Aké staré auto sa ešte oplatí kúpiť?

24. nov 2024

Ahojte, potrebujem kúpiť auto - podmienka automat, benzín, na občasné jazdy po meste (2x tyzdenne), cca raz za mesiac diaľnica... Pozerám značky Toyota/Honda.
Keďže mam malý budget bude to staršie auto. Teda ma zaujíma, aké staré auto sa ešte oplatí kúpiť? Ak nájdem 15rocne s nízkym najazdom je to ešte OK?
Kúpiť už pôjdem s niekym kto sa vyzná, ale potrebujem si spraviť prvý filter...
Ďakujem za všetky odpovede.

minenkak
24. nov 2024

Koľko máš presne peňazí

marsmykkok
24. nov 2024

Ideál 2-3 ročné, nad 10 rokov už proste dnešné auto je ako sa hovorí v druhej polke života, kedže viac ako 20 vydrží máloktoré a roky idú ako voda. Auto starne aj materiálovo-rokmi, napríklad hrdza, treba meniť po určitých rokoch rozvodový remeň a tak, nie len najazdenými kilometrami. Napríklad rozvody sa menia každých 6 rokov a tam je otázka, že ak kúpiš od niekoho čo s tým jazdil 2000 km ročne, či raz za tých 6 rokov dal 500 eur na rozvody, raz za rok 200 eur na výmenu oleja a filtrov a tak. Teda treba pozerať hlavne servisnú historiu a čo bolo menené a kedy a či auto nežerie olej ako nejaké najazdené kilometre.

tundra
24. nov 2024

Mas 👍 za vyber znacky,velmi dobra volba.Zalezi na predchadzajucich majiteloch,ako sa starali.Toyota Yaris,Honda Jazz su dobre auta aj s nakladom kilometrov.Kludne aj s 200k km by som do toho isiel.Po 300km je potrebne do auta dost investovat na vymenu niektorych komponentov.
Ak budes mat konkretne auto,kludne napis spravu,
napisem ti môj nazor😉.Na toyotach jazdim velmi dlho😁.

autor
24. nov 2024

@tundra cez 300tisic už nepozerám, ale nasla som staré auta s relatívne nízkym najazdom. Preto ma zaujímalo aký ročník je ešte OK...alebo je to uplne jedno a nemám sa podľa toho riadiť? dôležitejšia je starostlivosť?

madeincssr
24. nov 2024

Ja by som ti s malym rozpoctom poradil hladat len klasicky automat s hydrodynamickym menicom. T.j. nie prevodovky typu CVT, DSG a ziadne robotizovane. Ale aj tam hrozi pri starsom aute/vysokom najazde (stocene km) servis (repas v specializovanom servise na automaty) za cca 1500 - 2000€.
Klasicky automat s hydrodynamickym menicom bude mat vyssiu spotrebu, ako manual. Laicky auta s klasickym automatom spoznas tak, ze na volici (radiacej pake) maju "kompletne" znacenie P R N D I II (niektore aj III).
Takychto starsich malych aut (s klasickym automatom) nie je v ponuke vela.
Ja keby som kupoval starsiu jazdenku s velmi malym rozpoctom, zvolil by som manual a radsej o to zachovalejsie (mladsie) auto.
Asi je rozumnejsie sa bavit s niekym znalym o konkretnych ponukach. A najma dokonale pregooglit dany model, typ motora/prevodovky a rocnik na "chronicke" choroby.

oli18
24. nov 2024

. Zober si ku kupe skuseneho mechanika, ten ti poradi.

tundra
24. nov 2024

Nizky najazd km je fajn,ale fakt velmi dôlezita udrzba pocas zivotnosti auta.Kupil som Avensis s 200k km a najazdil som dalsich 218k km.Po 360k km bolo treba priebezne, viac investovat.Po 418k km prehrdzavela zadna naprava,tak som to predal na export do Afriky.Treba pozerat konkretne auto,neda sa pausalizovat....

vevebono
24. nov 2024

Mne je na tomto vždy podozrivé. Ze 4 ročne auto najazd 200tkm a 15 ročne auto 200tkm. Niečo tam rozhodne smrdí. Hlavne ak je to dovoz, tam tie kilometre lietajú.
Ja odporúčam, ak pozeráš staršie modely, ja som si vždy pomáhala na stránke autorubik v sekcii jazdenky. Sú tam krásne zhrnuté jednotlivé modely aj motorizácie, aké mali problémy. A to bolo pre mňa vždy rozhodne. Darmo kúpiš lacné auto, keď budeš doňho bezodna sypať. Samozrejme dá sa kúpiť aj lacno dobrá jazdenka. Ja som bola s takým usporacikom spokojná s hyundai i20. Na spotrebu geniálne, ale rozvody žiaľ reťaz na 150tkm.
Napríklad ja si jazdím na starej pani 14rocnej a nemôžem povedať krivé slovo. Muž má 3 ročné delo, asistenty a hovadiny super vec, ale ja som sa nejak zasekla v tej starej kocábke, mam lepší zážitok z jazdy. Takže je to vec vkusu. Záleží, ako bolo o auto starané. Ak vyberas automat, určite by som si dala pozor, aby mi vedel majiteľ preukázať, v akých intervaloch bol olej v prevodovke.

autor
24. nov 2024

@tundra chápem, ďakujem !

