Aké prvé auto?

25. nov 2022

Pekný deň, vodičák mám 3 roky, ale jazdila som len mesiac po skúskach a teraz mam strach väčší ako predtym 🙈. Ale auto potrebujem, takže sa musim prekonať. Chcem si kúpiť auto, ale mám dilemu či ísť do vačšieho alebo menšieho auta. Priateľ je za to aby som mala väčšie auto je to vraj bezpečnejšie. Iné známe zas, že radšej malé auto na začiatok kvôli parkovaniu. aké máte skúsenosti tie, ktoré už jazdíte? chcem názor iných, lebo v tomto niesom naklonena ani jednej strane :D. Aj rady ako prekonat strach na začiatku potešia 🙂. ďakujem

vierkaa0
25. nov 2022

ked kupis male, tak to budes lutovat potom, ked sa rozjazdis, ze tam poriadne nic nezmestis. ja by som nieco take normalne vacsie nez je napriklad punto alebo co a vsak zas nemusis kupovat combi. taky zlaty stred :D

anjelicek26
25. nov 2022

Pokial ma auto kamery na vsetky strany, mozes jazdit od zaciatku aj zo "slonom"... to ti hovorim ako osoba, co jazdi s VW T6 😂 Auto ti pipa, kamery vidis, mas zrkadla, absolutne ziaden problem... mensie auto mas ale nizsiu spotrebu, lacnejsie poistenie, lepsie sa s tym parkuje, to su body, ktore hovoria za toto... ako nie nejake mikro auto, ale taku klasiku typu fabia/seat leon, altea/golf atp...

jana_eyre_2
25. nov 2022

Ja hlavne radim automat, vďaka tomu som sa úplne prestala báť.. ja som začala po dlhých rokoch nejazdenia jazdiť na obrovskom aute (Renault Espace) a tak vďaka tomu už viem jazdiť na malých akoby nič 6r (akurát dnes som bola prvý krát na požičanom hunday i20, je to také mini autíčko že to bolo až zvláštne ísť ale išlo to fajn). podla mňa je dôležité aby auto bolo automat, aby malo aspoň parkovacie senzory a ak sa dá ideálne kameru.. nezáleží preto aké je veľké, ale ako je vybavené.. no a potom samozrejme poriadne poznat pravidlá cestnej premávky a nejazdit unavená, to je extrémne dolezite.. To pôjde uvidís..

(A doplním - pri veľkom aute je veľká výhoda, dobrý výhľad..)

viky173
25. nov 2022

za mna cim vacsie tym lepsie a urcite automat... ale mozno Tebe bude vyhovovat nieco ine

elizita
25. nov 2022

Za mňa väčšie s kamerami a automatom.. 🙂 pre moje použitie,tj 2 deti a veľa šoférovania v meste,max do 50km od domu. Urci si koľko chces investovať a aké sú tvoje potreby.

vevesh
25. nov 2022

Ja som za vacsie starsie auto s automatikou a bez kamier. Niezeby si chcela urobit nejake kiksy, ale stava sa, dokym ziskas zrucnost a prax. A ked budes rozjazdena, tak potom cokolvek a akekolvek podla financii si mozes kupit.

vikusjk
25. nov 2022

Akekolvek, ale ako radia baby idealne s kamerami, automat a potom mozes pozerat aj ine prvky vybavy, ktore robia jazdu komfortnejsou a bezpecnejsou.
Ak nemas skusenosti, mozno by som zvazila aj rozjazdenie sa na nejakom ojazdenom od ruky, ktore nasledne dalej zase predas a tak si kupis nove, alebo novsie a lepsie/drahsie.

autor
25. nov 2022

ďakujem za rady. Chcem určite jazdene auto na začiatok, automat-aj ked od toho ma odhovaraju, ale mne nevadi, že nebudem vedieť jazdiť manualom. A som rada, že radite vačšie auta, lebo malé auto je podla mna nepraktické (kvôli priestoru). Už si len vybrať 🙂)

elenka.k
25. nov 2022

ja som tiež za väčšie a tiež automat 👍 parkovacie senzory ako pre začiatok ti odporúčam , ale v nových sú už aj kamery. Ozaj ak sa nevieš rozhodnúť či malý, či veľký - tak sa popozeraj po golfíkoch VW , tie sú dobré aj staršie aj novšie 😉

liljana
25. nov 2022

Mensie, starsie, spolahlive, nech ta nemrzia skrabance a preliaceniny na novom.

