Ako a kto oznamuje smrť osoby pri dopravnej nehode?

24. nov 2022

Ahojte,len tak sme sa bavili minule s kamarátkou a riešili sme ze ako to je ked sa stane dopravná nehoda napríklad a osoba zahynie.. ako to potom oznamujú rodinným príslušníkom a komu ako prvému? Manželke alebo rodičom? A ako, telefonicky zavolajú a oznámia smrť alebo osobne prídu zaklopať?

Napíšte prosím skúsenosť,ak máte alebo viete. Jw to ťažká tema ale naozaj by nas to zaujímalo zo zvedavosti ako to chodí..

alenah31
24. nov 2022

pokiaľ je obeť nehody ženatá/vydatá oznamujú to manželovi/manželke a osobne, inak sa to oznamuje rodičom - a sú kontaktovaní osobne. Info o adrese - kde majú trvalý/prechodný pobyt majú z databázy regob-u.

doriiis
24. nov 2022

A väčšinou prídu policajti...záchranári ani lekári na toto nemajú čas.A sú situácie,keď sa rodina dozvie,čo sa stalo skôr ako príde hocikto.Mensie obce,kde každý každého pozná,poznajú si auta

nesbo
24. nov 2022

Svokre zahynul muž pri autonehode a prišli jej to povedať policajti. Bratranec tiež pri autonehode a prišli policajti oznámiť jeho rodičom, lebo nebol ženatý a trvalé bydlisko mal u nich.

beata_k
24. nov 2022

Policia, osobne.

lobic
24. nov 2022

fuha, a toto ta zaujima iba tak? zo zvedavosti? to by mi ani nenapadlo sa len tak pytat🙂 ani nad tym nechcem radsej premyslat, veru nelahka tema.

majamat
24. nov 2022

kamoska ked mala nehodu a bola v kome, oznamil to dr, ale skor to bola nahoda. mama jej volala a on to zdviholsvagor ked mal nehodu, prisli k nam policajti. on zil v Prahe, mm sa z ich povodneho trvaleho bydloska odstahoval, no byvala tam jeho mama. k nej neasli, prisli k nam.

vkatush
24. nov 2022

V dnešnej dobe mám pocit, že sa to skôr rodina dozvie z dopravného servisu a internetu, na dedinách po "pletkach"... Kamoš zomrel pri dopravnej a všetci vedeli, že sa niečo stalo, ľudia sa chodili pozrieť a pritom ani netušili ešte, o koho išlo (ale zvedavosť im nedala, chceli vidieť).

autor
24. nov 2022

Ďakujem.
@lobic ale vies co bavili sme sa o tom skrz to ze muzi nasi su casto na cestách pracovne a človek občas nahodi aj vážnu tému.. tak sme rozmýšľali ako by to bolo ak by s nedajbože nieco stalo. Samozrejme si take niečo nepraje nikto zažiť

lidia73
24. nov 2022

Zvacsa taketo veci oznamuju policajti a ako tu uz bolo pisane, pokial je obet v manzelstve - tak najskor manzelovi - manzelke a ak nie tak potom rodicom

loyda
24. nov 2022

Môj kamarát zomrel pri nehode v BA, prišli to oznámiť policajti rodine v PP rodičom (nebol ženaty). Druhý mal nehodu za našim mestom, rodičia sa to dozvedeli skôr ako vôbec niekto prišiel. Ale akurát mi kolegyňa vraví, že v ich rodine pri nehode ich kontaktovali z nemocnice, lebo súrne potrebovali krv na operáciu. Čiže predbehli policajtov. Ono to asi závisí od konkrétnej situácie, radšej sa nad tým ani nezamýšľam...

mirka438
24. nov 2022

Ja nikdy nezabudnem ako sestre oznamili smrt nasho otca. Nezomrel sice pri nehode, ale zomrel nie celkom "standardne" alebo akoby som to napisala. Jeden policajt sestru vyhladal na instagrame, poznal ju asi z videnia alebo co a napisal jej tam spravu, ci je pan XY (nas starky) otcom pana YX (nas otec). Sestru to prekvapilo, potvrdila a spytala sa, preco sa vlastne pyta. A on na to, ze panovi XY musia oznamit smrt syna, tak sa pyta, ci je to on, ci je to jeho otec. 😔 Sestra ma z toho doteraz traumu. Ten imbecil si vobec neuvedomil, ze prave dcere takto neludsky oznamil smrt otca. Ani prepac ani ziadne ine slova lutosti, nic. Kreten sprosty, nikdy na to nezabudneme

babulkomale
24. nov 2022

@mirka438 🤦🤦🤦😔

mirka438
24. nov 2022

@babulkomale a toto robi policajta 🙄

mimka1402
24. nov 2022

@mirka438 Dúfam, že ste podali sťažnosť... Toto je najväčšie svinstvo čo môže urobiť...

vkatush
24. nov 2022

@mirka438 mne volali z nemocnice, kde ležal dedko. Všetko ohľadom neho riešila babka alebo mamka, nikto sme ani nemali prístup k nemu, nevideli sme ho mesiac (covidove časy).

