Akého psa do bytu?

andrejka2424
11. jún 2016

Ahojte, rozmýšľame už dlho a stále sa nevieme rozhodnúť aké zvieratko si do bytu kúpiť. Syn má 5 rokov je jedináčik a to je aj dôvod,prečo chceme nejaké zviera,aby mal aj doma nejakého parťáka. uvažujeme vážne nad morčaťom,alebo psom. Syn sa samozrejme prikláňa ku psovi. Aké plemeno máte doma v byte vy a ako ste s ním spokojní? Uvažujeme buď nad miniyorkom-kôli neplznutiu,ale páčia sa nám aj mopsy a cavaliere-odrádza nás plznutie a časté zdr. problémy.

pribinak
11. jún 2016

Pozri si bišonikov, velmi tolerantne plemeno, hravé, veselé

y0l0
11. jún 2016

Mops, francúzsky buldog...

Poprípade doga, ak by sa vám títo zdali byť moc malí.

andrejka2424
autor
11. jún 2016

@pribinak ´dakujem za tip,rozhodne je to pre mňa milšia alternatíva neplznuceho psíka ako york.

lencita
11. jún 2016

@andrejka2424 priprav sa ze ti kazdy bude odporucat yorka. Lebo ho ma 90 % ludi Podla mna su ustekany a agresivny.
Na vasom mieste by som si zobrala nejakeho krizenca maleho vzrastu z utulku.

andrejka2424
autor
11. jún 2016

@lencita áno, všímam si tu u nás že každý druhý ma Yorka a nijak nás neoslovili. U psíka z útulku mám strach,že bude problematické ho vychovať,už má svoje zlozvyky,ktoré ťažko psa odnaučiť a tiež tie hyg. návyky ...neviem,predsalen v útulku sú zvyknutí špiniť vo voliére kde aj spia aj žerú.

ragulca
11. jún 2016

Jednoznačne bisonik, povahovo úžasný psík

lencita
11. jún 2016

@andrejka2424 nasi maju vlciacku z utulku.ked ju brali mala nejake 2 roky a teda musim povedat ze ona je uplna slusacka ,je sice na dvore volne ale chodi na jedno miesto.Suseda brali z utulku do bytu a ziadny problem. A my sme mali v docaske steniatko staforda od takych neprisposobyvich,mali ju v byte ,ale oni s nou ani von nechodili .a teda doma cvrkla asi 2x to bola este taka bojazliva a na druhy den to uz pekne chapala a pytala sa von

hennyinnsbruck
11. jún 2016

@lencita moja zlatá ja mam 2yorkov v byte a musím ťa sklamať, predstav si nie sú ustekany a ani agresívny!!
A vieš prečo??? Nie?? Lebo pre mňa sú to psy a žiadne deti alebo,, kabelkove,,psy a sú VYCHOVANY !!

@andrejka2424 keď som sa ja rozhodovala pre psíka nejaké som si na nete vyhliadla ,čítala o charaktere a o nárokoch, údržbe srsti atď. .

charlie1980
11. jún 2016

@andrejka2424 Ja som mala yorkiho 15r a poviem ti, ze nikdy viac. Ak to ma byt psik, partak pre syna, doporucujem nieco inteligentnejsie ako yorki (prepacte chovatelia Yorkshirov😄) Navyse, su to psi nervozni....ak by som mala povolit Este raz psa do bytu, tak urcite Jack Russel, je to skvely a zivy psik, partak.

lencita
11. jún 2016

@hennyinnsbruck neviem preco by ma to malo sklamat 🙂 ja mam s nimi inu skusenost , tak som to napisala. Ty si napisala svoju.myslim, ze tak je to fajn 🙂

dasa111111111111
11. jún 2016

my mame doma stafordsirskeho bulteriera. Me se teda nejdriv vubec nelibil, ale je to zlaticko a ted si neumim predstavit ze by sme ho nemeli. I nas maly ho ma rad, porad ho nahani a lozi za nim. Je kratkosrtsy, takze chlupu je min. A je moc rad u lidi, takze v byte vydrzi v pohode.

bosoriak
11. jún 2016

@andrejka2424 Bisonik, yorksir, maltezak. Podla toho, kolko casu na psa budes mat (naschval pisem ty, nie syn). Treba mat na pamati, ze starostlivost o psa 5-rocny nema sancu zvladnut, nehovoriac o tom, ze pes bude hracka prvych par tyzdnov, potom sa vsetko presunie na teba. Vyberte psa podla povahy aka sa vam hodi najviac. A ak uz budes vyberat podla povahy, kup prosim psa s preukazom povodu, nech to mate jednak garantovane a jednak nepodporujete mnozitelov, ktori drzia psy v hroznych podmienkach.

