie. Zachádzajú už do takých bizardností, že organizujú krabičkové zbierky vo fabrikách, a za týždeň len v jednej fabrike nazbierali cez 3000€.
Ja sa necítim na to aby som teraz riesila ich svedomie, nechcem ani bonzovat a oslovovat nadácie aby si dávali pozor na to komu pomáhaju

simona20201309
30. dec 2024

@marika707 nemôžeš kontaktovať priamo tie organizácie?

lenkasarka
30. dec 2024

@marika707 je ich veľa. Toto nie je prvý a ani posledný prípad. Práve “vďaka” týmto “dobrákom” z ďaleka obchádzam stránky ako ľudia ľuďom,alebo donino. Skús to nahlásiť priamo zriaďovateľom stránky,možno sa ľady pohnú.

A aby som nezabudla to modré z neba tiež nezaostáva

terezkaarthuramax
30. dec 2024

Smutne

iwesska
30. dec 2024

Teraz budem za bosorku,ale ja by som kontaktovala tie nadacie aj dokazmi ak mas. To nie je o zavisti,ale ked je niekto podvodnik,tak si nemozeme predtym zakryvat oci. A iny,co ma ozaj chore dieta a prepocitava kazde euro,nedostane nic.

marika707
autor
30. dec 2024

@iwesska nemam na to zaludok, ja som sa pokušala s nimi v dobrom ale oni si myslia, že zavidim. Vždy keď sa niečo nové dozviem ma to ničí, pomohli sme im aj my s manželom pokiaľ nebolo dieťa stabilizované. Sme z malej dedinky a ľudia im veria, ak by som niečo také urobila ešte by mňa odsudzovali, dnes je taká divná doba veľa ľudí neverí aj keď im dáš na stôl dokazy, lebo ja nemám choré dieťa, a odkiaľ to môžem ja vedieť, ale snažila sa aj nás oklamať, len my sme trošku patrali po pravosti jej slov a zistili sme že klame. Ked ich vidim kazdu nedeľu v kostole sediet tak mi až žlč praská, ako keby sa nič nedialo, ľudia im v noci hádžu obálky s peniazmi do schránky, čo mám obiehat celú dedinu a presviedčať ich, len ja a moja rodina by na to doplatili.

lenkasarka
30. dec 2024

@marika707 nik nemusí vedieť,že na ich svinstva poukazujes ty. Nahlas ich anonymne.

7miriam77
30. dec 2024

Ja by som sa s nimi absolútne nezapodievala, veď keď im ľudia dávajú, ešte aj ľudia z dediny,čo ich poznajú, tak to je ich vec. A ako klamú? Vravia, že majú choré dieťa a nie je choré?

lenkasarka
30. dec 2024

@7miriam77 ja to chapem tak,že zneužívajú ľudí a pýtajú Eura na nieco čo nie je aktualne.

marika707
autor
30. dec 2024

@7miriam77 je choré ale stabilizované, potrebovalo zvýšenu opateru ale po urcitych zakrokoch sa caka len na dostatocny vek aby sa uplne vyliecilo. Berie lieky, cena liekov je na mesiac cez 11tis ale su plne hradene kazdou poistovnou, co ale babky v dedine nepochopia aj ked im ukazes na internete ze sa nic nedoplaca. Tymto oklamali uz nejednu nadaciu aj ludi v okoli.

nynia
30. dec 2024

A ako sa toto celé teba dotýka? Ja našťastie nemám tak nudný život aby som riešila druhých, nikdy nevieš skutočnú pravdu ako je to medzi 4 stenami pokiaľ s nimi nie si v jednej domácnosti, či to naozaj potrebujú alebo nie.

marika707
autor
30. dec 2024

@nynia presne tieto komentare som cakala, pomahame si navzajom a dotyka sa ma to v tom zmysle, že o tu pomoc pride niekto, kto ju potrebuje. Neriesim nieco o com neviem, mozno si to prave ty o kom pisem a hras divadlo ze nik nevidi medzi tvoje steny, ale ich rodicia ziju medzi tymi stenami a sami mi povedali ze sa za ich spravanie hanbia. Tak asi by som sem nepisala nieco ak by som o tom nevedela.

7miriam77
30. dec 2024

@marika707 ...ja by som to naozaj nijako neriešila, dieťa majú choré a bohvie koľko výdajov majú okrem tých liekov.

marika707
autor
30. dec 2024

@7miriam77 keby som nepisala ze nemaju ziadne vydaje ani na lieky, ved sme im pomahali a sme v rodine, vidim to na vlastne oci, viem o rodinach ktore by to potrebobali tisic krat viac ako oni. Oni vlastne uz nic nepotrebuju, ale uz to necham tak, presne niektori tu reagujete ako oni na svojich rodicov ked sa im snazili dohovorit. Takyto je svet. Uz na to kaslem. Ja sa stym nejak naucim zit a pomahat budem adresne tomu kto to potrebuje a nie cez anonymne zbierky a nadacie.

maranco
30. dec 2024

Kvôli takým výkukom sa peniaze nedostanú k tým ktorý ich skutočne potrebujú, lebo ľudia neveria zbierkam alebo už dali jedným tak pre druhých nedajú.

