Ahojte. Mam otazku a zaujima ma, ako by ste sa zachovali vy v takejto situacii? Ide o to, ze sme sa dnes s kamaratkou boli najest v nakupnom centre v takom tom foodcourte a ked sme si vyberali jedlo, prislo za nami cca 12-rocne romske dievca, ktore vobec nevyzeralo zanedbane, uplne normalne a chcelo od nas, aby sme mu kupili jedlo v danej restauracii… My sme zostali celkom zaskocene, tak sme odmietli.. inak by som reagovala, keby ma tak oslovi pred potravinami a chce nejaku bagetu, ale nie pred restauraciou… Celkovo som z toho mala taky cudny pocit, ale aj zly zo seba, neviem ale, co by som robila, keby sa nieco take zopakuje.. Ako by ste sa zachovali vy?
Už sa mi stalo, že som po nákupe dala "vyhladnutému" žobrajúcemu decku žemľu sa syr v črievku. Keď som nákup vyložila do kufra auta, už žemľa slúžila ako futbalová lopta a so syrom sa robili ornamenty po zemi.
To je ta mentalita.....dajte mi, kupte mi a cakam. Do pecka poslat.
spytat sa kde ma rodicov a ci mam zavolat na socialku ak je hladna ze sa o nu postaraju .. jedlo by som nekupila ... nie takymto zebrakom ... ale raz sme kupovali fastfood a jeden bezdomovec zdvihol padnute ovocie zo zemy ofukal a isiel jest .. kedze mi akurat davala hranolky do ruk obratom som ich dala jemu a sebe kupila nove ... on nepytal ale bol stastny .. ja dam ked ja chcem a nie ked neaky soplos si zmysli ... restauracia je dost aj pre pracujucich dnes
normalne, dovidenia, nemam zaujem. na to ma rodicov, aby jej zabezpecili stravu.
Zavolala 158 že maloleté dieťa žobre jesť. Opýtala sa čašníkov či ju poznajú, alebo či niečo o nej vedia
No asi skúsila raz a osvedčilo sa jej to. Tak teraz skúša.
Asi len takto chodí skúšať. Aby prišla zadarmo k jedlu. Nie si povinná jej kupovať. Má predsa rodičov.
Ja osobne jedlo kupujem.
Nedávam peniaze (aby to nešlo na cigarety alebo alkohol). Ale jedlo - to je proste základ. Ak naň niekto nemá, a ešte dieťa, tak by som ho neodmietla. Zároveň ale ak je to dieťa, zavolala by som sociálku, aby sa mu venovali a malo to jedlo zabezpečené denne.
Poslala by som ju preč nech pýta od rodičov. A žiadne výčitky svedomia, oni z takých dobrakov žijú.
Nekúpila by som...
Ja by som kúpila. Mňa to nezabije a jej možno pomôže. Život je nevyspytateľný. Možno budem potrebovať nejaký druh pomoci v budúcnosti aj ja.
Peniaze by som nedala.
Inak mnohí z vás, ktorí tu odpovedáte, že by ste ju vyhnali, poznáte toto?
Mt 25,42-45 Biblia
Lebo som bol hladný a nedali ste mi jesť, bol som smädný a nedali ste mi piť,..Pane, kedy sme ťa videli hladného alebo smädného, alebo ako cudzinca, alebo nahého, alebo chorého, alebo vo väzení a neposlúžili sme ti?‘ Tu im on odpovie: ‚Amen, hovorím vám: Čokoľvek ste neurobili jednému z týchto najmenších, ani mne ste neurobili.‘
Je to také zvláštne ako sa polovica Slovenska tvári ako kresťania, pričom základné zásady sa nejako tak strácajú.. ľudia uvedomte sa, že ten človek nepýtal peniaze na drogy, nepýtal nič významné ani drahé, žeby si to ten kto je v reštaurácii nemohol dovoliť jej kúpiť jedny hranolky. Okrem toho bolo to dieťa, nie nejaký alkoholik, gembler.
Neviem, ale toto mi príde strašné smutné ak má väčšina spoločností postoj taký, že ani len jedlo nedať chudobnemu dieťaťu (prípadne pomôcť tou sociálkou rozhovorom), ak môžem a mám na to. 😐🙁
ani náhodou... nie som charita...