autor
24. nov 2024

@vevebono ďakujem za tipy, budem pozerať aj na tom autorubik 😊👍

thirstymonk
24. nov 2024

Kilometre sú u auta tak nepodstatné číslo ako u človeka hmotnosť :D

Tzn. videl som 20 ročnú felíciu s 300 000km, ktorá vyzerala lepšie ako 5 ročná toyota mojho otca. Dôvod? Starostlivosť... Tú feliciu vlastnil dedo na dôchodku, keď pršalo, nevyťahoval auto. Po každej zime ľahol pod auto a asfaltovou farbou pretrel podvozok. Keď nastúpil, prezul si také papučky na šoferovanie, každú chvíľu v lete auto umýval, aj keď na ňom za leto prešiel možno len 500-600km... Sviečky menil, olej, filtre menil, všetko menil ešte skôr, ako trebalo. To auto ho prežilo..

thirstymonk
24. nov 2024

Ešte dodam - ano, samozrejme, pri šitnych značkach ako dacie, fiaty a také nepodarky, tam kilometre majú podstatný vplyv, lebo tie šroty sú navrhnuté tak, že do 10 rokov ti zhnije karoseria a 200 tisic na motore ani nestihneš riešiť. Ty však riešiš hondu/toyotu, čo sú kvalitné japonské značky. Ja som mal osmičkový civic, nabehal som na ňom 200 000km (kupil som ho od nemeckeho dôchodcu, keď mal 160 tisic) a šlapalo to, jak keby som motor práve čerstvo zabehol.

macatt
24. nov 2024

Moj priateľ má 14ročnú Hondu, naj 145000km a tento rok dal do auta 3000€( tlmiče, brzdy, čidlá atď)
A teraz ide meniť spojku, tiež katalizátor odišiel, tak to bude dalších 2000€
Tak staršie auto treba popozerať a zistiť čo bolo menené, lebo pri 15 ročnom aute môže ísť motor ako hodinky, ale ostatné už bude na výmenu a dnes ten servis nie je žiadna sranda..

macatt
24. nov 2024

A teda auto má hodnotu cca 4000€ a servis tento rok 5000€🙄, ale motor ide ako nový…

lenkasarka
24. nov 2024

@macatt síce mimo tému,ale aký význam má investovať do 14 ročného auta 5000 eur keď samotné auto má hodnotu 4000? To moja hlava neberie.

nynia
24. nov 2024

Ja osobne do auta nad 5rokov by som nešla ideál je nové alebo max 2-3.

danielahamar
24. nov 2024

@vevebono my máme bežne 10r auta, kt. nemajú ani 90000 najazdenych, tam chybu netreba hladat

tundra
24. nov 2024
marca12
24. nov 2024

Stare auta s nizkym dojazdom,to su stocene kilometre. Neexistuje. Najdes mozno jedno,dve auta s malo km.

madeincssr
24. nov 2024

@marca12 prave u mini/malych aut sa obcas najdu malicko jazdene starsie kusky (x-te auta v rodine, starsi majitel, len obcas pouzivane).

autor
24. nov 2024

@tundra parádne!!!!!

ibrunova
24. nov 2024

Ja som na jar kupovala, dovtedy som mala Hondu Jazz 2002, nedám na ňu dopustiť ❤️
Zháňala som niečo také, čo ešte v pohode zvládne dlhšiu jazdu pár krát do roka, nakoniec som kúpila Kiu Rio, ročník 2015.

tundra
24. nov 2024

@marca12 nebud paranoidna😂,v tejto kategorii aut sa dlhe trasy moc nerobia...

katuskamala1
24. nov 2024

Ahoj. Ja sa tiez pozeram,ale planujem si kupit uplne nove, lebo sa sa i na splatky, 100%hotovosti nan zial nemam.. moje idem predat,ak by si mala zaujem,napis mi spravu ;) Je starsie ale max spolahlive, isto ho oplacem ked ho posuniem :(

ibrunova
24. nov 2024

Ja som ešte zvažovala novú Dacia Sandero, dosť veľa nových som ich videla v meste v poslednej dobe, tak som váhala, ale nakoniec som si to rozmyslela.

macatt
24. nov 2024

@lenkasarka tak lebo by ho v takom stave nepredal ani za 2000€ a s autom je spokojný, má ho 4 roky(auto nepýtalo nič) a po týchto vymenených dieloch by sa mal pár rokov voziť bez väčšej investície..
Priateľ autá nemení, rovno šrotuje a toto uznal, že ešte 10 rokov teraz poslúži kým pôjde do šrotu😉

euka210
24. nov 2024

15r by som nekupovala ani nahodou...my mame r.2011 take a uz 2r take opravy, ze hroza...dovtedy bolo ok, ale je to 7m diesel. Ale jazdime na nom vela. Keby bolo penazi, hned by manzel kupil nove.
Ja mam do mesta yaris r.2008, mame ju asi 5r, zatial ziafne vazne opravy.

katica06
24. nov 2024

@thirstymonk súhlasím, kúpili sme 15 R. Feldu na 500 ktorú sme predali za stovku keď mala 24, aj 13 R Opla po dôchodcovi ktoré mi parkuje na dvore hoci v decembri bude mať 20r. Všetko komplet pekne so servisnú históriu. Muž s ním chodí denne a neuvažuje o predaji.
Osobne by som do automatu pri hodne staršom aute nešla

macatt
24. nov 2024

@lenkasarka on má auto na robotu, vozi v ňom ťažké veci na zváranie, tak nové tlmiče chcel a nemalo význam na robotu kupovať ďalšie auto, kde mu tie tlmiče a ostané veci odídu rovnako..

lenkasarka
24. nov 2024

@macatt v poriadku,každý ako uzná za vhodne.