Akí škodcovia to sú na kvetoch?

mijunik
26. jún 2022

Ahojte, prosím, tí, čo sa vyznáte, poraďte mi - kto mi to záhradníči na balkóne?
Prikladám sj fotku - nejaké pažravé potvory využívajú náš balkón ako reštauráciu. Menu - margarétky a aksamietnice. Na listoch zostávajú bledohnedé cestičky a lupienky margarétiek sú obžraté. Niekto ochutnáva aj kvety petúníí. Máme tento rok na balkóne dosť veľa ucholakov, neviem, či tie lupienky nemôžu byť aj ich robota. Ale listy - veľmi pochybujem.
Ak viete, ktorý hmyz sa u nás takto hostí a čo proti nemu môžem urobiť, prosím, poraďte mi. Poškodené listy a kvety odstraňujem, ale nestačí to. Potrebujem asi nejaký postrek, avšak niečo, čo neublíži inému hmyzu. Dá sa to?

oli18
26. jún 2022

Podla druhej fotky vyzera na obycajnu husenicu. Ja som mala na muskatoch, zrali len listy. Tazko sa hladaju, lebo su zelene. Triasla som stopkou na bielu podlozku a spadli.

pribinak
26. jún 2022

@mijunik skús @viesta ona sa celkom vyzná v kvetoch a rastlinách

viestta
26. jún 2022

@pribinak ja netuším co to je, skus kúpiť sanium stics tyčinky s insekticidom do pôdy, malo by ich to zlikvidovať. A ešte večer skontruj s baterkou, či tam nejaká háveď nezhoduje. Mne tak nejaká zelená húsenica po nociach hodovala na bazalke

mijunik
autor
26. jún 2022

@viestta ďakujem Ti, vyskúšam 😊

mijunik
autor
29. dec 2022

@oli18
@pribinak
@viestta
Dievčatá, s odstupom času píšem, ak by vás zaujímalo, čo bolo s mojimi kvetmi. Večer som sa vyplížila s baterkou na balkón a na kvetoch - takmer na každom jednom pekne v strede si hodovali ucholaky! Potvory pažravé! Tak si hovorím, že ich pochytám. No cez deň boli zalezené pod kvetináčmi a večer, keď znovu boli v reštaurácii, tak som na ne išla naivne rukou... Hm... Maličký chrobáčik a veľká ruka, plus nepoškodiť kvietky - zlá kombinácia. Nepodarilo sa. Teda som zobrala pinzetu, že to bude jednoduchšie. No... Než som ucholaka jemne chytila, lebo veď ublížiť som ani jednému nechcela, už bol zalezený. Tak som vytiahla zbraň kalibru najťažšieho - vysávač. Dala som doň nové vrecko a potme za svitu baterky z mobilu som hučala na balkóne s vysávačom. Ak by to niekto náhodou bol pozoroval, verím, že by si myslel, čo za šibnutú to tam takmer v noci robí... 😀 Jedného po druhom som ucholakov vysávala, využívala som momenty prekvapenia, nemali ani potuchy, že ich idem presťahovať. Povysávala som aj zopár aksamietnic, nech majú v tom vrecúšku čo obhrýzať a manžel bol nakoniec poverený vrecúško s asi 50 ucholakmi vyniesť do kontajnera. Pri jeho vzťahu k hmyzu musel byť nadšený... 😀😀 Cez deň som pozdvíhala na balkóne všetky veci, ktoré ucholakom slúžili ako úkryt a povysávala som aj tých, ktorí sa tam schovávali. Verím, že som im neublížila, potrebovala som ich len od nás z ôsmeho poschodia presťahovať inam. Pomohlo. Kvietky sa zregenerovali, mala som z nich obrovskú radosť, kvitli do začiatku decembra, ešte 10.12. som ich odfotila, ako sa letničkám darí v BA v decembri. Foto prikladám a ďakujem ešte raz. 🙂