@lenkakravcova mne by to tiež svedomie nedovolilo, hlavne, keď sa jedná o dieťa.
Asi by som tiež odmietla a ponúkla alternatívu, že jej môžem ísť kúpiť bagetu do potravín ak je hladná.
Ani by som sa nezastavila nemala by moznost nieco pytat.na tychto darmozracov som imunna.total ignor a odchod po svojom.ci pred tescom ci pred poliklinikou..
prepac vacsina ludi nezije z milodarov a dotacii od statu.. ano ked sa da, tiez pomaham, ale nie zrovna jedlom z restauracie ( do ktorych z financnych dovodov napriklad) nechodim. ..
neviem ci zrovna hranolkami by som dako pomohla k jej vyzive. ale chapem ze si to asi myslela obrazne.
@lenkakravcova Problém je ten, že ak napr. v Košiciach sa chcem dostať z jedného konca Hlavnej ulice na druhý koniec a každému, kto si pýta len jesť, len na autobus/vlak, či len kúpiť Nota Bene dala, tak by som rozdala celkom slušnú sumu, v podstate hodnotu nákupu pre moju rodinu. Za jednu! 15 minutovu prechádzku, nie za den. Ako si vybrať, komu dať, komu nie? Podľa akého kľúča? Je ťažké vybrať si, komu pomôcť, keď na druhej strane si človek aj povie, že nepriamo a neadresne, ale pomáhame každý mesiac. Niekedy dám, niekedy kúpim, ale keby to dievčatko bolo v ten deň či pokojne mesiac už piaty človek, tak asi jej obedové menu nekúpim. Ale že úplne ma naserie, kde má rodičov, kde sú kompetentní, ako je to možné, že sa toto deje a nie sporadicky, ale že v jednom kuse. Všimla som si, že v poslednom čase sa preorientovali namiesto peňazí na pýtanie si jedla, nákupu, u nás teda jednoznačne. Už som robila nákup Rómke, ktorá ma o to slušné poprosila, a keď som si predstavila, koľko peňazí stojí primitívny nákup pre 7 členmi rodinu, a to som som jej kúpila len základy, tak mi stislo srdce, zadok aj hrdlo. Na druhej strane, ja mám len jedno dieťa, a viem, prečo.. Uz som kúpila bezdomovcovi na stanici jedlo, komplet bagetu, nápoj, dokonca prihodila niečo sladké, dala som mu 2 stravné lístky, a namiesto ďakujem, že či nemám aj cash, alebo keď teda nedám, tak aspoň jeden ďalší lístok. Takých pribehov je X, a je mi ťažko prejsť po meste bez výčitiek, ale tak rozdať sa nemôžem, tu dám, tam už nie, prečo? A lúštiť, kde je to naozaj potrebné, a kde mi to hodia o zem (už aj také sa stalo), kto potrebuje naozaj na autobus a kto ma len nehorázne s prepáčením ojebe a do očí mi bude klamať, ma naozaj nebaví. Ale už som sa popálila veľmi naozaj veľmi veľa krát, vrátane opľutia, že som dala "len" toľko.
zalezi na tom, ako by na mna posobila, zrejme by som kupila, minule za mnou utekal taky maly ciganček, dala som mu 2 eura, ale ja sa nepytam, kde ma rodicov, je mi jasne v akych ne-podmienkach vyrasta, len som mu zakricala, nech to rodicom nedava a necha si
@lenkakravcova tak podme všetci žobrať... Slečna aj je odkázaná sociálne, má obedy zadarmo v škole. A ak bola hladná, mohla poprosiť v potravinách aj o rožky alebo napríklad o cestoviny a mohla navariť doma jedlo aj súrodencom aby neboli hladný, nie iba na seba myslieť. Inak 18teho majú dávky, tak hádam ešte jesť majú čo, dnes je 21. Slečna proste sa rada vo voľnom čase túla po nákupnom centre a domov to má daleko alebo doma bolo niečo čo jej nechutí a vreckové minula už alebo urobila prúser a nedali jej vreckové, tak sa snaží zneužiť dobrotu ľudí.