elenka.k
25. nov 2022

@liljana 😅 , že škrabance 👍
ale niečo na tom bude

liljana
25. nov 2022

@elenka.k Ked na parkovisku vidim mensie starsie preliacene auto a vystupovat z neho zenu, hladam miesto na parkovanie co najdalej. 😝

kristiii
25. nov 2022

Tak ja som prekvapená z odpovedí, na jednej strane ti radia väčšie auto, lebo tým pádom budeš vedieť jazdiť aj na menšom, na druhej strane automat (to už nevadí, že manuál môže byť neskôr problém? 🤔) Neviem, no ja by som sa rozhodovala skôr na čo budem auto využívať, na aké dlhé trasy a pod. a zvažovala podľa toho...či chcem na ňom jazdiť len do práce, do škôlky/školy, čiže či benzín alebo diesel, či to má byť rodinné auto aj na dovolenky alebo len druhé auto vyslovene pre teba do mesta, čiže či niečo menšie/väčšie...a hlavne by som sa skôr radila s chlapmi na iných fórach než tu. A nech už pridám aj svoj názor, ak to bude len tvoje auto na bežné vozenie (mesto, práca) čo tak nejak predpokladám, tak za mňa benzín v nejakej rozumnej veľkosti, tým myslím nie kombi, ale zas aspoň nejaký kufor nech to má, ideál hatchback a nie automat. Má vyššiu spotrebu a náklady na opravu sú tiež vyššie. A platí aj ten prvý dôvod

elenka.k
25. nov 2022

@liljana presne aj ja stále parkujem, čo najďalej a potom keď vyjdem z obchodu - v duchu nadávam : do rici, kde som zase zaparkovala 😂

thereisabear
25. nov 2022

Za mňa menšie, automat, so senzormi a kamerou. S priestorom som nikdy problém nemala, vždy sa všetko zmestilo.

elenka.k
25. nov 2022

@kristiii malé aj veľké sú aj na benzín aj na diesel / naftu /, ja som radila celkovo, nakoľko písala autorka, že má priateľa, tak jedno rodinné auto zatiaľ nepotrebujú, a ak sú blízky priatelia /majú detičky/ - tak to určite majú poriešené. O ozaj snáď o takých vecičkách, čo píšeš, sa snáď poradí s priateľom..... ješkové oči, Ja som za väčšie a automat. Jasne, že spotreba, opravné náklady .... jej poradí partner.
PS: a najlepšie sa jazdí na SUV 😀

elenka.k
25. nov 2022

vidíš a rada, ako prekonať strach? fíha, dávnejšie jedna ženská do nás vrazila / do zadu / - doteraz sa pozerám do späťaka, či nejaký blázon sa na nás nelepí - ale robím , to iba ak nešoferujem. Ak som za volantom , neviem, nejako sa sústredím iba na okolie a jazdu, takže v pohode. Neboj s automatom, je to predsa len o niečo pohodlnejšie. Prekonaj sa tým, že si povieš, potrebuješ ísť tam a tam - zvládnem to, neboj v pohode to dáš.

vevesh
25. nov 2022

@liljana tak u nas by si s tym nepochodila, ze stare oskrabane= nevie jazdit (a parkovat). Ja mam problem parkovat vedla malych novych aut, pretoze zena+ male (nove) auto = rovno po vodicaku na 90%. Uz ma par krat takto skoro nabralo zopar hereciek na parkovisku, vsak kamera, tak ona nemusi pozerat🙄🙄🙄🙄

kristiii
25. nov 2022

@elenka.k myslím, že to všetci vieme, že aj malé aj veľké auta sú aj na benzín aj na diesel, preto je rozumné vyberať hlavne podľa toho, na čo a na aké jazdy chce to auto využívať. Nech nezabije nejaký diesel krátkymi jazdami do práce do vedľajšieho mesta napríklad. Veď práve, že opravy, spotrebné náklady poradí lepšie partner či iní chlapi, preto som jej aj písala, poradiť sa radšej s nimi, lebo už aj naznačila, že od automatu ju odhovárajú (neviem sice kto, ale ja sa k nim pridávam 🙂)

jana_eyre_2
25. nov 2022

@kristiii taká možnosť že proste manuál nikdy nevyužije je tiež 😉 ja som jazdila na manuáli asi tri roky, nedokázala som si zvyknúť a bála som sa.. prestala som na pár rokov jazdiť úplne a mala som strach.. keď som sa vrátila k manuálu bolo to dosť stresujúce, ale akonáhle som nabehla na automat tak mi šoférovanie vôbec nevadí a mám ho rada.. ľudia by si mali veci uľahčiť nie sťažiť, najmä nie tie ktoré ich stresuju..