Springerspaniel je podla mna nevhodny, to je vyslovene aktivne polovne plemeno. Mops je zas na mna prilis hlucny a najma problemovy co sa zdravia tyka.

A mozno by som porozmyslala este o macke - nepotrebuje ist von, je cistotna, neplzne a je menej problemov ak chcete ist na dovolenku napr., staci ak jej niekto pride dat jest, nemusi ju vencit.

laurita285
11. jún 2016

URČITE NIE YORK!

Nech si milovníci tohto plemena tvrdia čo chcú, je to najhlupší a najnespoľahlivejší pes na svete.
Popozeraj možno Jack Russel terier, bigl, buldoček.

Ja osobne idem mať v radovke s veľkým dvorom labradora avšak to je nič moc pre vás 😀

kotatko1232
11. jún 2016

Mi mame yorksira a je velmi mudry a sikovny ....to je aj podla majitela ako si ho nauci a vycvici!!!
@laurita285
@andrejka2424

kotatko1232
11. jún 2016

@lencita Ja mam 2 yorksirou a ani jeden nieje agresivny ....

pribinak
11. jún 2016

@andrejka2424 bišonik neplzne, nema srsť, ma vlasy

zuzuzuzka
11. jún 2016

Podla mna ziadneho...ako nic v zlom, ale pes do bytu nepatri, nech uz je akykolvek. Suseda ma doma psa, maleho. Ked niesu doma v kuse brese, ked su doma, brese, tak suseda na neho krici. Akoze cisto na hlavu. S tymi psami hlavne otravujete susedov, si to uvedomte. Nemozte sa mu venovat 24h v kuse!!!

miku1
11. jún 2016

@andrejka2424 My mame psika z utulku a nie je ziaden problem. Hygienicke navyky uz mala. Nejaky cas som s nou chodila aj na cvicak. Brali sme ju ako cca 9 mesacnu.

ericka2503
11. jún 2016

@bosoriak Podľa mňa je vhodné takmer každé plemeno,záleží od toho,aké má rodina možnosti,predstavy a hlavne životný štýl a finančné možnosti.Vyhla by som sa možno" pracovným" a poľovníckym plemenám.Tie potrebujú veľa pohybu a pozornosti,aby v neprítomnosti majiteľa nedevastovali byt,alebo nemali psychické problémy zo samoty.Každý psík potrebuje určitú starostlivosť,treba si uvedomiť,aké máme možnosti a podľa toho vyberať.Aj u psíka sa dá povedať,že okrem typických vlastností plemena,ktoré ho charakterizujú,má aj vlastnú povahu,tá je ovplyvnená najmä výchovou a prostredím v akom žije,alebo kde prežil prvé týždne.Ale myslím si,že rozumnou výchovou a láskavým prístupom môže byť aj bulteriér a jemu podobné plemená úžasným psíkom do bytu a k deťom.Ja osobne mám rešpekt,ale poznám rodiny,ktoré nedajú dopustiť na takéto plemená.Mačka pľzne,aj krátkosrstá 🙂,je to normálne,v čase ruje,aj mimo nej,v rôznej intenzite.Je úžasná spoločníčka,ale tiež to má svoje pravidlá,netreba ju nechať dlho samotnú,potrebuje spoločnosť,záchodík,treba čistiť denne,takže nestačí plná miska 🙂a hurá na 2týždňovú dovolenku.

jankali
11. jún 2016

určite nie yorkyho, maltezáka, špica.. majú také nepríjemné, rýchle a trochu protivné povahy (skrz to, že sp malí, rýchli, nudia sa...) - yorkshír k deťom bol môj veľký omyl. Ja pre seba som za boxera, to je maznák.. ale s tým treba vedieť, je predsa silný - odporúčam však mopsa, franc. buldočka - je fajn, okrúhlučký, malý, zašteká ale milo, deti berie, vonku neujde🙂..