Doteraz netuším ako prečo odkiaľ mali moje číslo, ale ráno ma zobudilo neznáme číslo, spýtali sa ma, či som rodina pána XY a povedali, že ráno po vizite zomrel. A mám to oznámiť manželke, dcére a zvyšku rodiny... Najhorší budíček aký som mala.

maranco
24. nov 2022

Tohtoročný prípad.
Víkendová samovražda, policajt telefonoval v noci matke, tá mu nedvíhala telefón.
Potom z tej rodiny hovorili, že sa to dozvedeli až na 4 deň, keď úrady hľadali kto zaplatí kremáciu.

Víkendová náhla nevoľnosť pri jazde autom, nie smrť, ale následná kóma, dcéra sa to dozvedela tretí deň, keď išla na políciu nahlásiť nezvestnosť otca. Polícia sa vyhovárala že ho odovzdali živého zdravotníkom, v nemocnici zase, že ho prevzali od polícii a tá mala oznámiť.

Ešte treba myslieť na to ak máte účet v banke kde sú spoločné peniaze, pri smrti majiteľa účtu banka zruší trvalé príkazy, zruší všetkých disponentov a zablokuje manipuláciu/prevody/výbery na bankovom účte. Takže rodina sa môže ocitnúť bez peňazí, kým neprebehne o pár mesiacov dedičské konanie.
Preto niektoré banky umožňujú uzavrieť písomnú dohodu, čo sa má diať s účtom po smrti majiteľa.

tamvtme
24. nov 2022

Ja nastastie nemam takuto skusenost, ale napr ked mala svagrina vaznu autonehodu (nastastie bez trvalych nasledkov) tak normalne prisli policajti osobne za jej otcom. Tak predpokladam, ze rovnako bz jednali aj keby slo o umrtie.

maranco
24. nov 2022

Ešte som si spomenul na 2 staršie, ale nebola to dopravná nehoda.
Infarkt vonku na záhradke, zdravotníci zo záchranky poznali kde pracuje dcéra, tak volali do firmy.
Infarkt v zdravotníckom zariadení, volali na obecný úrad, z obecného úradu volali do firmy kde pracuje syn.

autor
24. nov 2022

@maranco tak to je silné teda

inana11
24. nov 2022

Najhorsie je,že polícia zverejňuje skôr na fb ako rodine oznámia… bol u nás v dedíne tak prípad,že fotky z nehody a vedeli sme že havarovali kamarati a z fb sme sa dozvedeli že jeden člen posádky na mieste zomrel… podľa mna veľmi krute a neúctivé… ok,nech informujú aby sa šoféri vyhli nehode ale nie ako dopadla posádka auta

lalala94
24. nov 2022

Hm, tí čo máte skúsenosť - to znamená, že polícia sa riadi trvalým pobytom danej osoby? Môj manžel má trvalý pobyt stále u rodičov, ale žijeme už dávno vo vlastnom. To znamená, že ak by sa mu, nedajbože, niečo stalo, polícia pôjde za rodičmi, pretože tam má trvalý pobyt?

doriiis
24. nov 2022

@lalala94 ..pravdepodobne

autor
24. nov 2022

@lalala94 toto presne je aj moj prípad.. ja mám trvalý s deťmi tam kde zijeme ale muz ma u rodičov. No zije snami... Takže by prišli k rodičom? Alebo si zistia môj trvalý pobyt?

lalala94
24. nov 2022

@doriiis @autorka - tak to je zaujímavé, dobre vedieť. Ani mi to nenapadlo kým som si to tu nezačala čítať. Ktovie ako to je. Ono asi aj dáva zmysel, že sa riadia trvalým pobytom, lebo v systéme pravdepodobne nemajú status daného človeka (slobodný, ženatý/ vydatá, rozvedený, vdovec) alebo áno? Ja to mám tiež tak ako ty (autorka) - ja a dcéra máme trvalý pobyt rovnaký, manžel u rodičov, ale žijeme vo svojom. No asi by nebolo zlé vyriešiť to.

tamvtme
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tamvtme
24. nov 2022

podla mna by isli za tebou, u nas ako som pisala, nesli na trvaly pobyt svagrinej ale na trvaly pobyt jej otca (nemala manzela)

maranco
24. nov 2022

@lalala94 trvalý pobyt sa dá zmeniť aj cez internet, potom už len vybaviť nový OP
https://www.slovensko.sk/sk/detail-sluzby?exter...

maranco
24. nov 2022

@doriiis dáva to logiku oznámiť rodičom, keď vidia, že na tej adrese muža bývajú rodičia.
Policajti nemusia tušiť aké máte vzťahy.
Prakticky úradne nebývate spolu, môžete byť v rozvodovom konaní, môžeš mať muža na háku, zo svokrovcami nekomunikuješ.

ibrunova
24. nov 2022

@lalala94 otvorí si REGOB a vidí, kto je manžel. Ale niekedy je fakt problém, ľudia nedvíhajú telefóny, bývajú inde, je ťažké vôbec nejakého príbuzného skontaktovať.

maranco
24. nov 2022

@ibrunova ešte je problém s tým, že niektorý ľudia (ešte sa s tým chvália na fóre) nezodvihnú neznáme číslo (nie utajené/skryté/anonymné), ktoré nemajú uložené v zozname.
Takže ak volá policajt z mobilu z miesta nehody, tak mu nezodvihnú.
Ešte majú takú predvoľbu 0961 tak sa niektorý boja zdvihnúť.