Čaute maminy. Chceli by ste, aby v areáli "vašej škôlky" rástli rastliny a jedlými bobuľami? Majú vaše deti vekovo 3+ tendenciu jesť zelené nezrelé bobule? Chceme v rámci dobrovoľníctva vysadiť rastliny v areáli škôlky a skupina ľudí tam chce vysadiť ovocné rastliny - aroniu, muchovnik, drieň a pod. Myslíte, že je to dobrý nápad? Ďakujem za názory 🙂
Ak sa da, ohradte ich plotom. Aspon v case, ked na nich zacnu rast bobulky. Niektore deti spasaju zvonka asi vsetko, kedze niektori rodicia nevahaju kvoli ich bezpecnosti vyklcovat zo zahrady aj stare dreviny.
V areáli našej škôlky rastú tisy, jedovaté, takže to vôbec nechápem.
bud to ohradit, alebo bez plota radsej ziadne kriky.
@lusyc tak to nechapem ani ja ... sice aj my sme mali tis na dvore .... ale teda s poucenim, ze nejest, jedovate. a mikdy ma to ani nenapadlo .... ale v skolke? xx deti a mozu byt aj take, co doma chodia na ribezlem alebo ine bobulky ....
Nemali tendenciu - ale upozornila som ich dopredu... Alé pamätám si, že na ZŠ sme mali tis a nejaký chalan pár bobuliek ochutnal.
Už s ohľadom na rôzne alergie radšej ohradiť a prípadne spraviť zeleninovú záhradu - mrkva, šalát, reďkovka, kaleráb...
U nás majú ovocné stromy, je to vysoko, tí najmenší si to neoberu nezrelé a celá škôlka sa s toho tesi. Čo sa týka iného,majú uhorky,rajčiny,tekvice... Všetko to prežili,ale je tam taký polmetrovy plotik okolo...
@scila Spomínané ovocné druhy deti nezjedia, ak nebudú dozrete = sú kyslé alebo veľmi tvrdé. Takže myslím ze je ok. A zrelé im neublížia, ak nemajú alergiu (popravde dosť pochybujem, ze vôbec pár detí má na spomínané druhý alergiu, nepoznám ani jedného takéhoto človeka, ktovie ci vôbec alergia na tieto druhy existuje).
lusyc zvláštne je, že tis je celý jedovatý, len jeho bobule zrovna nie, takže by sa nič nemalo stať pokiaľ by ochutnali... https://sk.wikipedia.org/wiki/Tis_obyčajný
No možno ovocné stromy by som skôr vysadila, v lete po rokoch budú vytvárať aspoň tieň, kríky asi nie, detská zvedavosť nepozná hraníc 🙂
@anjelic ja som v médiách zachytila, že jedovaté je vnútro bobule, že samotný červený obal nie. Aj tak si myslím, že ak je niečo jedovaté, nemá to byť vysadené tam, kde sú deti.
Sama by som najradšej vykopala všetky vavrinovce z našej záhrady ( my sme nesadili), ale muž je proti.
Do škôlky by som aj ja vysadila ovocné stromy, možno ak prekáža, že sú veľké, tak menšie odrody, prípadne stĺpovité.
A v čom by mal byť problém? Všetko toto máme doma plus mnoho ďalších vecí. Mne sa to zdá byť vynikajúci nápad.
@zuzanaam chcela som vedieť názor viacerých mamičiek, keďže ten môj je ovplyvnený tým, že som bola pri tom, keď známa nevedela zistiť, či dcéra - škôlkarka - tie brečtanové bobule čo mala v ústach aj prehltla, alebo nie. A niektoré nezrelé ovocné plody spôsobujú podráždenie žalúdka.
@scila tak brečtanové bobule a nezrelé ovocie je rozdiel, a pochybujem, že by bol niekto schopný pojesť väčšie množstvo, aby to mohlo nejaké podráždenie spôsobiť. Ja aj sused pestujeme všetky spomínané druhy, plus mnooooho ďalších, denne sa nám hrá na záhradách 7 detí a často ešte s kamarátmi, od batoliat po 1. stupeň ZŠ a nezrelé plody teda nikto nikdy nejedol. A keď by aj zjedli a bolo im náhodou zle, mali by životné ponaučenie, že to viac robiť nemajú 🙂
Podľa mňa radšej rastliny bez bobúľ. Aj keď teda čo sa konkrétne môjho syna týka, ten nemá tendenciu jesť ani zrelé bobule. Na záhrade máme maliny, jahody, ríbezle, egreše, černice, čučoriedky (keď to sem teraz píšem, až sa divím, že my máme asi všetky bobule, čo v našich zemepisných šírkach rastú), ešte hrozno som zabudla, aj to máme. A môj syn si z toho v živote sám neodtrhol. Keby som mu nenazbierala do misky, vôbec by to nejedol. 🙄 Takže deti sú rôzne, určite sú aj také, čo by jedli nezrelé bobule.