jana_eyre
11. jún 2016

my byvame v dome, ale psa sme neplanovali.. nasli sme yorksira, bolo to este male steniatko - niekto ju vyhodil do mrazu, asi nevhodny darcek pod strom 😠

sama by som si yorksira nekupila, lebo priznavam, tiez som mala predsudky ako tu vidim v diskusii... LENZE... ziaden pes nie je blby a agresivny bez pricinenia majitela.. ked sa k psovi spravas ako k malemu decku, rozmaznavas ho a mas pocit, ze to je maly poloboh z kazdeho sa stane hlupy pes a je uplne jedno ake to je plemeno!..

nas york je jeden z najlepsich psov akych poznam, tvrdi to aj veterinar, ale aj psickari velkych plemien co naseho psa poznaju.. a nie je ani ustekana, pretoze sme ju na to upozornovali a ona si zvykla stekat menej bez priciny.. /napr. moj svagor neznasal yorkov, ma rad velke polovnicke plemena, doma ma springlspaniela a irskeho setra teraz a nasa mini je jeho najoblubenejsi pes, dokonca na nu davaju ochotne pozor vzdy ked potrebujeme 😀 /

no, aby som sa teda dostala k otazke v teme - ja si osobne myslim, ze york je vyborna volba, nie len preto, ze je maly a neplznuci, ale je to aj celkom zivy pes, ktory ma rad pohyb, da sa dobre vychovat, chyta mysi 😅 moje deti nasho psa zboznuju.. ale ak mozem poradit, ak sa rozhodnete pre toto plemeno, tak nekupujte to uplne najmensie.. my mame strednu velkost, ale ako sa vyjadril aj veterinar, tak tie najmensie plemena maju najvacsie zdravotne problemy.. tym ze sa snazili ich tak velmi zmensit maju velke problemy so zubami, klbami, vela krat aj s vylucovacimi ustrojenstvami.. /aj ked za to nemoze len to aki su mali, ale skor mnozitelia, ktori svoje remeslo vobec neovladaju a robia to LEN kvoli prachom 😠 /

no a ak este mozem nieco poznamenat, podla mna je uplne najlepsia volba ist do utulku a tam si vybrat nejake male opustene stena, ktore by vam poradili rovno v utulku.. to je ale iba moj nazor, mne je hrozne luto, ked vidim ten biznis so psami a ludia ich stale kupuju od pofidernych mnozitelov, ktori sa k psom nedokazu normalne spravat.. potom aj pes je mnohokrat psychicky degenerovany kvoli hroznemu zaciatku zivota..

jankali
11. jún 2016

ale najlepší chovateľský zážitok mám z mačky - až ma prekvapilo, ako psíčkarku, akú pohodu a skľudnenie prinesie k deťom v byte mačka - perzskú máme.. je krátkosrstá, skoro bezúdržbová, neraz som sa pristihla, že si hovorím - super náhodička, že k nám prišla. Teraz nemáme psa a je to ideál.

jana_eyre
11. jún 2016

@jankali presne, do bytu je velmi vhodna aj macka.. su to mile tvory, len teda nie kazdy ich ma rad, co nechapem..

jankali
11. jún 2016

.. york je naozaj rýchly - v pohyboch, reakciách, niekedy rýchlejšie reaguje ako myslí 🙂 k malým deťom nie, keď nechceš stále upozorňovať všetky strany, aby sa držali v kľude..

ckatka
11. jún 2016

@andrejka2424 ľudia majú akúsi predstavu ze do bytu treba malého psa - z priestorového hľadiska. Mali sme. Videli sme. Zažili sme. Odkedy sme si do garsónky kúpili dogu, v živote už iného psa nechcem. Má 1 miesto. Nebeha zbytočne. Vencit a prechádzať max raz denne hodinka, keď prší ani to nechce. Len 2-3x spraviť potreby na najbližšej tráve, co je otázka 2 minút. Hoci sme sa už presťahovali do domu, mame ju stále vnútri, lebo je to člen rodiny a miláčik. Majú vysoký prah bolesti a veľkú mieru tolerancie k ostatným tvorom (aj malym). Za mňa nemecká doga. Vždy a navždy.
Malý psík nie je nenáročný len preto ze je malý. S JackRusselom môžeš ísť 3x denne hodinu behať a hádzať loptičku a aj tak ho neunavvis. Všetko čo je teriér, je proste teriér. Ma to baterky v riti. Ak nie ste aktívni, cyklisti, behaci alebo iní športovci, netrápte tie zvieratká keď nie ste schopní splniť ich energetické potreby. Prečítajte si niečo od CaesaraMilana. Veľmi poučné. Voľte rodinné svorkove psy. Nie individuálne alebo pracovné alebo poľovné plemená, lebo sa nezhodnete a nebudete spokojní ani vy ani pes