To máš ako so žobrákmi pýtajú peniaze na jedlo, ak im dáš jedlo buď ho zahodia, alebo predajú iným. Potom sa cítiš oklamaný a nemáš chuť už niekomu niečo dať ak nechceš podporovať ich spôsob života.

abbey1
30. dec 2024

@marika707 Ja mám strašné nervy, keď vidím, že sa niečo také deje. Bohužiaľ, mala som možnosť vidieť, ako sa míňajú na úplné kluposti peniaze priamo v organizáciách, ktoré pomáhajú.
A potom tu ké kopa ludi, ktorá reálne potrebuje pomoc, vale peniaze nie sú, lebo iní príživníci vedia ako na to.
Neporadím ti, ale chápem tvoj hnev.

mojemenonikto
30. dec 2024

@marika707 Úplne ti rozumiem. Toto je presne dôvod, prečo nemám veľmi ochotu prispievať na všetky tie srdervúce výzvy typu "Miško je v nemocnici, potrebuje vašu pomoc". Niektorí títo ľudia si už tak zvykli na to, že všetko dostanú zadarmo, že už potom nie sú schopní sa sami o seba postarať. Nemám problém prispieť na rozumnú charitu, ale je čím ďalej, tým ťažšie vybrať si, čo dáva zmysel.

kp7333
30. dec 2024

@marika707 Pozri, ako zneuziva socialny system a verejne financie mafia nacucnuta na vladu a zistis, ze nejaka rodina s postihnutym dietatom je proti tomu nic. Precitaj si nieco o kauzach Cisty den ci Tomanovej "detsky domov", kauzy zneuzivania agrodotacii a ine, a prides na to, ze v tomto state sa hocikto moze obohatit o miliony z nasich (i tvojich) penazi bez toho aby mal na to odbornu sposobilost, o chybajucom dobrom umysle ani nehovoriac.

nynia
30. dec 2024

@marika707 Ale teba sa to nedotýka ja teda nič čo neviem ovplyvniť neriešim. A keď už treba dať podneť na prešetrenie tej charite alebo inštitúcii ak máš pocit, že naozaj to zneužívajú a nepotrebujú finančnú podporu. Takéto diskusie ešte nikdy ničomu nepomohli.

zmrzlinka2021
30. dec 2024

@iwesska
Prosím ťa prečo "bosorku"??!!! Poukazat na pachanie zla predsa je nieco pozitivne, prospesne, nie negativne.

marika707
autor
30. dec 2024

@kp7333 už len čakám, kedy napíšeš, že akí sú šikovný, závidim im a nech tu nevyplakávam. Ľudia kde sa podel normálny svet? Ja som sa len s niekym anonymne chcela poradiť, alebo skôr dozvedieť že ak niekto za rok "vyžobre" možno 100tis € a stale sa hrá na žobráka a pritom niektorím rodinám by pred vianocami stacilo po 1000€ a bolo by šťastných sto rodín, že či by ste mali na to žalúdok, ale evidentne niektrorí mali. No nič, prajem si aby v novom roku prevladalo dobro a nie hamižnosť, a aj Vám negatívnym komentujúcim pevné zdravie.

pictbridge
30. dec 2024

@marika707 chválim tvoj prejav máš krásne myšlienkové pochody, kiežby takýchto čestných ľudí bolo viac na svete . Síce neporadím ale držím palce aby sa to pohlo dobrým smerom.

kp7333
30. dec 2024

@marika707 nepochopila si moj prispevok. nikde neschvalujem obohacovanie sa na ukor inych. ale riesit jednu rodinu, co ziskala podvodom hoc aj 100tisic mi pride naivne, ked vieme o takych co sa obohatili o miliony. A mnohi z nich sedia v dnesnej vlade. To by sme mali riesit, lebo ryba smrdi od hlavy.

tahomi
30. dec 2024

Mne vyrazilo dekel, ked na doniu bola zbierka na opravu automatickej prevodovky za niekolko tisic. Mlada rodina, zdravi, ale ze kupili sme si auto a pokazila sa nam prevodovka 🤦🏻‍♀️ zvykla som prispievat, ale teraz sa uz tymto strankam vyhybam. Radsej adresne

maranco
30. dec 2024

@tahomi máš tam aj zbierku keď nadrogovaný Košický násilník išiel niekoho zmlátiť a dopadol s trvalými následkami

tahomi
30. dec 2024

@maranco je tam viacero skvostvov. A zevraj preverene zbierky 🤦🏻‍♀️

niekto2hy
30. dec 2024

To bolo aj tu - zbierka na najomne...

jednoduchomaria89
30. dec 2024

Som trosku prekvapená , zvyknem prispievať kadekomu cez donio, myslela som si , že si to reálne overujú 😏

oli18
30. dec 2024

Aj ja piznam dve rodiny, ktore mali zbietky na chore deti. Jedna rodina ma vlastnu organizaciu a za roky pomoci od verejnosti sa im podaril s dietatom zazrak. Uz je sebestacne na SŠ, hoci lekari ho odpisali. Ci pokracuju v zbierke, netusim. Ale poznam ich ako charakternych ludi, tak asi uz nie, kedze uz nepotrebuju.
Dalsia rodina take stastie zatial nema, ale veri tiez v zazrak. Vdaka zbierkam su casto na rehabilitaciach. Zatial bez uspechu. Bez zbierok by si nic z toho, co detom pomaha, nemohli dovolit. Som milo prekvapena,kolko vela ludi prispieva.

lenkasarka
30. dec 2024

@jednoduchomaria89 veľmi zváž komu svoje eura v budúcnosti pošleš. Sú tam ľudia, ktorí si z toho spravili zárobkovú činnosť. Jedna zbierka im skončí a už majú založenú druhu. Mna na take jedno meno upozornila tu užívatelka mk

aurora33
30. dec 2024

@marika707 ved tak napis anonymne, že sa niečo také deje. Vidis, že sa pácha zlo a necháš to len tak?