kristiii
25. nov 2022

@jana_eyre_2 možnosť je, jasné, ale nie raz sa mne napríklad stalo, že som bola nútená sadnúť aj do iného auta než môjho a teda neviem si predstaviť ešte len potom ten stres, keby jazdím na automate a zrazu davaj - manuál. Inak ja som nevyčítala z úvodu, že má strach z manuálu. Ja som mala tiež zo začiatku strach, ale nie z radenia, skôr celkovo z jazdy, z neznámej cesty a podobne. Ak má problém vyslovene z radenia, tak potom beriem.

belllinka
25. nov 2022

Prečo máte všetky taký strach z manuálu?

elenka.k
25. nov 2022

@kristiii práve, že všetci vieme, že autá jazdia na benzín aj naftu, a aj ich výhody - nevýhody. preto sme to tu nepísali 😉

- ja som za automat
@kristiii my sme tiež dlhé roky s mn. mali on automat ja manual a inokedy naopak , potom z toho zišlo a sme na automatoch - iné autá proste neberiem - myslím od cudzích.

elenka.k
25. nov 2022

@belllinka nie nemáme, len automat je pohodlnejší 😉

jana_eyre_2
25. nov 2022

@kristiii ono to ani nie je strach z radenia samotného ako skôr z toho že to je ďalšie rozptýlenie a musíš sa na to sústrediť.. keď je automat tak sa sústredis čisto len na jazdu a brzdenie, pridávanie plynu.. zo začiatku to je proste zatazkavajuce sa na všetko sústrediť a keď je možnosť si to uľahčiť tak je to len plus.. mňa tiež chlapi odhovárali samozrejme od automatu, hlavne môj brat.. aj svoju ženu odhováral, dlho aj nejaxdila a trápila sa manuálom.. až raz si sama povedala že ona proste automat chce a tak ho má.. odvtedy už aj brat zmenil názor a sám vidí že to je super, že jeho ďalšie auto už bude automat.. proste to že len manuál je u nás taký predsudok..

Mimochodom, teraz sa nám pokazilo jedno auto a druhé máme naburanea čakáme na svetlo (bohužiaľ moja chyba) tak sme si požičali znova automat.. nemala by som problém aj s manuálom ale proste kým to ide je to ľahšie..

mimikas
25. nov 2022

Tak ja budem asi jediná čo poviem, že ja si doslova užívam jazdu na manuály. Aj keď mám automat a je to oveľa pohodlnejšie, ten manuál m rada, lebo ma to baví. Ja by som išla do kompromisu, nebrala by som SUV ale ani Toyotu Yaris. Ber niečo také, kde sa zbalíte na víkend aj keď pôjdete na lyže, biky a pod. A ak budete plánovať prírastok do rodiny, určite nebudete prve riešiť nové auto, čiže kúp niečo, čo využijete aj ak budete mať bábo a kočík. A dôležitá je výbava, určite aspoň parkovacie senzory, ideálne aj kamera, vyhrievané spätné zrkadlá a par ďalších vymoženosti ti uľahčí šoférovanie a spraví ho pohodlnejšim.

belllinka
25. nov 2022

@mimikas Aj mňa viac baví manuál, automat je nuda

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kristiii
25. nov 2022

@elenka.k
@jana_eyre_2 beriem vaše skúsenosti a čo vyhovuje vám, ja som napísala za seba podľa čoho a koho som sa rozhodovala pri výbere auta ja a prečo by som ja o automate ani neuvažovala. Pre mňa je to taký nudný autodrom, ale ak má mať niekto kvôli radeniu na ceste stres, tak je to preňho samozrejme lepšia voľba.

jana_eyre_2
25. nov 2022

@kristiii áno presne to si myslím, ak to má byť stres treba si to zlahcit.. ak to niekomu nevadí tak jasné že nech ma manuál..