@oblecenie99 áno, preorientovali sa na jedlo, lebo 99,99 percent ľudí pri žiadosti o peniaze ich odbilo tým, že majú len kartu, cash nemajú... Tak teraz skúšajú či človek niečo nekúpi, nedá niečo z nákupného košíka čo už kúpil a tak, tam sa nemá človek na čo vyhovoriť a vedia byť veľmi vtieraví a neústupní.
@oblecenie99 tu išlo o úplne inú situáciu.
@marsmykkok opäť úplne mimo..
Nikto tu nepíše, že nie je správne jej nakúpiť potraviny. Napríklad aj tie rožky.
Ale odbiť dieťa prosiace o jedlo mi príde scestné a nesprávne.
To dieťa má možno rodičov ozranov, možno gemblerov, je hladná. Čo by si ty robila na jej mieste?
12 ročné dieťa nemá kde brigádovať. Nemôže. Jedine čo jej ostáva je žobrať o jedlo - v okolí reštaurácii alebo potravín. Nie je výnimkou, že takéto deti chodia do reštaurácií kde sú voľné tácky, dojednať zvyšky.. ako psy.
@marsmykkok ty si ani nevieš predstaviť koľko je takých deti, ktorým rodičia nekúpia jedlo a jedine jedlo ktoré majú sú obedy v jedálni... Píšeš tu p nejakom vreckovom pritom ani netušia čo ona vôbec dostala doma raňajky, obed a večeru nie to ešte nejaké vreckové. Skús sa opýtať niekde na charite a budeš nemilo prekvapená. Alebo možno teda skôr uvedená do krutej reality.
@lenkakravcova sice som kresťanka a ak mozem pomozem. Ale sama nemam na to aby som chodila do restiky nie to kupovala cudziemu dieťaťu. Ak by bolo tak strasne hladne kupila by som v potravinach nejaku bagetu. Aj pri tej si rozmyslim ci si ju kupim sama pre seba nie druhemu.A to pracujem ale zarabam na svoje prežitie. Jej rodicia nech idu tiez pracovať aby nakrmili deti alebo jednoducho socialka. Bohužiaľ
@lenkakravcova vies co je kruta realita? ze pracujem a nemam na to, aby som chodila do restik. a kebyze aj mam, nedam 7 eur za obed. to je smutne. ze pracujes a musis premyslat, kde das peniaze. aby si aj co to mesacne vobec usetril.
@neferneferuaton presne. prave som toto napisala.
Zasadne nedávam peniaze žobrajúcim deťom ani mamičkám s deťmi. Niekedy sa im vyhrážam, že na nich zavolám sociálku. Ale skoro vždy dám peniaze žobrákom a bezdomovcom. Nič si nevyčítaj. Keď sa rozhodneš pomôcť pomôž, ale máš právo sa rozhodnúť aj nepomôcť a keď nemáš chuť a nepomôžeš tak si to nevyčítaj. Pomôžeš nabudúce.
@bublinka1426 keďže do reštaurácií nechodia, tak tam by ťa neoslovila - možno by si na podobné dieťa narazila v potravinách.. Ale aj ten, čo tam raz za čas zájde (do tej reštaurácie) výnimočné, z tých finančných dôvodov, aj ten má možnosť povedať - počkaj, dojem, nechodím tu často a nemám toľko peňazí, ale rožky so šalátom ti kúpim v potravinách vedľa ak môže byť. Podľa reakcie toho dieťaťa by následne ten človek vedel, či je to dieťa skutočne hladné a počká na tie rožky alebo mu ide o niečo iné.
Áno, dnes je veľa špekulantov.. ale vidieť zobrať dieťa jedlo a nedať mu aspoň tie rožky, ak na ne mám (to znovu zdôrazňujem) to je pre mňa strašne zlé a kruté správanie.
To dieťa nemôže za podmienky v ktorých sa narodilo. A mať hlad, mať nenaplnenu jednu z úplne základných potrieb - to vedie do zúfalstva a depresie, okrem teda iných fyzických ťažkosti vývinu.
No nijako. Poslala by som ju "kade ľahšie"....