puklica13
11. jún 2016

@andrejka2424 Za mna ako za dlhorocneho zachrancu vyhodenych ci mnozitelskych psov...nekupuj psa len preto ze si myslis ze bude tvojmu synovy robit spolocnost..pes je zivy tvor s vlastnou povahou..potrebuje lasku a starostlivost..
Treba si uvedomit ze stoji cas , energiu a v neposlednom rade peniaze. ..
Dobre zvaz ci budes mat moznosti..kam ho das nielen cez dovcu..ale staci aj vikendovy vylet s rodinou..bude doma cely den sam...co s vencenim a krmenim...
Ockovania,odcervenia..kvalitna strava ..ak si uz niekto zadovazi psa mal by mat tu zodpovednost zabezpecit mu naozaj kvalitne krmivo nie lacne granule z lidlu..
Kupit lacne stena od priekupcu al. mnozitela zname dostat nieco co ti do polroka vyrastie a absolutne sa to nemusi podobat na to cim by malo byt..v lepsom pripade.. A v tom horsom sa budes doma pozerat na to ako dostate sialene krce a hnacky a smrt bude pre neho vykupenim...mam kontakt na x ludi co toto zazili(nie vymyslene pribehy ale realita)
To ci zobrat-nezobrat psa z utulku..kvoli zlozvykom..mas predsudky..v utulku(dobrom) ti presne povedia ci sa ten ktpry pes hodi do bytu a k detom al.nie ..a vychovat stena a dospeleho psa na to aby doma nespinil je v zasade rovnaka praca...
Este vela by som popisala ..ale aj po vcerajsku je vo mne vela hnevu na absolutne nezodpovednych ludi..volal mi nas vetos ci nevezmem do docasky fenku lebo ju majitelua prisli dat utratit kedze kupili u mnozitela "cistokrvnu civavu " a samozrejme ma teraz rok a vazi asi 4kg ...proste ju nechcu tak sa jej prisli zbavit..a to si hovorim ze este celkom fajn..mohli ju priviazat v lese kde by pomaly zdochla hladom, al. vyhodit niekde v romskej osade kde by si z nej decka urobili svoj terc mucenia...
Takze za mna ..nie ake plemeno ale ci vobec...lebo prepac, ale to ako si polozila otazku ta stavia do radu presne takychto majitelov..

ckatka
11. jún 2016

@jana_eyre s tebou súhlasím na 100% poznám aj dobrých a vychovaných yorkov ale je to skôr rarita a kus práce za tým. A starať sa o srsť aby bol York taky krásny ako ma byť - tak to je tiež poriadna robota....

andrejka2424
autor
11. jún 2016

@jankali veru aj mačička bola pre nás jednou z možností,avšak bojím sa doškriabaného nábytku a pod. To mu asi ťažko zabrániť,či? jasné že by sme jej kúpili škrabadlo-aj dve-len mačky sú vraj tvrdohlavé a nechcem zažiť sklamanie z devastovaného bytu.

moni244
11. jún 2016

@andrejka2424 vies co, ty nekupuj ziadne zviera, ku kazdemu mas predsudky, strasne zly pristup mas k vyberu

ckatka
11. jún 2016

@andrejka2424 mat zvieratko akékoľvek nie je len radosť ale aj starosť. Zvážte, ci na to máte. Nervy v prvom rade. Pes nebude ničiť, pokiaľ bude spokojný, unavený a nakrmeny a milovaný. Ničí keď prezubuje, nudí sa , alebo nie je splnená jeho potreba. Aj my sme prišli o niekoľko papuč kým sme prišli na to co presne havko potrebuje a kedy.