Ako bojovať s úzkosťami?

andulka8888
19. jan 2019

Ahojte, mám priateľa ja mám 17 rokov a on 19, obaja mávame uzkosti, ja som na Tom výrazne lepšie ako on.. mne stačí málo aby mi to prešlo ale jeho úzkosť nám doslova ničí dní. On sa ráno zobudí s tym, že má úzkosť a často sa v noci aj budí na úzkosť ani nemôže spávať .. najhoršie je, že veci, ktoré si pre iných ľudí úplne banality jemu spôsobujú úzkosti, včera sa pochytil s mamou, že vraj bolo mokro v kúpeľni (aj keď nebolo) a ona začala kričať a on chytil brutálnu úzkosť ako sa už nechce hádať s mamou a ako sa mu nič nedarí a všetko je jeho vina.. snažím sa mu pomôcť ale neviem ako navrhla som, že pôjdeme spolu ku psychologicke, aj sme skúšali meditácie ale nič nepomohlo a neviem ako dalej, desí ma, že vždy keď má úzkosť ma obrovský tlak na hrudi a niekedy sa ani nemôže nadýchnuť máte niekto podobné skúsenosti ? Vedeli by ste poskytnúť nejaké rady prípadne ako ste sa z toho dostali vy ?

malinka158
19. jan 2019

@andulka8888 ako si pisala smer psychologicka. Takto sa jeho stav moze iba zhorsovat.

monikafeliz
19. jan 2019

@andulka8888 najlepšia rada akú ti môžem dať je prečítať si túto knihu: Eckhart Tolle - Sila prítomného okamihu

3009
19. jan 2019

@obaja sa objednajte k psychológovi. Ak chceš, tak ti dá papier tebe detská lekárka a jemu obvodný lekár a vtedy máte 10 sedení do roka u psychológa zadarmo. Ak chcete ísť bez papiera, tak si všetky sedenia platíte a papier nepotrebuješ od nikoho. Riešte to obaja, ste ešte mladí a tie úzkosti sa budú len prehlbovať. Ak to nebudete zvládať cez psychológa, tak potom smer psychiater. Tam nepotrebuješ papier od žiadneho lekára. Ty, ak nemáš 18 rokov, tak musíš ísť k detskému psychiatrovi aj s rodičom.

deti95060810
19. jan 2019

priateľovi asi pomôže už len psychiater...ty si skús kúpiť Magne B6, popr. Persen

tomnr
19. jan 2019

@andulka8888 určite priateľ psychiater pomôže vypočuje si jeho problémy a určí liečbu tebe odporu am psychológa rada z osobnej skusenosti

ink
19. jan 2019

Ahoj. Úzkosť je, keď utekáš z prítomného okamihu do svojich obáv. Strach máš z konkrétnych vecí (strach z bolesti, zo skúšky..), ale úzkosť je, keď sa bojíš a ani nevieš definovať čoho presne, lebo je to príliš abstraktné. Tvoje telo sa však pri úzkosti chová akoby sa ozaj bálo, vylučuje hormóny, vypína tie časti mozgu, ktoré sú pri strachu nepotrebné (spomaľuje sa napríklad trávenie), naopak vyhrotí tie časti, ktoré sú pri strachu viac potrebné, aby zvážilo "útek/útok". Úzkosť pocíti vo svojom živote skutočne každý.
A potom je iná vec, vtedy ide o úzkostnú poruchu osobnosti. Vieš ako sa hovorí, že keď dáš dieťaťu do rúk kladivo, na všetko sa bude pozerať ako na kliniec... Tak ľudia z úzkostnou (anxióznou) poruchou osobnosti vidia všetko v optike úzkosti. Všetko bude pre nich len zdrojom úzkosti (nové prostredie, noví ľudia, pohovor v práci...). Takýto ľudia majú nízke sebavedomie, veľmi sa podceňujú a chcú sa vyhnúť všetkému, čo je zdrojom úzkosti. Preto sa tejto poruche hovorí aj vyhýbavá porucha.

Tak a teraz späť k vám dvom. Hovorme v teoretickej rovine. Predpokladajme, že tvoj priateľ má úzkostnú poruchu a ty si ten človek, ktorý sa na to nedokáže dívať, chceš mu pomôcť a preberáš na seba zodpovednosť za jeho náladu, chceš mu to vyhovoriť, chceš ho vedieť podporiť, myslíš viac na neho ako na seba.. Preberáš na seba jeho úzkosť.

Jemu aj tebe by pomohol psychológ. V jeho prípade určí konečnú diagnózu a ak sa potvrdí úzkostná porucha, dá sa s tým niečo robiť. Ale pomoc mu musí poskytnúť odborník ako nezainteresovaná osoba.
A ty smer psychológ, aby si už v zárodkoch pochopila rozdiel medzi tým byť pre niekoho oporou a byť empatická, a tým padnúť do spasiteľského syndrómu a nechať sa zmietať pocitmi iných.

Pre niečo ste spolu vo vzťahu, niečo si máte odovzdať, možno práve toto. Veľa šťastia 🙂

labutienka333
19. jan 2019

@ink výborne napísané. Veľmi si cením ľudí ako ty! 👌🧡

ink
19. jan 2019

@labutienka333 ďakujem🙏